allnews-epirus

Εγκαίνια Μουσείου Αργυροτεχνίας: Χαιρετισμός Δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα


Σε χαιρετισμό του το απόγευμα,  στα εγκαίνια του Μουσείου Αργυροτεχνίας, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας επεσήμανε: 

"Εξοχότατε κ. Πρόεδρε

Σας καλωσορίζω στα Γιάννενα, όπως καλωσορίζω και όλους τους εκλεκτούς φιλοξενούμενους μας.
Στρατηγική επιλογή  της Δημοτικής Αρχής είναι η Ανοιχτή Πόλη, που υποδέχεται τους ανθρώπους που δείχνουν ενδιαφέρον, πόσο μάλλον όταν θέλουν να επενδύσουν στην ανάπτυξη του τόπου μας.
Σε αυτή τη λογική καλωσορίζω το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και την πρόεδρο του κ. Σοφία Στάικου και τους ευχαριστώ για την προσφορά τους στην πόλη μας.
Τους ευχαριστώ και για την άψογη και ουσιαστική συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, από την πρώτη μέρα που υπογράφτηκε η Προγραμματική Σύμβαση για τη δημιουργία του Μουσείου, μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών- Υπουργείου Πολιτισμού και Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς.
Η λειτουργία του Μουσείου Αργυροτεχνίας, έρχεται στην καλύτερη χρονικά στιγμή, στο καλύτερο χωρικά σημείο.
Έρχεται σε μια χρονική στιγμή που για πρώτη φορά, έχοντας έναν κοινό στρατηγικό σχεδιασμό με στόχους και χρονοδιαγράμματα και πετυχαίνοντας υποδειγματική συνεργασία και συντονισμό όλοι οι τοπικοί φορείς και οι επαγγελματίες του τόπου, επενδύουμε στον πολιτισμό και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, βλέποντας ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Το Μουσείο έρχεται να συνεισφέρει ουσιαστικά ώστε να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο την τέχνη της Αργυροχοΐας, που συνδέθηκε με την πλούσια παράδοση των Ιωαννίνων και εδώ και χρόνια, εξαιτίας πολλών παραγόντων, φθίνει.
Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο την Αργυροτεχνία, είναι κάτι για το οποίο και εμείς προσπαθούμε.
Είμαστε προ της λειτουργίας της Διαδραστικής Αίθουσας Ανάδειξης της Αργυροχοΐας, που υλοποιήθηκε με την προγραμματική σύμβαση του Δήμου και του Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων.
Εδώ και δύο μήνες τα Γιάννενα παρουσιάζουν στη Μόσχα έκθεση με τους «θησαυρούς» της Αργυροτεχνίας μας και ο στόχος είναι να «ταξιδέψουμε» την έκθεση και σε άλλες Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες.
Το πιστεύουμε. Η Αργυροχοΐα δεν συνδέεται μόνο με το παρελθόν. Μπορεί να συνδεθεί και με το μέλλον των Ιωαννίνων.
Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα.
Χρειάζεται η κατάρτιση των νέων ανθρώπων στις σύγχρονες μεθόδους της Αργυροτεχνίας, για να πετύχουμε σύγχρονο ποιοτικό προϊόν, απολύτως ανταγωνίσιμο και στο εξωτερικό.
Μια σχολή Αργυροτεχνίας υψηλού επιπέδου που θα αξιοποιεί τους εξαιρετικούς τεχνίτες που έχουμε από μια παράδοση αιώνων στα Γιάννενα, είναι μια πρόκληση που ο Δήμος έχει τη διάθεση να επιχειρήσει.
Επιτρέψτε μου κ. Στάικου να απευθύνω δημόσια αυτή την πρόκληση συνεργασίας και σε σας, γιατί έχετε δείξει ότι και θέλετε και μπορείτε να βοηθήσετε.
Το αποδείξατε με το Μουσείο Αργυροτεχνίας, που έρχεται να προσθέσει ένα νέο πόλο έλξη στην Ακρόπολη του Κάστρου  και μάλιστα χωρικά σε ένα τμήμα της  που δεν είχε αναδειχθεί όπως το υπόλοιπο.  
Το Κάστρο είναι ένα ζωντανό και ταυτόχρονα εμβληματικό σημείο των Ιωαννίνων.
Ο Δήμος Ιωαννιτών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων συνεργαζόμαστε ώστε με «εργαλείο» το νέο ΕΣΠΑ  να δημιουργήσουμε ένα Πάρκο Πολιτισμού μέσα στο Κάστρο. Με διαδρομές που θα συνδέουν όλα τα μνημεία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα όσα δεν έχουμε αναδείξει έως σήμερα.
Μνημεία Χριστιανικά, Εβραϊκά, Μουσουλμανικά, που υπογραμμίζουν την πολυπολιτισμική ταυτότητα των Ιωαννίνων.
Πιστεύω βαθιά και ειλικρινά, πως αν έχουμε μια ελπίδα να ξεπεράσουμε ως χώρα τα σημερινά αδιέξοδα της κρίσης είναι να εργαστούμε με πείσμα , τόλμη και σχέδιο για το μέλλον.
Με συντονισμό και συνέργειες, της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης, της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της κοινωνίας.
Αξιοποιώντας με εξωστρέφεια  τα πλεονεκτήματα που έχει ο κάθε τόπος.
Το μεγαλύτερο δικό μας πλεονέκτημα είναι ο ίδιος ο τόπος μας. 
Τα Γιάννενα είναι όμορφα.
Είναι ακόμα πιο όμορφα όταν τα βλέπεις από ψηλά.
Οι δύο δυνατότητες να τα δει ο επισκέπτης από ψηλά, είναι η μία με το αεροπλάνο και η άλλη με την οδική είσοδο της πόλης από το Δρίσκο.
Η Ελληνική πολιτεία με διαχρονικές παραλήψεις, περιόρισε αυτή τη δυνατότητα.
Είναι η ώρα να το ξανασκεφτεί σοβαρά και για το αεροδρόμιο μας και για την είσοδο στην πόλη από τον Δρίσκο με τον κόμβο που διεκδικούμε χωρίς αποτέλεσμα χρόνια τώρα, πριν ακόμα ξεκινήσει τη λειτουργία της η Εγνατία οδός.
Παρακαλώ επιτρέψτε μου κ. Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι της πολιτικής ηγεσίας, να αξιοποιήσω την ευκαιρία που μου δίνει η παρουσία σας στα εγκαίνια του Μουσείου Αργυροτεχνίας, και να ζητήσω τη βοήθεια όλων σας.
 Ιδιαίτερα για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, το Αεροδρόμιο της Ηπείρου, όπου το κράτος επενδύει την ώρα που μιλάμε-  και το αναγνωρίζουμε αυτό - εκατομμύρια για τα έργα εκσυγχρονισμού του.   
Την ίδια ώρα τα Γιάννενα διεκδικούν μια επένδυση χαμηλού κόστους, για να βελτιώσουμε τις συνθήκες προσέγγισης στο Αεροδρόμιο και να απογειώσουμε την επισκεψιμότητα της περιοχής από το εξωτερικό.
Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω τη λειτουργία του Μουσείου Αργυροτεχνίας, σας ευχαριστώ που τιμάτε με την παρουσία σας την τελετή των εγκαινίων  και σας καλωσορίζω και πάλι στα Γιάννενα".

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη