allnews-epirus

Η "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ" για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ


Μια πληγή και ένα όνειδος στο κέντρο του Λεκανοπεδίου, που λειτουργούσε ως σκουπιδότοπος για πολλές δεκαετίες, έκλεισε οριστικά και αυτό παρουσιάστηκε στο κοινό από την ΔΕΥΑΙ τις προηγούμενες μέρες έξω από το Κάστρο της πόλης μας.

Η παράταξή μας  χαίρεται και χαιρετίζει αυτή τη μεγάλη αποκατάσταση του ΧΑΔΑ , ενός χώρου ο οποίος στο παρελθόν αποτέλεσε την αιτία διαμάχης μεταξύ  πολλών φορέων της περιοχής,  οι οποίοι έως τότε  έμεναν στις διαπιστώσεις των προβλημάτων από τη λειτουργία της χωματερής, χωρίς όμως από κανέναν να δίνεται και η κατάλληλη λύση.

 Οριστικό  όμως τέλος δόθηκε με την δημοπράτηση του έργου στις 7/9/2010 και επί ημερών που η δική μας παράταξη είχε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου Ιωαννιτών.
Ο σχεδιασμός είχε αρχίσει πιο νωρίς και η μελέτη παρουσιάστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2007 από τον τότε Περιφερειάρχη  Ηπείρου κ. Δ. Πανοζάχο τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Ν. Γκόντα  τον τότε Δήμαρχο Μπιζανίου κ. Αχιλλέα  Σίντο και τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ιωαννίνων, που υπέγραψαν και την προγραμματική σύμβαση, την οποία συνυπέγραψε και η ΔΕΥΑΙ που ήταν πιστοποιημένος δικαιούχος, σύμφωνα με το ΕΣΠΑ 2007-2013 και η οποία ανέλαβε τον ρόλο της Προϊσταμένης Αρχής και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας για την εκτέλεση του έργου.

Ενώ το έργο αποκατάστασης ΧΑΔΑ, βάσει  της σύμβασης, έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 16/12/2012, αυτό καθυστέρησε πέντε ολόκληρα χρόνια, κάτι που οδήγησε  την σημερινή δημοτική αρχή και την Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ ακόμη και  να προβαίνουν σε όψιμους πανηγυρισμούς.
Να σημειωθεί, ότι το όλο εγχείρημα πέρασε από πολλές περιπέτειες, μέχρι να φτάσει στη σημερινή  του μορφή και που η οριστική του θα είναι όταν λειτουργήσει το βιοαέριο που από τον σχεδιασμό του προβλέπεται να προσφέρει έσοδα στη ΔΕΥΑΙ και το οποίο καθυστερεί εντελώς αδικαιολόγητα.

 Μαζί με τον Δήμο Ιωαννιτών τότε, σημαντική ήταν η συμβολή του Δήμου Μπιζανίου και του Δημάρχου κ. Αχ. Σίντου ο οποίος αντέδρασε δυναμικά σε όλους εκείνους που εξακολουθούσαν να αδιαφορούν για τη λειτουργία της χωματερής στα όρια του Δήμου.

Ένα ακόμη μεγάλο έργο που σχεδιάστηκε και δημοπρατήθηκε επί των ημερών της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ, ως Δημοτικής Αρχής, όπως και  πολλά άλλα, ολοκληρώθηκε, ενώ  ευθύνες  καταλογίζονται στην προηγούμενη και νυν Δημοτική Αρχή για την πολυετή καθυστέρηση του έργου και το<< καπέλο>> των δύο εκατομμυρίων ευρώ με το οποίο επιβαρύνθηκε το έργο.

Σχετική είναι η δήλωση του πρώην Δημάρχου και νυν Επικεφαλής της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ κ.Νίκου Γκόντα.  « Μια ακόμη δική μας παρέμβαση κι  ένα ακόμη μεγάλο  έργο που σχεδιάστηκε και δημοπρατήθηκε επί δικής μας Δημοτικής Αρχής παίρνει σάρκα και οστά και αποδίδεται στους πολίτες της πόλης μας. Ήταν μια εστία μόλυνσης για όλο το Λεκανοπέδιο και μια<< βόμβα>> στην πόλη μας στο  δήμο Μπιζανίου, στο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και που από το 1965  λειτουργούσε ως χωματερή,  αποδεχόμενη τα σκουπίδια,  κυρίως της πόλης των Ιωαννίνων. Ύστερα από πολλές περιπέτειες και αφού αυτός ο χώρος ξεπέρασε τα όρια της αποδοχής απορριμμάτων και που δυστυχώς οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, είτε αδυνατούσαν είτε αδιαφορούσαν,  απλά αρκούνταν στους αφορισμούς και στις ασκήσεις επί χάρτου. Η δική μας Δημοτική Αρχή, ήταν εκείνη που πήρε  στα σοβαρά και υπεύθυνα το όλο ζήτημα και παρά τις όποιες αντιξοότητες, έδωσε την οριστική λύση. Σήμερα αισθανόμαστε δικαίωση εκείνων των επιλογών μας έστω και αν χρειάστηκε  το 2010 και λίγο πριν  την δημοπράτηση να συγκρουστούμε με την τότε Περιφέρεια,  η οποία έφτασε σε σημείο απειλής ακόμη και  απένταξης του έργου".
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη