allnews-epirus

ΚΥΝΗΓΙ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ? ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ?




Ο θανάσιμος τραυματισμός του 31χρονου κυνηγού προχθές απο φίλο του στο Πωγώνι, απέδειξε με τραγικό τρόπο οτι το κυνήγι αγριογούρουνου, είναι ένα πολύ επικίνδυνο...χόμπυ που μόνο από έμπειρους κυνηγούς μπορεί να γίνει και μάλιστα με μεγάλη προσοχή κι από αυτούς. Το ότι η ύπαιθρος έχει γεμίσει τα τελευταία χρόνια απο αγριογούρουνα, έχει κατακόρυφα αυξήσει τους αριθμούς κυνηγών, και έχει οδηγήσει πολλούς, να περιμένουν τα θηράματα πάνω στους επαρχιακούς δρόμους, δίπλα στο αυτοκινητό τους πίνοντας και το καφεδάκι τους.
 Στους δρόμους όμως κυκλοφορούν αυτοκίνητα με ανύποπτους πολίτες ή περιπατητές, ενώ κάποιοι άλλοι κυνηγοί, στήνουν το καρτέρι τους κοντά στα χωριά και οι κάτοικοι ακούνε τα σκάγια, ευτυχώς προς το παρόν στις στέγες των σπιτιών τους.
Η νομοθεσία προβλέπει, που, πώς και με ποιές προϋποθέσεις γίνεται το κυνήγι, αλλά όλα δείχνουν οτι κάποιοι όλα ατά τα γράφουν στα παλαιότερα των κυνηγετικών τους υποδημάτων.
Κι αφού υπάρχουν ασυνείδητοι, το λόγο έχουν Αστυνομία και Θηροφυλακή, που πρέπει να αυξήσουν τις περιπολίες τους τις μέρες του κυνηγιού και να συνετίζουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα απο την νομοθεσία, τους παρανομούντες.

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Πάνω ακριβώς στο θέμα αυτό αναφέρεται σε επιστολή της συμπολίτισσα που το περασμένο Σάββατο θέλησε με την οικογένειά της να κάνει μια βόλτα στην ύπαιθρο εκμεταλλευόμενη την ηλιόλουστη ημέρα:
Aγαπητό All News Epirus
Άλλος ένας συμπολίτης μας, την Κυριακή σκοτώθηκε ενώ κυνηγούσε από τα σκάγια φίλου του κυνηγού. Πολύ φοβάμαι ότι στο μέλλον θα έχουμε κι άλλα θύματα κάτω υπό τις ίδιες συνθήκες, γιατί το κυνήγι αγριογούρουνου στην περιοχή μας και όχι μόνο, έχει ξεπεράσει και τους πλέον ανεκτούς κανόνες των μέτρων ασφάλειας, από τους κυνηγούς που θέτουν πλέον σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές κυνηγών, αλλά και αθώων πολιτών που τυχαίνει να περνούν από σημεία που στήνουν τις «παγάνες» τους. Θα σας περιγράψω όσα η ίδια παρατήρησα σε μια εξόρμησή μου το περασμένο Σάββατο, όταν με φίλους μου ξεκινήσαμε να πάμε στα Γραμμενοχώρια και συγκεκριμένα στο χωριό Λύγγο.
Με πραγματική έκπληξη και οργή, παρατήρησα ότι από την Ζωοδόχο μέχρι τον Λύγγο, ΠΑΝΩ στον καινούργιο δρόμο, ήταν στημένοι κυνηγοί με τα όπλα στα χέρια, περιμένοντας τα αγριογούρουνα που με κυνηγόσκυλα και φίλοι τους θα τα κατηύθυναν προς αυτούς. Σταματήσαμε και ρωτήσαμε δύο κυνηγούς, γιατί κυνηγούν πάνω στον δρόμο, που μάλιστα λόγω της ημέρας είχε μεγάλη κίνηση. Ο ένας κάνοντας κινήσεις τροχονοόμου που σήμαινε φύγετε γρήγορα, μας είπε επιπλέον"φύγετε φύγετε μη φάτε καμιά αδέσποτη, είναι καρτέρι εδώ!!!". 
Δηλαδή είμασταν τυχεροί που περνώντας από αυτούς, δεν βγήκε κάποιο αγριογούρουνο που θα το πυροβολούσαν, χωρίς να δούν αν έρχονται αυτοκίνητα, αφού οι κυνηγοί, όταν βλέπουν το θήραμα, δεν βλέπουν τίποτε άλλο. Και ρωτάμε… Επιτρέπεται το κυνήγι πάνω στους δρόμους και μάλιστα σε μέρες με κίνηση? Επιτρέπεται το κυνήγι σε απόσταση λίγων μέτρων από τα σπίτια των χωριών (…γιατί μας κατήγγειλαν και τέτοιες περιπτώσεις)? Η Αστυνομία, η Θηροφυλακή και οποιαδήποτε άλλη αρμόδια Υπηρεσία, κάνουν ελέγχους? Πρέπει δηλαδή να θρηνήσουμε κάποιο θύμα αθώου πολίτη που διέρχεται από τα «μπλόκα» των κυνηγών για να ευαισθητοποιηθούν? Δεν έχουν δικαίωμα οι πολίτες να κάνουν την βόλτα τους στην ύπαιθρο όσο διαρκεί το κυνήγι? Και μη μας πούν οι φίλοι κυνηγοί ότι είναι έμπειροι, προσέχουν κ.λ.π. κ.λ.π.Το ξέρουν και οι ίδιοι, ότι ο καθένας, χωρίς να έχει και την εμπειρία, πόσο μάλλον μια εκπαίδευση, μπορεί να βγάλει μια άδεια και με το όπλο του να βγεί να κυνηγήσει… Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής? Θύματα από κυνηγούς, που «ότι βλέπουν να κινείται το πυροβολούν». Πραγματικά κρίμα και επιτέλους ας παρθούν μέτρα για την δική τους προστασία, αλλά και αθώων πολιτών που μια ηλιόλουστη ημέρα αργίας, βγαίνουν μια βόλτα για να απολαύσουν την φύση…

Ευχαριστώ για την φιλοξενία 
Ε.Κ…

1 Σχόλια

  1. Το καλό είναι , ότι οι αρμόδιοι τα γνωρίζουν αυτά και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν , θα φερουν ακαιραια την ευθύνη , όταν γίνει το κακό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη