allnews-epirus

Διπλωματικές προσπάθειες για διάλογο με το Κατάρ

Κατηγορείται από αραβικές χώρες ότι υποθάλπει την τρομοκρατία. Θα γίνει στη χώρα το Μουντιάλ το 2022; ΗΠΑ και Τουρκία προσπαθούν να διαμεσολαβήσουν. Ισχυρά τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Katar - Doha Skyline im Sandsturm (picture-alliance/Photoshot/Nikku)
Με τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων με το Κατάρ η Σαουδική Αραβία κι άλλες αραβικές χώρες πυροδοτούν την χειρότερη διπλωματική κρίση στην περιοχή των τελευταίων χρόνων. Η κατηγορία που προσάπτουν σε αυτό το μικρό κράτος των 2,5 εκ. κατοίκων, εκ των οποίων οι 3.000 Έλληνες, είναι ότι υποθάλπει τη διεθνή τρομοκρατία.
Σε πλήρη απομόνωση
Καλεί σε διάλογο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον
Καλεί σε διάλογο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον
Ξαφνικά μέσα σε λίγες ώρες η χώρα, στην οποία οι ΗΠΑ διατηρούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στην περιοχή και το 2022 θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, απομονώνεται από γης και αέρος. Σ. Αραβία, Αίγυπτος, Υεμένη, Μπαχρέιν, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιβύη έκλεισαν από χθες τα σύνορά τους και κάλεσαν διπλωμάτες και πολίτες του Κατάρ να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν την περιοχή του Κόλπου διακόπτουν από σήμερα τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα. Η χώρα με το μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα στον κόσμο μετατρέπεται σε «κράτος παρίας» της διεθνούς κοινότητας. Από χθες ξεκίνησε ένας μαραθώνιος διπλωματών προσπαθειών διαμεσολάβησης ανάμεσα στις δύο πλευρές με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον να καλεί σε διάλογο.
«Ενθαρρύνουμε τις πλευρές να καθίσουν μαζί και να συζητήσουν τις διαφορές τους» είπε. «Νομίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει ενωμένο το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου. Δεν νομίζω ότι θα έχει κάποια επίπτωση στον κοινό αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας στην περιοχή. Όλες αυτές οι χώρες έχουν κρατήσει κοινή στάση απέναντι στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και το εξέφρασαν πρόσφατα στη συνάντηση κορυφής του Ριάντ».
Αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή
Στρατηγικός επενδυτής και στη Γερμανία το Κατάρ
Στρατηγικός επενδυτής και στη Γερμανία το Κατάρ
Κατά μία έννοια οι ΗΠΑ βρίσκονται ανάμεσα στα δύο μέτωπα: Τόσο το Κατάρ, όσο και η Σ. Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος είναι σύμμαχοί τους. Στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ στρατοπεδεύουν πάνω από 10.000 αμερικανοί στρατιώτες. Το Κατάρ ανήκει στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ISIS, που μάχεται τους ισλαμιστές στη Συρία και στο Ιράκ. Στο Μπαχρέιν εδρεύει η διοίκηση του 5ου αμερικανικού στόλου.
Προσπάθειες διαμεσολάβησης ξεκίνησε και ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος από το πρωί άρχισε κύκλο τηλεφωνημάτων με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από τη Ρωσία, το Κουβέιτ και τη Σ. Αραβία καλώντας στο τραπέζι του διαλόγου. «Είμαι πεπεισμένος», δήλωσε και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις από το Σύδνεϋ, «ότι η διπλωματική κατάσταση δεν θα επηρεάσει ευρύτερα, δεδομένου ότι οι χώρες της περιοχής έχουν δεσμευτεί στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας». 
H διένεξη ανάμεσα σε χώρες του Κόλπου και του Κατάρ παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή και στη Γερμανία για πολλούς λόγους και κυρίως οικονομικούς. Η Ντόχα δεν είναι μόνο σταυροδρόμι για την παγκόσμια αεροπορική συγκοινωνία, αλλά και στρατηγικός επενδυτής βασικών επιχειρήσεων, όπως η VW και η Deutsche Bank.
DW, dpa/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη