ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Dropdown Menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

Ο δύσκολος σχηματισμός της γαλλικής κυβέρνησης
by allnews EPIRUS - 0

Το αργότερο μέχρι αύριο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να παρουσιάσει τη νέα του κυβέρνηση. Μια τυπική διαδικασία, η οποία όμως περιπλέκεται από δυο μέχρι τώρα παραιτήσεις υπουργών.

Frankreich Fragestunde in der Nationalversammlung (Imago/PanoramiC)
Έως αύριο στις 6 το απόγευμα έχει περιθώριο ο πρωθυπουργός για να ετοιμάσει και να παρουσιάσει τη νέα του κυβέρνηση. Αποτελεί παράδοση, μετά από μια βουλευτική εκλογή, να παραιτείται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, πράγμα που έκανε χθες ο Εντουάρ Φιλίπ, στον οποίον όμως έδωσε εκ νέου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Εμμανουέλ Μακρόν. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης έκανε λόγο χθες για «τεχνικής φύσεως, απλό ανασχηματισμό».
Ωστόσο μετά από κάποιες ώρες άλλαξαν τα δεδομένα με την αποχώρηση δύο υπουργών. Ο πρώτος είναι ο Ρισάρ Φεράν, υπουργός Εδαφικής Συνοχής, στενός συνεργάτης του Εμμανουέλ Μακρόν από τα πρώτα του βήματα. Έγινε πλατύτερα γνωστός εξαιτίας ενός οικονομικού σκανδάλου με ακίνητα για το οποίο ο εισαγγελέας ζήτησε προκαταρκτική έρευνα.
Η εκ πρώτης όψεως «παραίτηση» του Φεράν για λόγους ηθικής ,  ανατρέπεται ωστόσο από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ανέθεσε τον πολύ δύσκολο ρόλο της ηγεσίας της κοινοβουλευτικής ομάδας των 350 «Μακρονικών», οι περισσότεροι των οποίων είναι πρωτάρηδες.
Ίσως και νέες παραιτήσεις
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν
Ο Φεράν θεωρείται ως «ο ακρογωνιαίος λίθος» του κινήματος και η μετακίνησή του στο κοινοβούλιο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του Εμμανουέλ Μακρόν.
Η δεύτερη παραίτηση έγινε σήμερα το πρωί από την υπουργό Άμυνας και πρώην ευρωβουλευτή Συλβί Γκουλάρ, προερχόμενη από το κεντρώο κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες παρόμοιες με αυτές της Μαρίν Λεπέν, για πληρωμή υπαλλήλων του κόμματος με χρήματα της ΕΕ.
Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και πρώην ευρωβουλευτής, Μαριέλ ντε Σαρνέζ,  φέρεται επίσης εμπλεκόμενη σε παρόμοιο σύστημα μισθοδοσίας και ίσως να είναι μια ακόμα παραίτηση που θα ακολουθήσει.
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου