allnews-epirus

Περισσότεροι Τούρκοι ζητούν άσυλο στη Γερμανία

Όλο και περισσότεροι τούρκοι διπλωμάτες μαζί με τις οικογένειές τους αναζητούν καταφύγιο στη Γερμανία. Το γερμανικό υπ: Εσωτερικών επιβεβαιώνει ότι έχουν υποβληθεί ήδη 136 αιτήσεις ασύλου.

default
Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώνει σχετικές πληροφορίες που έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι τηλεοπτικοί σταθμοί WDR και NDR από κοινού με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου: άσυλο στη Γερμανία έχουν ήδη ζητήσει 136 άτομα, κάτοχοι τουρκικών διπλωματικών διαβατηρίων, μεταξύ αυτών και πολλά "προστατευόμενα μέλη". Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν θέλησε να διευκρινίσει πόσοι στρατιωτικοί περιλαμβάνονται στους αιτούντες άσυλο. Άλλωστε η επαγγελματική ιδιότητα δεν περιλαμβάνεται στο σχετικό ερωτηματολόγιο των γερμανικών αρχών. Διπλωματικό διαβατήριο διαθέτουν πάντως, κατά κανόνα, και οι τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε βάσεις του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοσιογράφων που παρακολουθούν την υπόθεση,  η αρμόδια υπηρεσία ασύλου δεν έχει αποφανθεί μέχρι στιγμής για καμία από τις αιτήσεις αυτές. Τον περασμένο Νοέμβριο το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε κάνει λόγο για 53 αιτήσεις τούρκων διπλωματών, ενώ ο βουλευτής των Πρασίνων Οζκάν Μουτλού, με καταγωγή από την Τουρκία, απηύθηνε έκληση στη γερμανική κυβέρνηση να "μην βιαστεί να λάβει αποφάσεις και να εξετάσει με τη δέουσα προσοχή την κάθε αίτηση". Από την πλευρά του πάντως, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ έχει ζητήσει από το Βερολίνο να απορρίψει όλες τις αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει τούρκοι στρατιωτικοί.
Ποιoς δεν θέλει τον Ερντογάν στη Γερμανία;
Στιγμιότυπο από την τελευταία ομιλία Γιλντιρίμ στο Όμπερχαουζεν
Στιγμιότυπο από την τελευταία ομιλία Γιλντιρίμ στο Όμπερχαουζεν
Στο μεταξύ, νέες εντάσεις προκαλεί η πληροφορία ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να μιλήσει σε συγκέντρωση οπαδών του στη Γερμανία, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου για την εγκαθίδρυση προεδρικού μοντέλου διακυβέρνησης, στο οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι Τούρκοι που διαμένουν στο εξωτερικό. Ήδη το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε μιλήσει σε 10.000 ενθουσιώδεις οπαδούς του στο Όμπερχαουζεν της Βεστφαλίας. Κατ΄αυτόν τον τρόπο ο τουρκικός προεκλογικός αγώνας διεξάγεται στη Γερμανία και αυτό προκαλεί αντιδράσεις.
Η Σεβίμ Νταγντελέν, γερμανίδα βουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς με τουρκική καταγωγή, καλεί την κυβέρνηση να απαγορεύσει μία "προπαγανδιστική εμφάνιση" του Ερντογάν στη Γερμανία και επικαλείται παλαιότερη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι πολιτικές διακηρύξεις από ξένους ηγέτες ή μέλη ξένων κυβερνήσεων "εμπίπτουν στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής" και κατά συνέπεια αποτελεί αρμοδιότητα της κυβέρνησης η απόφαση "αν, και υπό ποιές ακριβώς προϋποθέσεις" μπορεί να συμβεί αυτό. Από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, συνδέει τη συζήτηση για μία πιθανή προεκλογική συγκέντρωση Ερντογάν στη Γερμανία με την υπόθεση του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη. "Όταν κάποιος επικαλείται απέναντί μας την ελευθερία της έκφρασης, πρέπει να σέβεται και ο ίδιος το κράτος δικαίου και την ελευθερία του τύπου", δηλώνει ο Μάας στην εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου.
DPA, tagesschau.de / Γιάννης Παπαδημητρίου  

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη