allnews-epirus

ΩΣ ΠΟΤΕ Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΧΑΣΙΣΟΦΥΤΕΙΕΣ? ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ...ΠΟΛΛΑ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΑ ΚΕΡΔΗ...



H Eλλάδα γέμισε ναρκωτικά… Η Ιταλία γέμισε ναρκωτικά… Η Ευρώπη γέμισε ναρκωτικά… Χώρα προέλευσης η Αλβανία με διασκορπισμένες στην χώρα τεράστιες χασισοφυτείες. 
Κι αν είναι κοινό μυστικό σε όλη την Ευρώπη ότι ακόμη και η επίσημη κυβέρνηση των Τιράνων, «σφυρίζει αδιάφορα» στην καλλιέργεια και εμπορία ναρκωτικών γιατί στην χώρα εισρέει συνάλλαγμα δισεκατομμυρίων ευρώ, στην Ε.Ε και όχι μόνο, αρκούνται στην … αδιαφορία τους,  λες και δεν είναι ορατό ακόμη και «δια γυμνού οφθαλμού» το ότι τα αλβανικά ναρκωτικά στην κυριολεξία κατέκλυσαν και την τελευταία γωνιά της Ευρώπης, με μεγάλους αριθμούς νεκρών – χρηστών, κυρίως νέων.

Μόνο στην ‘Ηπειρο,  το τελευταίο χρονικό διάστημα εντοπίστηκαν περι τους 3 τόνοι ναρκωτικών, έγιναν πολλές συλλήψεις και καθημερινά το αστυνομικό δελτίο φιλοξενεί περιπτώσεις Αλβανών αλλά και Ελλήνων συνεργατών τους, για εμπορία κάνναβης. Σε όλη την Ελλάδα οι ποσότητες που εντοπίζονται, είναι τεράστιες. Και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι τα αλβανικά ναρκωτικά που εντοπίζονται στην Ελλάδα, δεν είναι ούτε το 10% όσων φθάνουν τελικά στον προορισμό τους.
Τώρα, εν όψει και των εκλογών στην Αλβανία, το θέμα των ναρκωτικών, είναι στην ημερήσια διάταξη των κομμάτων που αλληλοκατηγορούνται και μάλιστα με σοβαρές καταγγελίες για σκάνδαλα… Κατά τα’ άλλα ο Έντι Ράμα, επιμένει να οδηγήσει την χώρα του στην ένταξη στην ΕΕ, όταν το μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι σαφέστατο: « Αν δεν εξαφανιστεί η εγκληματικότητα στην χώρα, ξεχάστε το…».
ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟ ΛΑΖΑΡΑΤΙ…
Όταν διαλύθηκαν οι χασισοφυτείες στο Λαζαράτι, καλλιεργήθηκε η ψευδαίσθηση ότι το πρόβλημα έληξε. Πολύ σύντομα όμως αποδείχθηκε, ότι ήταν η αρχή πολύ σοβαρότερου προβλήματος, που επεκτάθηκε σε όλη την χώρα. Τώρα συζητείται έντονα στην Αλβανία ότι, η επιχείρηση - Λαζαράτι, έγινε μετά από πιέσεις ισχυρών μαφιόζων, που στέκονταν εμπόδιο το Λαζαράτι στις δικές τους επιχειρήσεις με χασισοφυτείες, που ταχύτατα επεκτάθηκαν και σε μεγάλες εκτάσεις, χωρίς ποτέ να αφήσουν σε αυτές το επισκεπτήριό της η Αλβανική Αστυνομία. Κι ο τελευταίος πολίτης γνωρίζει στην Αλβανία ότι οι χασισοφυτείες, έχουν «υψηλή προστασία», έναντι βεβαίως υψηλών αποζημιώσεων. Επίσης όλοι παραδέχονται ότι καθημερινά οι χασισοφυτείες αυξάνονται και φυσικά τα κέρδη όλων εκτινάσσονται.
Αστυνομικοί της Ιντερπόλ, έχουν με διάφορους τρόπους καταφέρει να καταγράψουν και το τελευταίο στρέμμα, ενημέρωσαν τους πάντες, αλλά όλοι αδιαφορούν, εντός και εκτός Αλβανίας.
ΤΑ «ΚΑΡΦΩΜΑΤΑ»…
Το μόνο θετικό είναι ότι, μεταξύ των μαφιόζων, υπάρχει «ακήρυκτος πόλεμος» και  κατά περίπτωση ενημερώνουν την Ιταλική και Ελληνική Αστυνομία για φορτία προς τις δύο χώρες, όταν προηγουμένως κι αυτοί «καρφώθηκαν» για δικά τους φορτία. Κι αυτή η τακτική, όσο οι ποσότητες αυξάνονται και ο ανταγωνισμός μεγαλώνει, στέλνει περισσότερες πληροφορίες στην διεθνή αστυνομία. Επίσης ογκώδεις είναι οι φάκελοι σε πολλές ευρωπαϊκές αστυνομίες, για πολιτικούς, επιχειρηματίες, μεγαλέμπορους, κ.λ.π. της Αλβανίας που εμπλέκονται με…κέρδος στην υπόθεση των ναρκωτικών. Μεγάλα ποσά έχουν εντοπιστεί σε καταθέσεις ευρωπαϊκών τραπεζών. Όπως είχε δηλώσει προ καιρού υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ, όταν ανοίξει ο φάκελος «Ναρκωτικά – Αλβανίας», πολλοί θα μείνουν με ορθάνοικτο από την έκπληξη στόμα…».
ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΚΛΗΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ…
Χώρα παραγωγής και διακίνησης φυτικής κάνναβης στην Ευρώπη, αλλά διάδρομο διακίνησης άλλων “σκληρών” ναρκωτικών, χαρακτηρίζουν την Αλβανία δύο εκθέσεις διεθνών οργανισμών. Πρόκειται για την έκθεση της ευρωπαϊκής οργάνωσης δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου “Europol”, καθώς επίσης και την ετήσια έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, για το 2016.
Συγκεκριμένα, στην έκθεσή, της με αντικείμενο τα ναρκωτικά, η “Europol” σημειώνει ότι η Αλβανία αποτελεί την βασική πηγή του λαθρεμπορίου της φυτικής κάνναβης στην Ευρώπη και διάδρομο μερικών άλλων ειδών επεξεργασμένης κάνναβης με καταγωγή από το Μαρόκο, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αλλά και της ηρωίνης από το Πακιστάν. Η διακίνηση των ναρκωτικών, αναφέρει η έκθεση, πραγματοποιείται μέσω θαλάσσης, ενώ χάρτες, που εμπεριέχονται στην έκθεση, εμφανίζουν το ρόλο κλειδί της Αλβανίας.
Η δεύτερη έκθεση, εκείνη του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενισχύει τη διαπίστωση, σημειώνοντας ότι η Αλβανία παραμένει μια σημαντική χώρα για την μαριχουάνα και διάδρομος για την κοκαΐνη και ηρωίνη, με προορισμό την ευρωπαϊκή αγορά. Επικαλούμενη στοιχεία της ίδιας της αλβανικής αστυνομίας η έκθεση παρουσιάζει και το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι κατά το 2016 η αλβανική αστυνομία κατάσχεσε 30.14 τόνους κάνναβης.
Αντίστοιχα, τα αλβανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι η ελληνική αστυνομία κατάσχεσε τους τελευταίους μήνες περίπου δέκα τόνους κάνναβης, αλβανικής προέλευσης , ενώ στην Ιταλία κατασχέθηκαν άλλοι 11 τόνοι.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεγαλύτεροι πόροι παράνομων εσόδων στην Αλβανία είναι το λαθρεμπόριο, η διαφθορά των κρατικών λειτουργών και η απάτη. Προσθέτει, ακόμα, ότι η Αλβανία αποτελεί τη βάση απ΄όπου το οργανωμένο έγκλημα εξαπολύει τη δράση του σε άλλες χώρες, μέσω των οποίων εξασφαλίζει τα παράνομα κέρδη του, ενώ τα χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες “ξεπλένονται” εύκολα στην Αλβανία, κυρίως με αγορές ακινήτων.
Σκληρή ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λιουλεζίμ Μπάσια, Μεταξύ άλλων, ο Μπάσια, υπογράμμισε ότι ο Ράμα αποτελεί “τη βασική πηγή στην παραγωγή και διακίνηση των ναρκωτικών” και τον κατηγόρησε ότι “έχει αναδείξει γνωστούς εμπόρους ναρκωτικών σε βουλευτές, διευθυντές, προϊστάμενους και δημάρχους”.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 363 ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Οι εκτάσεις με καλλιέργειες χασισόδεντρων φέτος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, αυξήθηκαν κατά 35%, όπως ανέφερε η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», επικαλούμενη έκθεσης της ιταλικής αστυνομίας.
Η τελευταία αυτή έκθεση κάνει λόγο για δραματική κατάσταση, καθώς αναφέρει ότι η κάνναβη καλλιεργείται σε τουλάχιστον 363 μεγάλες περιοχές της Αλβανίας.
Σύμφωνα με τα αλβανικα μέσα ενημέρωσης, οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν την Αλβανία ως τους κύριους παραγωγούς κάνναβης στην Ευρώπη.
Η έκθεση αναφέρει ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη τα κέρδη από τα ναρκωτικά ανέρχονται στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ, και μεγάλο μέρος των εσόδων αυτών περνούν στα χέρια των αλβανικών εγκληματικών ομάδων.
-------------------------------
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή και τις εκλογές στην Αλβανία, τα διεθνή ΜΜΕ και όχι μόνο αυτά, επαναφέρουν το θέμα των αλβανικών ναρκωτικών με αιχμές σε πολιτικά και κυβερνητικά στελέχη και περνώντας απο το μικροσκόπιο τα στοιχεία που διοχετεύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως για τον Έντι Ράμα.
 Στις Βρυξέλλες επίσης το ενδιαφέρον είναι έντονο και σε κάποιες περιπτώσεις ευρωβουλευτές, ζητούν το όλο θέμα να απασχολήσει το Κοινοβούλιο, γιατί «ο κόμπος έφθασε στο χτένι» και πρέπει επιτέλους να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις… Θα γίνει τέτοια κίνηση? Η συνέχεια θα δείξει…
Γ.Κ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη