allnews-epirus

«Τα μάτια μου… θέλουν κάτι να σου πουν…». Έκθεση 250 προσφυγόπουλων της «Αποστολής», στα Ιωάννινα

 «Τα μάτια μου… θέλουν κάτι να σου πουν…», είναι η ονομασία της έκθεσης 250 προσφυγόπουλων του εκπαιδευτικού κέντρου της «Αποστολής» στα Ιωάννινα, τα οποία αποτύπωσαν τα βιώματα από το μακρινό τους ταξίδι - κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν - μέχρι τη χώρα μας, στον ιστορικό χώρο της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων σε μια πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος», οι μαθητές ηλικίας 3-17 ετών παρουσίασαν ένα ταξίδι με αφετηρία το παρελθόν, σταθμό στο παρόν και προορισμό τα όνειρα. Μέσω της τέχνης τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με τους φόβους τους, εξέφρασαν τα συναισθήματα τους και πήραν το μέλλον στα χέρια τους.
 
Η δρ Βάσι Λεοντάρη, διευθύντρια Προγραμμάτων και Διεθνούς Συνεργασίας της «Αποστολής», (μη κυβερνητικής οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών), αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του προγράμματος και την αρχή της μη διάκρισης στο δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση. Επίσης παρουσίασε τον απολογισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος της «Αποστολής», με τον ανθρωπιστικό διακυβερνητικό οργανισμό UNICEF και τη Φινλανδική Εκκλησία, με την επισήμανση ότι 250 παιδιά και 140 γονείς είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την αγγλική και τη μητρική τους γλώσσα, ενώ συμμετείχαν σε καθημερινές βιωματικές δράσεις για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ζωής.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης , η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας και Συνοχής Ηπείρου Γιούλα Μητροκώστα, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωαννιτών Παντελής Κολόκας, η πρόεδρος του Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μαρία Σακελλαρίου, εκπρόσωπος της UNICEF και η δρ Βάσι Λεοντάρη.
Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων μίλησε για τη σπουδαιότητα του προγράμματος και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχουν μόνον η αγριότητα και η ασχήμια του πολέμου, δεν είναι ότι υπάρχει μόνον η αμαρτία και η αστοχία στις σχέσεις των ανθρώπων, αλλά υπάρχει και η Χάρις του Θεού, υπάρχει και η αγάπη, υπάρχουν και οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν καρδιά και αρχές, άνθρωποι που αγωνίζονται για να υπάρχει ειρήνη, αγάπη και συμφιλίωση ανάμεσα στους ανθρώπους, ανάμεσα στους λαούς». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «και εμείς ως Μητρόπολη Ιωαννίνων, αλλά και η «Αποστολή» με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β', θα είμαστε πάντοτε στις επάλξεις για να αγκαλιάσουμε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από χρώμα, από εθνικότητα και από θρησκεία και να του δείξουμε ότι η ανθρωπιά και η αγάπη βρίσκονται πάνω απ' όλα, κυρίως όταν αυτό αφορά παιδιά…».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι εθνικών και διεθνών οργανισμών και φορέων της πόλης, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ελένη Μαχαίρα





Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη