allnews-epirus

Α. Μέρκελ: Να διαφυλάξουμε τον κόσμο μας

Αντιδρώντας στην απόφαση του αμερικανού προέδρου Τραμπ, η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ υπογράμμισε σήμερα την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να τηρήσει τα όσα προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Angela Merkel PK Klimaabkommen (Reuters/F.Bensch)
Σε μια πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Προστασία του Κλίματος, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες που συνυπέγραψαν τη συμφωνία να επιδείξουν ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην τήρησή της. Η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να εμποδίσει όλους εκείνους που αισθάνονται την υποχρέωση να προστατεύσουν τον πλανήτη, είπε η καγκελάριος την Παρασκευή στο Βερολίνο, προσθέτοντας:
«Πιο αποφασισμένοι παρά ποτέ θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη Γερμανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά (…) τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως είναι η αλλαγή του κλίματος».
«Ιδιαίτερα λυπηρή» η απόφαση Τραμπ
Η συμφωνία ζημιώνει τα αμερικανικά συμφέροντα ισχυρίστηκε ο Τραμπ
Η συμφωνία ζημιώνει τα αμερικανικά συμφέροντα ισχυρίστηκε ο Τραμπ
Η Α. Μέρκελ χαρακτήρισε την απόφαση του αμερικανού προέδρου «ιδιαίτερα λυπηρή». «Με τον τρόπο αυτό εκφράζομαι ακόμη πολύ συγκρατημένα», συμπλήρωσε η γερμανίδα καγκελάριος. Σύμφωνα με την ίδια, η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα -μέσω της οποίας δεσμεύονταν για πρώτη φορά για την προστασία του κλίματος ΗΠΑ και Κίνα- ήταν μια «ιστορική τομή» και ο δρόμος αυτός είναι «μη αναστρέψιμος». «Χρειαζόμαστε τη Συμφωνία του Παρισιού για να διαφυλάξουμε τη δημιουργία», είπε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Γερμανία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις, όπως αυτές απορρέουν από τη συμφωνία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των φτωχότερων και πιο ευάλωτων χωρών του πλανήτη καθώς διαφορετικά αυτές δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστούν το ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Την Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε, όπως αναμένετο, την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Προστασία του Κλίματος με βασικό επιχείρημα ότι ζημιώνει τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα. Την ίδια ώρα εξέφρασε την πρόθεσή του να την επαναδιαπραγματευτεί, πρόταση που απέρριψαν ήδη η Γερμανία και άλλες χώρες.
Κώστας Συμεωνίδης

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη