allnews-epirus

Μπροστά σε αυτές τις 3 φωτογραφίες η ανθρωπότητα θρηνεί...


Φοράει ένα κόκκινο μπλουζάκι και ένα σκούρο μπλε παντελονάκι. Το πρόσωπό του βρέχεται από τη θάλασσα και το μικροσκοπικό σώμα του παραμένει στην άμμο στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας.

Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες του μικρού αγοριού από τη Συρία που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του μαζί με την οικογένειά του όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν με προορισμό την Κω βυθίστηκε.

Η εικόνα του νεκρού νηπίου προκαλεί παγκόσμιο σοκ. Μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως ο Independent και ο Guardian δημοσιεύουν τις φωτογραφίες χωρίς pixels. Την ίδια ώρα, δεκάδες είναι οι αναρτήσεις στο Twitter που συνοδεύουν τις ανατριχιαστικές εικόνες, με hashtag #KiyiyaVuranInsanlik που σημαίνει «η ανθρωπιά που ξεβράστηκε».

Το παιδί με την οικογένειά του πνίγηκαν μετά τον απόπλου από την περιοχή Ακίαρλαρ νοτιοδυτικά της Τουρκίας στη χερσόνησο της Αλικαρνασσού. Από τους 16 Σύρους πρόσφυγες που επέβαιναν σε δύο πλοιάρια τέσσερις διασώθηκαν, ενώ η ακτοφυλακή συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό ακόμα πέντε ανθρώπων που αγνοούνται.

 Ένα δεύτερο αγόρι, μεγαλύτερο σε ηλικία με τζιν παντελόνι, αθλητικά παπούτσια και μπλούζα κείτεται νεκρό λίγα μέτρα μακριά, ενώ ένα κόκκινο ύφασμα που έχουν τοποθετήσει οι τοπικές αρχές κρύβουν το πρόσωπό του. Πιθανώς να είναι ο μεγάλος αδελφός του βρέφους που μαζί με την οικογένειά του ονειρευόταν μία ζωή μακριά από τον πόλεμο, την φρίκη του Ισλαμικού Κράτους και την απειλή που πλέον συνιστά και το καθεστώς Άσαντ. 

Οι εικόνες που ταξιδεύουν από την Τουρκία είναι σκληρές, όμως, όπως επισημαίνει ο Independent που τις δημοσιεύει «είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς την πραγματικότητα της απελπιστικής κατάστασης την οποία αντιμετωπίζουν πολλοί πρόσφυγες».

 Ίσως, λοιπόν, οι φωτογραφίες νεκρών παιδιών συγκινήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες ώστε να εργαστούν πραγματικά και ουσιαστικά για την μεταναστευτική κρίση από το να περιορίζονται σε δηλώσεις εκφράζοντας την θλίψη ή την δυσαρέσκειά τους για την εισροή μεταναστών στις χώρες τους.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, βυθίστηκε και δεύτερο σκάφος που είχε αποπλεύσει από το Ακίαρλαρ με τον ίδιο προορισμό. Τρία παιδιά και μία γυναίκα πνίγηκαν, ενώ δύο άτομα επέζησαν και κολύμπησαν προς την ακτή φορώντας σωσίβια.

Όλα αυτά, ενώ χιλιάδες προσφύγων που έχουν καταφέρει να φτάσουν στην Ευρώπη, παραμένουν εγκλωβισμένοι έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό της Βουδαπέστης καθώς οι τοπικές αρχές αποτρέπουν την επιβίβασή τους σε τρένα με προορισμό την Γερμανία.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη