allnews-epirus

Επιστολή του Δημάρχου Ζίτσας προς τον Υπουργό Υποδομών στο τμήμα του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά


Την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων ώστε να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή του τμήματος του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Ζίτσας επισημαίνει πως σύμφωνα με παλαιότερο έγγραφο που έχει διαβιβαστεί στο Δήμο οι μελέτες για το συγκεκριμένο τμήμα του οδικού άξονα  της Ιόνιας οδού έχουν ολοκληρωθεί και παραληφθεί στο σύνολό τους ως εκ τούτου απομένει η αναζήτηση πηγής χρηματοδότησης.
Ολόκληρη η επιστολή του κ. Πλιάκου έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στα Ιωάννινα μετά την περιοδεία σας στον υπό κατασκευή οδικό άξονα της Ιόνιας οδού  σε δηλώσεις σας αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τονίσατε πως:« Πρώτα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις μελέτες και στη συνέχεια να αναζητήσουμε χρηματοδότηση».
Θα θέλαμε λοιπόν να σας υπενθυμίσουμε (σας επισυνάπτουμε και τη σχετική αλληλογραφία) πως σύμφωνα το υπ’ αριθμ.ΔΟΥ/οικ/1632/23-3-2016 ενημερωτικό σημείωμα του Τμήματος Μελετών Οδοποιίας & Κυκλοφοριακών Μελετών της Δ/νσης Οδικών Υποδομών που είχε διαβιβαστεί στο Δήμο Ζίτσας απαντώντας στο υπ’ αριθμ. 21407/22-12-2015 έγγραφό μας μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι: «Έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο της σύμβασης με τίτλο: «Ολοκλήρωση της μελέτης της Ιόνιας οδού (Δυτικός Άξονας) από το τέλος παραχώρησης έως την Κακαβιά» και έχει συντελεστεί η παραλαβή της μελέτης». 
Ως εκ τούτου δεν κατανοούμε γιατί μέχρι σήμερα, αφού οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, δεν έχει εξετασθεί η δυνατότητα ένταξής του συγκεκριμένου τμήματος σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος οδικός άξονας είναι το μοναδικό τμήμα του βασικού κορμού του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, που βρίσκεται εκτός χρηματοδότησης.
Η Δημοτική Αρχή Ζίτσας θεωρεί μείζονος σημασίας θέμα τη συνέχιση της Ιόνιας Οδού έως την Κακαβιά γεγονός που έχει επανειλημμένα ζητήσει με επιστολές της με αποδέκτη και εσάς.
Θεωρούμε πως η κατασκευή του συγκεκριμένου τμήματος συμβάλει στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής καθώς,
·        Διευκολύνει την μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών,
·        Συνδέει τη μοναδική Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) που λειτουργεί στην Π.Ε. Ιωαννίνων με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και την Κακαβιά,
·        Δημιουργεί νέα δεδομένα στην επικοινωνία με τη γείτονα Αλβανία και
·        Αναβαθμίζει την οδική ασφάλεια των διερχόμενων.
Ο Δήμος Ζίτσας εκτός των παραπάνω, θεωρεί επιβεβλημένη την κατασκευή του καθώς η κατάσταση της υπάρχουσας Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κακαβιάς,
·        Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη κίνηση (διέλευση) των οχημάτων και
·        Προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα σε οικισμούς του Δήμου (το 1/3 σχεδόν του μήκους της, περίπου 20 χιλιόμετρα, διέρχεται από πυκνοκατοικημένες περιοχές) με τα τροχαία ατυχήματα να είναι καθημερινά.   
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω εκτιμούμε ότι η σημερινή Ε.Ο. θα πρέπει να αποσυμφορηθεί το ταχύτερο δυνατό και αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό με την επέκταση της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακαβιά.
Με την κατασκευή της αυξάνονται οι δυνατότητες επενδύσεων σε μεταφορές, βιομηχανία και τουρισμό καθώς ανοίγονται νέες αγορές. Επίσης, η ευκολία στη μετακίνηση και η πρόσβαση στα Ιωάννινα  που παρέχουν βελτιωμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης και ιατρικής περίθαλψης εξαλείφει το αίσθημα απομόνωσης και εγκατάλειψης στην περιοχή μας.

Κύριε Υπουργέ,
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως μοναδικός μας στόχος όλο αυτό το διάστημα με τις παρεμβάσεις μας μέσω επιστολών και εγγράφων, είναι η κατασκευή του έργου και για το λόγο αυτό θεωρούμε επιβεβλημένη τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης προκειμένου να εκτελεσθεί και ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος οδικός άξονας».


  

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη