allnews-epirus

Απρόβλεπτη η έκβαση της διάσκεψης για το Κυπριακό

Ουδείς είναι σε θέση αυτή την ώρα να προβλέψει το αποτέλεσμα της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις θέσεις που θα αναπτύξει σε αυτήν η Τουρκία.

Zypern Nicosia Demo Pro Wiedervereinigung Friedensvertrag (Reuters/Y. Kourtoglou)
Στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά βρίσκεται στραμμένη από σήμερα το πρωί η προσοχή όλων, καθώς μια νέα κρίσιμη διάσκεψη για το Κυπριακό βρίσκεται σε εξέλιξη. Κυρίαρχο θέμα της διάσκεψης είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, ένα κεφάλαιο το οποίο μέχρι σήμερα δεν συζητήθηκε και στο οποίο εμπλέκονται οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Πέραν των ηγετών των δύο πλευρών, στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας ενώ σε ρόλο παρατηρητή συμμετέχει η ΕΕ με τη ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.
Καθοριστική η στάση τηςΤουρκίας
Καθοριστική σημασίας θεωρείται η παρουσία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Γκουτέρες στη διάσκεψη την ερχόμενη Παρασκευή
Καθοριστική σημασίας θεωρείται η παρουσία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Γκουτέρες στη διάσκεψη την ερχόμενη Παρασκευή
Ουδείς είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προβλέψει το αποτέλεσμα της διάσκεψης καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τις θέσεις που θα αναπτύξει σε αυτήν η Τουρκία. Εάν επαναλάβει την εμμονή της σε διατήρηση στρατευμάτων και εγγυητικών δικαιωμάτων, οι πιθανότητες θετικής κατάληξης εξανεμίζονται. Εάν, ωστόσο, η τουρκική πλευρά προσέλθει στη διάσκεψη με διαφοροποιημένες απόψεις, δεν αποκλείονται ακόμα και ραγδαίες εξελίξεις προς τη λύση του Κυπριακού αφού, παράλληλα με το θέμα των εγγυήσεων, θα συζητούνται και όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια στα οποία υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες.
Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, κάνει λόγο για διάσκεψη εβδομάδων και έχει βάλει στόχο την παραμονή των εμπλεκομένων στο Κραν Μοντανά μέχρι και τις 7 Ιουλίου. Πολλά ωστόσο θα εξαρτηθούν από τις πρώτες αυτές μέρες και τη στάση που θα τηρήσουν όλες οι πλευρές.
Της διάσκεψης προηγήθηκε μια μίνι κρίση με τον κ. Άιντε, αφού το έγγραφο-οδηγός που ανέλαβε να ετοιμάσει για τις συζητήσεις στο Κραν Μοντανά καθόλου δεν ικανοποίησε τη Λευκωσία και την Αθήνα. Μετά από παραστάσεις του Κύπριου Προέδρου Αναστασιάδη και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, το έγγραφο αποσύρθηκε και η διάσκεψη διεξάγεται στη βάση των όσων είχαν καταγράψει οι τεχνοκράτες όλων των πλευρών στο Μόντ Πελερέν 3.
Καθοριστική σημασίας θεωρείται η παρουσία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στη διάσκεψη την ερχόμενη Παρασκευή. Ο κ. Γκουτέρες ενεπλάκη αποφασιστικά στο Κυπριακό και η παρουσία του στη διάσκεψη αναμένεται να είναι καταλυτική.
Γιώργος Κασκάνης, Λευκωσία

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη