allnews-epirus

Καχριμάνης:Μόνη εκκρεμότητα οι απαλλοτριώσεις για την Οδό Νιάρχου


Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για την κατασκευή της  Οδού Νιάρχου (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο- Πανεπιστήμιο), ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε πως όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, η μελέτη είναι έτοιμη, η περιβαλλοντική αδειοδότηση έχει εξασφαλιστεί και απομένει η ολοκλήρωση της πράξης απαλλοτρίωσης που έχει λάβει πλέον τη νομική οδό.

«Η μελέτη έχει αρχίσει από το 2006 και  έχει περάσει διάφορα στάδια. Απομένει πλέον η πράξη απαλλοτρίωσης, η οποία  έχει πάει στο δικαστήριο για τον καθορισμό της τιμής μονάδος. Καταλαβαίνετε ότι η Περιφέρεια, η οποία είναι και ο φορέας υλοποίησης αυτού του έργου, είναι έτοιμη για την υλοποίησή του".  Σχετικά με ενστάσεις που διατυπώνονται ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι όπως έγινε και με την Εθνική οδό στην Ανατολή, έτσι και σε αυτή θα λυθούν τα προβλήματα. "Αλλά- συνέχισε- δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα από τον βασικό δρόμο, τον δρόμο του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Και αυτό πέρασε διάφορες φάσεις, που δεν τις είχαμε υπό τη δική μας καθοδήγηση. Ήταν η κρατική Περιφέρεια, στη συνέχεια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μετά ήρθε σε εμάς η ολοκλήρωση της μελέτης. Έχει περάσει όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο φάσεις. Και είναι ένα έργο στην υλοποίησή του οποίου θα προβούμε άμεσα».  

 Τεχνικά στοιχεία του έργου:

Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται η κατασκευή:
I.          της οδού Νιάρχου από τη σύνδεσή της με την Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας (Στρατόπεδο Βελισσαρίου) έως την είσοδο στον οικισμό Πεδινής.
II.        ενός (1) Πλήρους Ανισόπεδου Κόμβου σύνδεσης της οδού με την Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων.
III.       πέντε (5) Ισόπεδων Κόμβων κυκλικής μορφής (roundabout)
a.         στη σύνδεση της οδού Νιάρχου με την Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας στη Χ.Θ. 0+000,
b.         στη Χ.Θ. 1+538 (διασταύρωση με οδό Καραϊσκάκη) για την εξυπηρέτηση εγκαταστάσεων του Δήμου Ιωαννιτών,
c.         στη Χ.Θ.2+759,98 για την εξυπηρέτηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου,
d.         στη Χ.Θ.3+463,73 για την εξυπηρέτηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και
e.         στη Χ.Θ.4+440 περίπου στην είσοδο του οικισμού Πεδινής (πέρας χάραξης).
IV.       παράπλευρου δικτύου εκατέρωθεν της οδού Νιάρχου
V.        στη δυτική οριογραμμή της οδού, πεζόδρομος με ποδηλατόδρομο πλάτους 3,00μ, ενώ στην αριστερή οριογραμμή, πεζοδρόμιο πλάτους 1,50μ. σε όλο σχεδόν το μήκος της
VI.       κιβωτοειδούς οχετού υπό τον άξονα της οδού στο τμήμα από τη Χ.Θ.0+138,46 έως τη Χ.Θ.2+494,63, ο οποίος θα παραλαμβάνει όλα τα όμβρια της περιοχής, σε υποκατάσταση των αποστραγγιστικών τάφρων που διήκουν σήμερα στο δυτικό όριο της οδού.
VII.     λοιπών τεχνικών έργων αποχέτευσης υπό την οδό
VIII.    των απαιτούμενων έργων Σήμανσης - Ασφάλισης της οδού
IX.       των έργων ηλεκτροφωτισμού της οδού

Επίσης, στην παράπλευρη οδό, η οποία διαχωρίζεται από την οδό Νιάρχου με πεζοδρομημένη νησίδα από την οποία διέρχεται ο ποδηλατόδρομος, έχει γίνει διαστασιολόγηση με πρόβλεψη για την μελλοντική κυκλοφορία ελαφρού ΤΡΑΜ σε όλο το μήκος της.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη