allnews-epirus

Τα πρώτα συμπεράσματα από το δημόσιο διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος


Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο του διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος αποκαλύπτει με δήλωσή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, επισημαίνοντας ότι μετά από πέντε μήνες δημόσιας διαβούλευσης και πλήθος εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα «η συμμετοχή κρίνεται ποσοτικά ικανοποιητική και ποιοτικά εξαιρετική».

Ο κ. Σπουρδαλάκης, καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η αναθεώρηση του Συντάγματος θα βρεθεί το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο της κυβερνητικής και κομματικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πλήθος επιστημονικών και κοινωνικών φορέων έχουν καταθέσει ήδη τις προτάσεις τους στο πλαίσιο του διαλόγου. Προβληματισμό προκαλεί πάντως η επισήμανση του κ. Σπουρδαλάκη για τη μικρή συμμετοχή των νέων στο διάλογο.

Ένα άλλο, πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που επισημαίνει ο κ. Σπουρδαλάκης είναι ότι η επιστημονική κοινότητα στις προτάσεις που έχει καταθέσει, εμφανίζεται έντονα προβληματισμένη, τόσο για την ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και για την εισαγωγή νέων θεσμών δημοψηφίσματος καθώς και την ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου. Είναι προφανές ότι όλα αυτά τα ζητήματα, θα συγκεντρώσουν το έντονο πολιτικό ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα, όσο δηλαδή θα εξελίσσεται ο διάλογος και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Σπουρδαλάκης αποτιμώντας την εργασία του πρώτου κύκλου διαλόγου επισημαίνει μεταξύ άλλων την «απουσία των οργανώσεων του κόσμου της εργασίας», ενώ αντίθετα, προσθέτει «ευχάριστη έκπληξη για την Επιτροπή ήταν η πρωτοβουλία και το ζωηρό ενδιαφέρον που εκδήλωσαν για συμμετοχή στο διάλογο ομάδες και συλλογικότητες της Κοινωνίας Πολιτών που δεν είχαν αρχικά προσκληθεί». Υπό αυτό το πρίσμα, η Επιτροπή Διαλόγου αναμένει με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον τη συζήτηση στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου διαλόγου, με νέα ερωτήματα, που αρχίζει τις επόμενες ημέρες, ενώ υπάρχουν σκέψεις να γίνει και μια μεγάλη διαδικτυακή καμπάνια για την αύξηση της συμμετοχής στον διάλογο.

Ο κ. Σπουρδαλάκης σημειώνει ότι οι εκπρόσωποι των φορέων που προσήλθαν στο διάλογο ήταν ενημερωμένοι και κατά κανόνα κατέθεσαν επεξεργασμένες προτάσεις. Προσθέτει ότι «η συμμέτοχη στην ηλεκτρονική διαβούλευση, δεδομένης της αυστηρής διαδικασίας πιστοποίησης, κρίνεται ικανοποιητική (μέχρι σήμερα είχαμε πάνω από 2.800), μικρότερη ωστόσο από το αναμενόμενο. Τα γεωγραφικά, ηλικιακά και εμφύλια χαρακτηριστικά της εμφανίζονται σχετικά ισορροπημένα, με εξαίρεση την εμφανή υποαντιπροσωπευση της ηλικιακής ομάδας 17-25. Οι συμμετέχοντες απάντησαν κατά κανόνα σε όλα τα πεδία των ερωτημάτων ενώ αξιοποίησαν τη δυνατότητα ανοικτών απαντήσεων και σχολίων».

Συνοψίζοντας τις κύριες τάσεις των προβληματισμών και των προτάσεων που διατυπώθηκαν, ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαλόγου επισημαίνει:

α) Φαίνεται να υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα υποστήριξης του δημόσιου χαρακτήρα και της ελεύθερης και καθολικής πρόσβασης στα κοινά και δημόσια αγαθά (νερό, ενέργεια κ.λπ.)

β) Η επιστημονική κοινότητα, σε αντιδιαστολή με άλλους φορείς, φαίνεται να διατυπώνει έντονο προβληματισμό τόσο για την ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, την εισαγωγή νέων θεσμών δημοψηφίσματος καθώς και την ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου.

γ) Οι σχετικοί φορείς Περιφερειακής και Δημοτικής Αυτοδιοίκησης, με ιδιαίτερη έμφαση και με αναφορές στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ομόθυμα υποστηρίζουν την αναγκαιότητα αναβάθμισης της θέσης του ρόλου τους και της λειτουργίας τους καθώς και της ενίσχυσης των κανονιστικών της αρμοδιοτήτων και της δημοσιονομικής τους αυτοτέλειας.

Οι συναντήσεις διαβούλευσης της Επιτροπής με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς συνεχίζονται και για τον επόμενο μήνα. Στις 20 Ιουνίου ολοκληρώνεται και η πρώτη φάση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης και αμέσως θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, στο ερωτηματολόγιο της οποίας περιλαμβάνονται προτάσεις που κατέθεσαν ή είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και απόψεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο των σχετικών συναντήσεων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη