allnews-epirus

Στις ρωμαϊκές κατακόμβες της Δομιτίλλας

Οι τουρίστες στη Ρώμη επισκέπτονται συνήθως τις κατακόμβες της Via Appia Antica. Ένα νέο μουσείο αποκαλύπτει ένα άγνωστο στο ευρύ κοινο σύστημα υπόγειων ταφικών διαδρόμων.

default
Όσοι τουρίστες θέλουν να ανακαλύψουν τα ίχνη των πρώτων χριστιανών που έζησαν στην Αιώνια Πόλη είθισται να επισκέπτονται τις κατακόμβες της διάσημης Via Appia Antica.
Μετά από πολλές δεκαετίες καθυστερήσεων εγκαινιάστηκε πρόσφατα ένα νέο μουσείο, το οποίο παρουσιάζει στο ευρύ κοινό ένα σύστημα υπόγειων λαβυρίνθων που είναι γνωστοί ως κατακόμβες ή κοιμητήριο της Δομιτίλλας.
Η Δομιτίλλα ήταν ευγενής, καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Ρώμης, η οποία είχε διατάξει την κατασκευή τους. Οι άγνωστες μέχρι πρότινος κατακόμβες που άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό εντυπωσιάζουν για τις σπάνιας ομορφιάς τοιχογραφίες τους, οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.
Η ρωμαϊκή ιστορία της χριστιανικής πίστης
Μέσα στις κατακόμβες
Μέσα στις κατακόμβες
Οι νέες κατακόμβες βρίσκονται σε προάστιο της Ρώμης, στην περιοχή Via delle Sette Chiese, όπου σήμερα συναντά κανείς μοντέρνες κατοικίες. Το όνομα της περιοχής αυτής σημαίνει κατά κυριολεξία «επτά εκκλησίες». Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα εκκλησιών που ξεκινά από το κέντρο της Ρώμης και φτάνει μέχρι το συγκεκριμένο προάστιο.
«Κατά τη ρωμαϊκή εποχή ο χριστιανισμός άρχισε να διαδίδεται στα περίχωρα της Ρώμης», εξηγεί ο Όρτβιν Ντάλι, διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Σύμφωνα με τον Γερμανό αρχαιολόγο οι κατακόμβες στο προάστιο αυτό έχουν πολύπλοκη κατασκευή και μεγάλη έκταση και είναι φτιαγμένες στο πρότυπο του πολυδαίδαλου συστήματος υπόγειων ταφικών διαδρόμων της Via Appia Antica, όπου βρίσκονται οι πιο γνωστές κατακόμβες της Ρώμης.
Οι απαρχές της χριστιανοσύνης
Εντυπωσιακές τοιχογραφίες κάτω από τη Via delle Sette Chiese
Εντυπωσιακές τοιχογραφίες κάτω από τη Via delle Sette Chiese
Οι πρώτοι χριστιανοί ήθελαν να θάβονται κοντά στους αγίους τους και για το λόγο αυτό οι κατακόμβες, όπου ήταν θαμμένοι πολλοί μάρτυρες των πρώτων χριστιανικών χρόνων, θεωρούνταν ιεροί τόποι λατρείας. Στις κατακόμβες της Δομιτίλλας βρίσκονται μάλιστα  και τα οστά της Αγίας Πετρονίλλας, η οποία θεωρούνταν κόρη ή αφοσιωμένη μαθήτρια του Αποστόλου Παύλου.
«Αυτές οι κατακόμβες μας υπενθυμίζουν την πραγματική μας ταυτότητα, τις ρίζες μας, που πάνε πίσω στην αρχαία Ρώμη και τον χριστιανισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καρδινάλιος Τζιανφράνκο Ραβάσι, εκπρόσωπος του Βατικανού.
Τέλος, από την πλευρά του ο  καθολικός αρχιερέας Τζιοβάνι Καρού που ανέλαβε την επίβλεψη των εργασιών αποκατάστασης ανέφερε ότι οι κατακόμβες αυτές αποτελούν μνημείο της θρησκευτικής πίστης ρίχνοντας φως στο δύσκολο δρόμο που επέλεξαν να διαβούν οι πρώτοι Ρωμαίοι που βαφτίστηκαν Χριστιανοί.
DW, dpa / Δήμητρα Κυρανούδη

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη