allnews-epirus

Αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά στην ΕΕ

Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους έχει κάνει χρήση κάνναβης, αναφέρεται στη νέα έκθεση της ΕΕ για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Οι ειδικοί προειδοποιούν για νέες συνθετικές ουσίες και την αύξηση των θανάτων.

Deutschland Drogenkonsum im Hamburger Bahnhofsviertel (picture-alliance/dpa/K. Nietfeld)
93 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν πάρει έστω μια φορά στη ζωή τους παράνομα ναρκωτικά, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περισσότερο από 25% του πληθυσμού ηλικίας 15 με 64 ετών. Αυτοί είναι οι αριθμοί που αναφέρει η ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά που δημοσιεύεται σήμερα. Από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι το 2015 καταγράφηκαν 1,5 εκατομμύρια πλημμελήματα που αφορούσαν υποθέσεις ναρκωτικών, από τα οποία τα μισά σχετίζονταν με την κάνναβη. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι στην ΕΕ το ζήτημα της κατοχής και χρήσης κάνναβης αντιμετωπίζεται διαφορετικά από χώρα σε χώρα. Στην Ολλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Τσεχία για παράδειγμα, υπάρχει μια πιο φιλελεύθερη πολιτική όσον αφορά τη συγκεκριμένη ουσία. Αντίθετα στη Λιθουανία, τη Σλοβακία αλλά και στην Ελλάδα προβλέπονται ακόμη και ποινές φυλάκισης: για την κατοχή ενός κιλού κάνναβης προβλέπονται έως και 10 έτη.
«(Il)legal highs»
Η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) περιλαμβάνει στοιχεία από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι η ευρεία διαθεσιμότητα των λεγόμενων νέων ψυχοδραστικών ουσιών (NPS). Αυτές οι ουσίες είναι χημικές παραλλαγές γνωστών ναρκωτικών, όπως της κάνναβης ή της κοκαΐνης. Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι παραγωγοί, έμποροι και χρήστες κινούνταν σε ένα γκρίζο νομικό πλαίσιο και απέφευγαν τις τιμωρίες με τα λεγόμενα «Legal Highs» ναρκωτικά. Στο μεταξύ όμως οι νόμοι τροποποιήθηκαν. «Σε μερικές χώρες, όπως την Πολωνία, την Ιρλανδία ή τη Μ. Βρετανία, οι ουσίες αυτές απαγορεύτηκαν χωρίς εξαιρέσεις και πωλούνται πλέον μόνο στην μαύρη αγορά», λέει ο Άντριου Κάνινγκχαμ από το EMCDDA και θεωρεί ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έχουν σταματήσει να εμφανίζονται νέες ψυχοδραστικές ουσίες στην αγορά.
Λιγότερο ακίνδυνη η φυσική κάνναβη
Ο ειδικός εξηγεί ότι τα συνθετικά κανναβινοειδή, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο επικίνδυνα από το φυσικό προϊόν της κάνναβης. «Τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη κατέγραψαν 30 θανάτους από τη χρήση συνθετικών κανναβινοειδών. Με τη φυσική κάνναβη δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο», λέει χαρακτηριστικά και επιβεβαιώνει ότι στην Ολλανδία για παράδειγμα, όπου οι νόμοι είναι πιο ελαστικοί όσον αφορά την φυσική κάνναβη, οι συνθετικές ουσίες δεν βρίσκουν αγοραστές.
Συνολικά πάντως και σύμφωνα με την έκθεση 8.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2015 από υπερβολική δόση ηρωίνης ή κάποιων άλλων συνθετικών ή φυσικών οπιούχων. 6% περισσότεροι απ' ότι την προηγούμενη χρονιά. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας συνιστά τη διανομή ναλοξόνης ως αντίδοτου σε ναρκομανείς και πρόσωπα από το στενό τους περιβάλλον καθώς σε περίπτωση υπερβολικής δόσης μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.
Ματίας φον Χάιν / Αλεξάνδρα Κοσμά

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη