allnews-epirus

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:ΕΒΓΑΖΑΝ ΑΜΜΟ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΝΤΡΑΜΠΑΤΟΒΑ...ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΥ...


Mια περίεργη και ταυτόχρονα εντυπωσιακή υπόθεση, με άμμο και χρυσό και έναν ανθρώπινο σκελετό απασχολεί από το απόγευμα χθες Δευτέρα την Αστυνομία και όχι μόνο.
Από χθες το απόγευμα λοιπόν, μεταξύ Αμφιθέας και Ντραμπάτοβας. διερχόμενοι είδαν το ειδικό μηχάνημα καθαρισμού καλαμιών, να δουλεύει, βγάζοντας άμμο από την λίμνη, την οποία στη συνέχεια φόρτωνε σε φορτηγά. Όσοι γνώριζαν τους χειριστές του μηχανήματος, διαπίστωσαν ότι το μηχάνημα δεν το δούλευαν οι γνωστοί εργαζόμενοι, αλλά άτομα που έβλεπαν για πρώτη φορά.

ΦΩΤΟ:Το μηχάνημα κοπής καλαμιών με το οποίο έσκαβαν οι άγνωστοι... 

Όσοι από περιέργεια πλησίασαν να δούν τι γίνεται, διώχτηκαν με βίαιο τρόπο από άλλα 5 άτομα που βρίσκονταν στην παραλία. Στον ίδιο χώρο βρίσκονταν και δύο «βάν» αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας. Στο σημείο εκείνο, είχε εκδηλωθεί η πρώτη φωτιά στους καλαμώνες της λίμνης, και η σύμπτωση αυτή, «προβλημάτισε» κάποιους που βάλθηκαν να πιέζουν αυτούς που βρίσκονταν εκεί για να μάθουν τι έκαναν. 
Μάλιστα τους παραξένεψε που η λάσπη φορτώνονταν στα φορτηγά, (ογκώδη από αυτά που χρησιμοποιούνται σε μεγάλα έργα), με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας, και αμέσως σκεπάζονταν με συρόμενο μουσαμά και αναχωρούσαν, με κατεύθυνση προς Αμφιθέα, Πέραμα κ.λ.π..Οι αυτόπτες μάρτυρες είχαν δεί μέχρι την στιγμή που εντόπισαν αυτή την δραστηριότητα, δύο φορτηγά, να φεύγουν έμφορτα και γέμιζε ένα τρίτο….Στις διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων και στην μη παρουσία κάποιου υπεύθυνου από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης ή του Δημοσίου, κλήθηκε η Αστυνομία. Μόλις το αντιλήφθηκαν αυτό οι άγνωστοι, τα εγκατέλειψαν όλα, και με τα δύο βάν, κινήθηκαν με ταχύτητα προς τους Λογγάδες.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΛΗΞΗ…
Οι διερχόμενοι, τότε ερεύνησαν το μισοφορτωμένο φορτηγό και το μηχάνημα και με έκπληξη διαπίστωσαν ότι παντού υπήρχε μίγμα άμμου και χρυσών νομισμάτων. Όταν έφθασε το περιπολικό της Αστυνομίας και οι αστυνομικοί διαπίστωσαν το σπάνιο φορτίο, κάλεσαν ενισχύσεις και σε λίγα λεπτά έφθασαν επι τόπου ισχυρές δυνάμεις , για να ακολουθήσουν αργότερα ο εισαγγελέας και αρχαιολόγοι. 
φωτο: Ανάμεσα στα νομίσματα και ένας ανθρώπινος σκελετός...

Αργότερα χρειάστηκε να έλθει και ο ιατροδικαστής, γιατί στην τάφρο που είχε ανοιχθεί στην παραλία, μαζί με την άμμο και τα χρυσά νομίσματα, υπήρχε και ένας ανθρώπινος σκελετός. 
φωτο: το εκσκαπτικό που κλήθηκε ανέσυρε λάσπη και νομίσματα, μέχρι αργά το βράδυ χθές...

Από την Αμφιθέα κλήθηκε ιδιωτικός γερανός που άρχισε να φορτώνει σε φορτηγά το πολύτιμο φορτίο. Τη συνέχεια τα φορτηγά σφραγίζονταν και οδηγούνταν για φύλαξη στο γκαράζ της Αστυνομίας στο αεροδρόμιο.

ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΑΝ ΣΑΚΚΟΥΛΕΣ...
Ταυτόχρονα η Αστυνομία, άρχισε έρευνες, και για τα άτομα που βρέθηκαν διερχόμενοι στο σημείο και μετά την φυγή των δραστών, τράπηκαν σε φυγή, Τέσσερις από αυτούς, όταν διαπίστωσαν  το πολύτιμο φορτίο, πήραν από τα αυτοκίνητά τους σακούλες που τις γέμισαν και όταν έφθασε η Αστυνομία, έφυγαν ανενόχλητοι. Τους κατήγγειλαν οι δύο που παρέμειναν εκεί, - ο ένας απόστρατος του Στρατού-,  οι όποιοι έδωσαν και τα στοιχεία των φορτηγών  και των «βαν» που χρησιμοποίησαν οι χρυσοθήρες. Για τα γεμάτα φορτηγά και τα δύο βαν εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό και στήθηκαν μπλόκα σε όλους τους δρόμους της Ηπείρου, αλλά μέχρι τα μεσάνυχτα δεν είχαν εντοπιστεί. Στο μεταξύ, λίγο πρίν τα μεσάνυχτα, αναπτύχθηκαν στο σημείο που έγινε η εξόρυξη, δύο διμοιρίες ένοπλων στρατιωτών, ενώ στρατιώτες φρουρούν τα φορτηγά που βρίσκονται στο γκαράζ της Αστυνομίας.

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΑ ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ…
Οι αρχαιολόγοι από τις πρώτες εκτιμήσεις, διαπίστωσαν ότι τα χρυσά νομίσματα είναι, τούρκικα, βενετσιάνικα και από άλλες χώρες, με χρονολογίες από το 1500 έως το 1800.Αποκλείουν να πρόκειται για τον περιβόητο θησαυρό του Αλή Πασά, γιατί εκείνος ήταν σε χοντρά ξύλινα σεντούκια, ενώ αυτά που βρέθηκαν χθες, ήταν σε πρόχειρα δερμάτινα σακιά που είχαν σχεδόν διαλυθεί εντελώς. Πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μάλλον επρόκειτο για λάφυρα πολέμου, που κάποιος πασάς ή μπέης, έκρυψε εκεί για να τα πάρει, όταν ολοκλήρωνε τις εκστρατείες του. Αυτοί που έκρυψαν τον θησαυρό, σύμφωνα με τακτικές που ίσχυαν τότε, δολοφονήθηκαν και θάφτηκαν επί τόπου, για να μην αποκαλυφθεί το μυστικό. Όταν –και αν-, συλληφθούν οι δράστες της ανασκαφής, ίσως αποκαλυφθεί, πώς πληροφορήθηκαν για την ύπαρξη αυτού του μεγάλου θησαυρού.
ΦΩΤΟ:Έρευνες έγιναν και μέσα στους καλαμώνες περιμετρικά με βάρκα...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ…
Μια ώρα πριν τα μεσάνυχτα σταμάτησαν  οι έρευνες και θα συνεχιστούν σήμερα από νωρίς το πρωϊ. Όσο έσκαβαν τα μηχανήματα έβγαζαν χρυσά  νομίσματα, αλλού περισσότερα κι αλλού λιγότερα, τόσο στην παραλία, όσο και μέσα στην λίμνη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για τεράστια ποσότητα που έχει διασκορπισθεί μετά την διάλυση των σάκων, σε μεγάλη έκταση από τον κυματισμό τόσων χρόνων. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι σε όλη αυτή την περιοχή, υπήρχαν ριγμένοι βράχοι, με τους οποίους κάλυψαν τους σάκους πάνω από το χώμα, τους πρώτους από τους οποίους απομάκρυναν οι λαθροθήρες που άρχισαν τις έρευνες.
Από την Αστυνομία έγινε γνωστό ότι, επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

ΣΣ: Ευχαριστούμε τον Νίκο Παπαδόπουλο, που αποκλειστικά πρόσφερε στο All News Epirus τις πρώτες φωτογραφίες από το σημείο.
1-4-2017

Κ.Τ.Χ

2 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη