allnews-epirus

Φαιά στοιχεία στη Μαγιόρκα

Το καλοκαίρι ο τουρισμός στη Μαγιόρκα φτάνει σε ύψη ρεκόρ. Ωστόσο, κάθε χρόνο και περισσότερο, γερμανοί νεοναζί προκαλούν επεισόδια και δυσφημίζουν το νησί. Οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι.

EL Arenal Spanien Insel Mallorca (picture-alliance/dpa/J.Stratenschulte)
Είναι από τα πιο αγαπημένα νησιά των Γερμανών η Μαγιόρκα. Την επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες. Τελευταία ωστόσο, οι ειδήσεις που έρχονται από το νησί δεν είναι θετικές. Πριν λίγες ημέρες 15 νεοναζί τα έκαναν γυαλιά-καρφιά σε ένα πολύ γνωστό μπαρ  στη δημοφιλή παραλία Μπάλερμαν. Ξετύλιξαν σημαία του Τρίτου Ράιχ και φώναζαν «΄Εξω οι ξένοι».
Μεθύστακες και νεοναζί
Με τέτοιες πινακίδες προσπαθούν οι ντόπιοι να απαγορεύσουν τη μέθη )
Με τέτοιες πινακίδες προσπαθούν οι ντόπιοι να απαγορεύσουν τη μέθη
Τα επεισόδια δεν είναι μεμονωμένα. «Οι νεοναζιστές τουρίστες στην Πλάγια ανήκουν πλέον σχεδόν στις καθημερινές εικόνες του δρόμου» παραπονιέται ο Φραντσίσκο Μαρίν, επικεφαλής του τοπικού Συνδέσμου Ξενοδόχων, ενώπιον των δημοσιογράφων. «Οι ταραξίες επιτρέπεται να κάνουν σε μας, στο Μπάλερμαν, πολύ περισσότερα από ότι στην παλαιά πόλη της Πάλμα, ακόμη και σε κατοικήσιμες περιοχές της Γερμανίας», υποστηρίζει. Την ίδια εικόνα έχει και ο αρχισυντάκτης της τοπικής εφημερίδας, Φρανκ Φελντμάιερ, ότι δηλαδή νεοναζιστές ταραξίες αποτελούν συχνό φαινόμενο. 
Σε πρωτοσέλιδο άρθρο του έκανε λόγο για φαιά στοιχειά στη Πλάγια ντε Μαγιόρκα. Κάθε Ιούνιο ξεκινά η κλιμάκωση των συμβάντων σε συγκεκριμένη περιοχή που γίνονται τα πάρτι, με συμπλοκές και ξύλο ανάμεσα σε τύπους με τατουάζ αγκυλωτούς σταυρούς και άλλα ναζιστικά σύμβολα. Το περιοδικό Μαγιόρκα έγραψε ότι κάθε καλοκαίρι καταγράφονται τουλάχιστον δύο επεισόδια αυτού του είδους την εβδομάδα. Την περασμένη Παρασκευή, σε συναυλία γνωστής τραγουδίστριας, 15 άνδρες, οι οποίοι σύμφωνα με την αστυνομία ανήκουν σε μια από τις πιο επικίνδυνες νεοναζιστικές ενώσεις, παρενόχλησαν σεξουαλικά γυναίκες και προπηλάκισαν έναν σκουρόχρωμο επισκέπτη. Οι επισκέπτες οργισμένοι φώναζαν «Έξω οι ναζί, έξω οι ναζί».

«Tourists go home»
Στραπατσαρισμένη φιλοξενία των κατοίκων
"Στραπατσαρισμένη φιλοξενία των κατοίκων"
Τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα από τον Μάιο. Η ανησυχία είναι μεγάλη και είναι δικαιολογημένη. Οι αριστεροί, που είναι στα πράγματα όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και στην αυτόνομη κοινότητα των Βαλεαρίδων, δεν θέλουν ούτε τους ακροδεξιούς, αλλά ούτε και τους τουρίστες που πίνουν μέχρι τελικής πτώσης. Το μότο του δημάρχου Χοσέ Χίλα είναι: «Τουρίστες που μεθοκοπούν επί μια εβδομάδα, δεν τους χρειαζόμαστε». Οι κάτοικοι προτιμούν τουρίστες που συμπεριφέρονται καλά και αφήνουν στο νησί περισσότερα χρήματα για την οικοδόμηση ξενοδοχείων και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Στο Μπάλερμαν από πέρυσι υπάρχουν πινακίδες  που απαγορεύουν το μεθύσι και τα ουρλιαχτά μέσα στους δρόμους. Το πρόστιμο είναι από 1500 μέχρι 3000 ευρώ. 
Στο Youtube κυκλοφόρησε βιντεάκι με τα επεισόδια σε γνωστό μπαρ στο Μπάλερμαν που έγινε viral. Όμως προβλήματα με τους τουρίστες δεν εμφανίζονται μόνο στη Πάλμα. Στη Παλμανόβα, νοτιοδυτικά της Μαγιόρκα, το περασμένο Σαββατοκύριακο 18 τουρίστες βγήκαν γυμνοί στους δρόμους. Και αυτό βγήκε στο Youtube και έγινε viral. Οι ντόπιοι έχουν εξαγριωθεί, ο αρχισυντάκτης Φελντμάιερ κάνει λόγο για «κατάχρηση της φιλοξενίας στο νησί». Παρατηρητές φοβούνται αύξηση των εντάσεων. Στις προσόψεις της παλιάς πόλης της Πάλμα για πρώτη φορά πέρυσι εμφανίστηκαν γκράφιτι με τα συνθήματα «Τουρίστες είστε τρομοκράτες» και « Tourists go home».
Εμίλιο Ράπολντ, dpa/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη