allnews-epirus

Ιταλία: Ο απολογισμός των δημοτικών εκλογών

Ο M. Ρέντσι χάνει την αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών σε σημαντικές πόλεις όπως Γένοβα, Λ’ Άκουϊλα, Πιατσέντσα και Καταντζάρο. Σε δεκατρείς μεγάλες πόλεις κερδίζει η κεντροδεξιά και μόλις σε πέντε η κεντροαριστερά.

Italien Wahlen Kommunalwahl Stimmabgabe (picture-alliance/dpa/M.Percossi)
Ήταν αποτελεσματική τελικά η συμμαχία της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι με την Λέγκα του Βορράκαι με το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας. «Τώρα, πάμε να κυβερνήσουμε τη χώρα», έγραψε στο διαδίκτυο ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι. Τα πράγματα όμως, δεν είναι τόσο απλά. Σίγουρα ο Ρέντσι υπέστη ήττα και θα δεχθεί έντονες κριτικές μέσα στο κόμμα του. Ήδη ο εκπρόσωπος της αριστερής εσωκομματικής μειοψηφίας των «Δημοκρατικών», ο υπουργός δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο, κάνει λόγο για «ελλιπέστατη επαφή με την ιταλική κοινωνία». Ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στις δημοτικές εκλογές επιτρέπονται οι συμμαχίες, ενώ για τις βουλευτικές ισχύει η απλή αναλογική. Είναι δύσκολο δε να μπορέσει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος μέχρι να στηθούν οι κάλπες πιθανότατα την ερχόμενη άνοιξη.
«Τιμωρήθηκε» η κεντροαριστερά
Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών αποτελεί ήττα για τον Μ. Ρέντσι ο οποίος αναμένεται να δεχθεί έντονες κριτικές μέσα στο κόμμα του.
Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών αποτελεί ήττα για τον Μ. Ρέντσι ο οποίος αναμένεται να δεχθεί έντονες κριτικές μέσα στο κόμμα του.
Μοιάζει  επίσης απίθανο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να συναινέσει σε μια πανιταλική συμμαχία με την ξενοφοβική Λέγκαη οποία αμφισβητεί την ηγεσία του και διατηρεί κάκιστες σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Όσο για τα «Πέντε Αστέρια» του Μπέπε Γκρίλλο σε ό,τι αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα, κέρδισαν μόνον στην πόλη της Καρράρα, στην Τοσκάνη. Στα γκάλοπ για τις βουλευτικές όμως, συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά, κοντά στο 29% .
Τέλος πολλοί σχολιαστές θεωρούν ότι η κεντροαριστερά μπορεί να «τιμωρήθηκε» από τους ψηφοφόρους -κυρίως στον ιταλικό βορρά-  και λόγω του νόμου που προωθεί με έμφαση την περίοδο αυτή για την παροχή της ιταλικής υπηκοότητας στα παιδιά των μεταναστών.
Aθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη