allnews-epirus

Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

Ποιος έχει στο πορτοφόλι του κάρτα δωρητή οργάνων; Ελάχιστοι. Άλλοι από άγνοια, άλλοι από απροθυμία, άλλοι ίσως επειδή δεν σκέφτονται να βοηθήσουν κάποιον συνάνθρωπο μετά τον θανάτό τους.

default
Ο Βόλφγκανγκ Βαξ είναι γιατρός και δουλεύει εδώ και πολλά χρόνια στα επείγοντα. Έχει σώσει τις ζωές πολλών ανθρώπων. Πλέον χρειάζεται ο ίδιος τη βοήθειά τους. Πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε μεταμόσχευση πνεύμονα. «Δεν είναι ευχάριστη σκέψη να λες ότι πρέπει να πεθάνει κάποιος για να συνεχίσεις να ζεις εσύ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος δεν το βάζει κάτω στην καθημερινότητά του. Εργάζεται παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ συγχρόνως βρίσκεται σε λίστα αναμονής σε νοσοκομείο του Βερολίνου μέχρι να εντοπιστεί το συμβατό για τον ίδιο μόσχευμα. Ωστόσο δεν έχει αυταπάτες. Γνωρίζει καλά ότι η εύρεση κατάλληλου μοσχεύματος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Όπως επισημαίνει ο Β. Βαξ, μέχρι σήμερα η έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα στη Γερμανία δεν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κι έτσι η πάθησή του θεωρείται ανίατη.
Ως γιατρός είχε στο παρελθόν ασθενή με την ίδια νόσο, την πνευμονική ίνωση. Πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια που οδηγεί σε σταδιακή σκλήρυνση των πνευμόνων. Η ασθενής του τότε είχε πεθάνει σε ηλικία 35 ετών και μάλιστα με δύο ανήλικα παιδιά επειδή δεν είχε βρεθεί δότης.
Οι δότες οργάνων εκλείπουν ενώ πολλοί ασθενείς πεθαίνουν περιμένοντας
Σε κλινική του Γκέτινγκεν είχε αποκαλυφθεί το πρώτο σκάνδαλο μεταμοσχεύσεων
Σε κλινική του Γκέτινγκεν είχε αποκαλυφθεί το πρώτο σκάνδαλο μεταμοσχεύσεων
Αντίστοιχες ιστορίες καταγράφονται σε πολλές γερμανικές οικογένειες, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του Γερμανικού Ιδρύματος Μεταμοσχεύσεων. Περίπου 10.000 άνθρωποι χρειάζονται νέα όργανα για να κρατηθούν στη ζωή. Τρεις από αυτούς πεθαίνουν κάθε μέρα επειδή χάνουν τη μάχη με το χρόνο αναμονής. Το 2016 υπήρχαν μόλις 857 δωρητές οργάνων στη Γερμανία. Ήταν ο χαμηλότερος αριθμός της τελευταίας πενταετίας.
Στην όλη ιστορία περί μεταμοσχεύσεων δεν λείπουν όμως και τα σκάνδαλα. Το 2012 ένα γιατρός σε κλινική του Γκέτινγκεν παρουσίαζε ασθενείς τους ως βαριά αρρώστους προκειμένου να ανέβουν θέσεις στη λίστα αναμονής για κάποια μεταμόσχευση. Δεν ήταν η μοναδική περίπτωση. Αντίστοιχες καταγγελίες έχουν γίνει και για το Καρδιολογικό Κέντρο του Βερολίνου. Περιστατικά σαν κι αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να πληγεί η αξιοπιστία των εμπλεκόμενων φορέων και να αποτραπούν πολλοί άνθρωποι από τη δωρεά οργάνων. Στο τέλος όμως αυτοί που επηρεάζονται άμεσα με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους είναι οι ίδιοι οι ασθενείς που έχουν πραγματική ανάγκη.
Έτσι και ο Βόλφγκανγκ Βαξ. Ο κίνδυνος σοβαρών λοιμώξεων λόγω του κατεστραμμένου του πνεύμονα είναι καθημερινός, ενώ το κόστος των θεραπειών στις οποίες πρέπει κάθε τόσο να υποβάλλεται υπέρογκο. Καθόλη την ιατρική του σταδιοδρομία ο Β. Βαξ είδε πολλούς ασθενείς να μην τα καταφέρνουν. Είδε πολλά σοβαρά ατυχήματα, πολλούς θανάτους. Τώρα δίνει τη δική του μάχη, μια μάχη με τη νόσο, τον χρόνο, το όλο σύστημα δωρεάς οργάνων. Το παράδοξο όμως είναι το εξής: χρειάζεται μεν άμεσα νέο πνεύμονα για να επιζήσει, εντούτοις η περίπτωσή του δεν θεωρείται εξαιρετικά βαριά ώστε να ανεβεί στη λίστα αναμονής. Σύντομα θα κλείσει τα 60 και παρά τις δυσκολίες ελπίζει ότι θα καταφέρει να κάνει πράξη το μεγάλο όνειρο της ζωής του: ένα μεγάλο road trip στις ΗΠΑ.
Dpa, Ουλρίκε φον Λετσίνσκι

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη