allnews-epirus

Εκτός φυλακής ο αρχηγός της Κόζα Νόστρα;

Το αίτημα αποφυλάκισης του αρχηγού της μαφίας Τοτό Ριίνα, που επικαλείται λόγους υγείας και το προχωρημένο της ηλικίας του, διχάζει την ιταλική κοινή γνώμη. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο 86χρονος είναι ακόμη επικίνδυνος.

Gefängnis Gefangener Symbolbild II (picture-alliance/dpa)
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε ότι όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε αξιοπρεπή θάνατο. Και ότι αυτό ισχύει και για τον αρχηγό της μαφίας Τοτό Ριίνα. Είναι ογδόντα έξι ετών, πάσχει από καρκίνο στους νεφρούς και σοβαρά καρδιακά προβλήματα, και ο δικηγόρος του έχει ζητήσει την αναστολή της ποινής (δεκάδες καταδίκες ισόβια) για λόγους υγείας. Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστέςπρέπει να ληφθεί υπόψη η  βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του και να εξακριβωθεί κατά πόσον μπορεί να αποτελεί ακόμη κίνδυνο για την κοινωνία.
Την τελική απόφαση θα πρέπει να λάβουν οι αρμόδιοι δικαστές της Μπολόνια, αλλά η θέση αυτή του Αρείου Πάγου προκαλεί έντονο προβληματισμό και αντιδράσεις.
Ο Toτò Ριίνα θεωρείται o εντολοδότης (έμμεσα ή άμεσα, με την απόλυτη εξουσία που διέθετε), πάνω από διακoσίων δολοφονιών. Πριν δυο χρόνια, μιλώντας με μαφιόζους μέσα στη φυλακή της Πάρμα, όπου βρίσκεται, ζήτησε να δολοφονηθεί και ο εισαγγελέας Νόνο Ντι Ματτέο, ο οποίος τώρα φυλάσσεται από τους καραμπινιέρους, επί εικοσιτετράωρης βάσης.
Η οργή των θυμάτων
Ο Τοτό Ριίνα επικαλείται προβλήματα υγείας και ζητά την αποφυλάκισή του
Ο Τοτό Ριίνα επικαλείται προβλήματα υγείας και ζητά την αποφυλάκισή του
«Είναι απαράδεκτο. Η μαφία της Σικελίας στέρησε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.  Στα αγαπημένα μας πρόσωπα κανείς δεν εγγυήθηκε αξιοπρεπή θάνατο» λένε οργισμένοι οι συγγενείς των θυμάτων της Κόζα Νόστρα.
«Δεν βρέθηκε ούτε σεντόνι για να σκεπάσουν το πτώμα του πατέρα μου», εκφράσει τον πόνο της η κόρη του πρώην στρατηγού Αλμπέρτο Ντάλλα Κιέζα. Και τονίζει ότι από εδώ και στο εξής, αρχίζει να έχει κάποιες σοβαρές αμφιβολίες, σχετικά με το έργο και τις θέσεις της δικαιοσύνης.
Και ο εθνικός εισαγγελέας κατά της μαφίας, Φράνκο Ρομπέρτι, είναι της άποψης ότι μπορεί να παρασχεθεί στον σικελό αρχινονό όλη η αναγκαία ιατρική φροντίδα μέσα στο ιατρικό τμήμα των φυλακών ή σε νοσοκομείο, πάντα σε απόλυτη απομόνωση. Η φόρτιση είναι μεγάλη σε  όλη την Ιταλία διότι πολλοί πιστεύουν ότι ο Ριίνα συνεχίζει να κυβερνά τη μαφία «ακόμη και μόνον με το βλέμμα του».   
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη     

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη