allnews-epirus

Συνεχίζεται η διπλωματική ένταση Γερμανίας-Τουρκίας

Αφορμή έχει σταθεί η απαγόρευση της επίσκεψης Γερμανών βουλευτών στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Άγκυρα.

Türkei Luftwaffenstützpunkt Incirlik (picture alliance/dpa/F. Bärwald)
Η διπλωματική ένταση μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας συνεχίζεται. Αφορμή έχει σταθεί η απαγόρευση επίσκεψης Γερμανών βουλευτών στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ με στόχο να επισκεφθούν τους 260 Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί. Σε μια ύστατη προσπάθεια συμβιβασμού ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Άγκυρα και θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χθες το βράδυ προέβη σε αιχμηρές δηλώσεις:
«Η Γερμανία θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν ισχύει το 'κάνω ό,τι θέλω με την Τουρκία και παίρνω ό,τι θέλω από την Τουρκία'. Αυτοί οι καιροί έχουν περάσει. Εάν θέλουν να έχουν θετικά αποτελέσματα με την Τουρκία τότε δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την Τουρκία σαν εχθρό. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία του τύπου μπορώ να βλάψω την Τουρκία αλλά η Τουρκία κάνει όλα όσα θέλω. Αυτή η Τουρκία είναι παρελθόν».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε εκ νέου το Βερολίνο ότι προστατεύει τους οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν καθώς και το απαγορευμένο κουρδικό κόμμα PKK και προσέθεσε ότι ήταν επιθυμία της Γερμανίας να σταθμεύσουν οι Γερμανοί στρατιώτες στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ.
Επαφές με τον Γερμανό υπ. Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ
H Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Τούρκοςε πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν
H Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Τούρκοςε πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε όμως και στην επίσκεψη του Γερμανού ομολόγου του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Είμαστε σε διαρκή επαφή με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα. Θα έρθει τη Δευτέρα και θα ξανασυναντηθούμε. Κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να ανοίξουμε το Ιντσιρλίκ για τους Γερμανούς βουλευτές. Εάν στο μέλλον κάνουν θετικά βήματα μπορούμε εκ νέου να αποφασίσουμε».
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν κατάφερε να πείσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιτρέψει την επίσκεψη και τώρα η προσπάθεια επικεντρώνεται στην επίσκεψη του Γερμανού υπ. Εξωτερικών. Η κυβέρνηση στην Άγκυρα έχει ενοχληθεί από το γεγονός ότι η Γερμανία παρείχε άσυλο σε Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι φέρονταν, σύμφωνα με τη δική της άποψη, αναμεμειγμένοι στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ σήμερα στα γερμανικά ΜΜΕ ένα από τα θέματα που κυριαρχεί είναι η είδηση ότι η επόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ, την οποία είχε προτείνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να γίνει στην Κωνσταντινούπολη, μετά από πιέσεις κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες. Την είδηση δημοσιεύει η εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
DPA / Μαρία Ρηγούτσου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη