allnews-epirus

Εκλογές χωρίς κομματικές αφίσες στην Αλβανία

Αύριο Κυριακή οι Αλβανοί προσέρχονται στις κάλπες. Σε αντίθεση όμως με το παρελθόν στους δρόμους δεν υπάρχουν κομματικές αφίσες, επειδή η μεταβατική υπερκομματική κυβέρνηση έχει αμβλύνει τις αντιπαραθέσεις.

Albanien Tirana Parlamentswahlen (DW/P. Pani)
Αν αγνοήσει κανείς τις κόρνες των αυτοκινήτων ή τον θόρυβο της κυκλοφορίας στους δρόμους και τις πλατείες, στα Τίρανα επικρατεί σχετική ησυχία. Κι ας βρίσκεται η χώρα μια ανάσα πριν τις βουλευτικές εκλογές. Στους δρόμους δεν υπάρχουν ούτε καν αφίσες των κομμάτων, ενώ στα καφενεία, που ανήκουν παραδοσιακά είτε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), είτε στο Δημοκρατικό Κόμμα (PD), οι θαμώνες δεν τσακώνονται για τα πολιτικά, όπως συμβαίνει συνήθως.
Μέχρι τα μέσα Μαΐου όλα έδειχναν ότι η χώρα θα ζούσε, τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις εκλογές, μια κορύφωση του προεκλογικό αγώνα και μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Θυμίζουμε ότι μόλις λίγες εβδομάδες πριν, η πολιτική ζωή στη χώρα είχε σχεδόν παραλύσει, με το Δημοκρατικό Κόμμα να μποϋκοτάρει το κοινοβούλιο της χώρας και τους βουλευτές του να μην καταθέτουν επίσημα υποψηφιότητα για τις εκλογές στις 25 Ιουνίου. Και σαν να μην έφθανε αυτό, το Δημοκρατικό Κόμμα είχε στήσει μια μεγάλη σκηνή απέναντι από την έδρα του σοσιαλιστή πρωθυπουργού και ζητούσε, μέσω μεγαφώνων, την παραίτησή του.
Μόνο χάρη στη διαμεσολάβηση της ΕΕ και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έγινε εφικτή μια συνάντηση των προέδρων του δύο μεγάλων κομμάτων. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα συμφώνησαν τελικά στον σχηματισμό υπερκομματικής μεταβατικής κυβέρνησης, αλλά και σε μια σειρά μέτρων για να εγγυηθούν την διεξαγωγή δίκαιων εκλογών.
Λαϊκιστικές προεκλογικές υποσχέσεις
Από τη συνάντηση Ράμα και Μπάσα που οδήγησε στην υπερκομματική μεταβατική κυβέρνηση
Από τη συνάντηση Ράμα και Μπάσα που οδήγησε στην υπερκομματική μεταβατική κυβέρνηση
Μέχρι σήμερα Σοσιαλιστικό και Δημοκρατικό Κόμμα διαδέχονταν το ένα το άλλο στην εξουσία, συγκυβερνώντας με το μικρό LSI, το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση. Τώρα όμως και τα δύο μεγάλα κόμμα επιδιώκουν την αυτοδυναμία και θέλουν να τερματίσουν την σχέση εξάρτησης από τον μικρό κυβερνητικό τους εταίρο. Εκτός όμως από τις επιθέσεις κατά του LSI, ένα ακόμα κοινό στοιχείο των δύο μεγάλων κομμάτων κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ήταν οι λαϊκιστικές προεκλογικές υποσχέσεις για γενναίες φορολογικές μειώσεις, εκτίναξη της οικονομικής ανάπτυξης, μάχη κατά της διαφθοράς, αλλά και κατά των καλλιεργειών κάνναβης. Παράλληλα και τα δύο μεγάλα κόμματα υπόσχονται ότι θα παραμείνουν προσηλωμένα στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
Διαπλοκή σε δικαιοσύνη και πολιτική
Οι μόνες αφίσες στους δρόμους εύχονται «Χαρούμενο Ραμαζάνι»
Οι μόνες αφίσες στους δρόμους εύχονται «Χαρούμενο Ραμαζάνι»
Οι Βρυξέλλες αναμένουν από τα Τίρανα να εφαρμόσουν επιτέλους την μεταρρύθμιση της αλβανικής Δικαιοσύνης, την οποία ψήφισε πέρυσι του καλοκαίρι η βουλή της χώρας, λέει στην DW η πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία Ρομάνα Βλαχούτιν. Μια εξαιρετική δύσκολη αποστολή από τη στιγμή που πολύ δημόσιοι υπάλληλοι στις δικαστικές αρχές έχουν διασφαλίσει τις θέσεις τους με… μίζες. Η διαπλοκή και διαφθορά έχουν ωστόσο γερές ρίζες και στην πολιτική.
Ένα πρώτο βήμα της μεταρρύθμισης ήταν η σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία καλείται να ελέγξει τον διορισμό 800 δικαστικών και εισαγγελέων. Παράλληλα ψηφίστηκε νόμος για τον έλεγχο πολιτικών προσώπων και εκπροσώπων της δημόσιας ζωής. Ως αντίδραση στο νέο νόμο, βουλευτές χωρίς ποινικό μητρώο ή ακόμα και πολιτικοί που κατηγορούνται για διάφορα ποινικά αδικήματα απέσυραν την υποψηφιότητά τους για τις εκλογές. Σύμφωνα ωστόσο με τον Αφρίμ Κρασνίκι, διευθυντή ενός ανεξάρτητου ινστιτούτου πολιτικών ερευνών στα Τίρανα, αντί των βουλευτών στις λίστες των κομμάτων εμφανίζονται τώρα συγγενικά τους πρόσωπα!
Παντελή Πάνι / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη