allnews-epirus

George Tchobanoglous:"Εντυπωσιακή" η μετανάστευση στο μέλλον, λόγω της έλλειψης νερού



  "H μετανάστευση για την έλλειψη νερού στο μέλλον θα είναι εντυπωσιακή, γι' αυτό πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε από τώρα τις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή". Τη διαπίστωση έκανε, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ελληνοαμερικανός ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου της California, George Tchobanoglous (Γιώργος Τσομπάνογλου), ο οποίος το απόγευμα θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
   Ο κ. Τσομπάνογλου είναι ένας από τους πιο διάσημους περιβαλλοντολόγους στον κόσμο και ένα από τα βασικά του επιτεύγματα είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού ώστε, μετά από επεξεργασία, τα λύματα να γίνονται πόσιμο νερό.
   "Ειδικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος επεξεργασίας των λυμάτων και επανάχρησής τους. Για τα ελληνικά νησιά συγκεκριμένα, το κόστος από τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης, επεξεργασίας και επανάχρησης λυμάτων, θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο από τη μεταφορά νερού με πλοία. Για τη δημιουργία της μονάδας, βέβαια, θα πρέπει να υπολογιστούν πρωτίστως οι ανάγκες που προκύπτουν το καλοκαίρι, με την αύξηση των επισκεπτών, καθώς επίσης και ότι το νερό από τα επεξεργασμένα λύματα, μπορεί να χρησιμοποιείται στη γεωργία" ανέφερε ο κ. Τσομπάνογλου.
   Για καλές πρακτικές διαχείρισης νερού, ο φημισμένος Ελληνοαμερικανός καθηγητής ανέτρεξε, μάλιστα, στο παράδειγμα της πρωτεύουσας της Ναμίμπια, Βίντχουκ, που για περίπου 30 χρόνια επεξεργάζεται τα λύματα και τα επαναχρησιμοποιεί ως πόσιμο νερό!
   Μιλώντας πάντως για την κλιματική αλλαγή, τόνισε ότι οι συνέπειές της θα αυξήσουν τις μεταναστευτικές ροές και την ίδια στιγμή, οι πόλεις θα μεγαλώνουν αλλά η διαθέσιμη ποσότητα νερού, θα παραμένει ίδια και γι' αυτόν τον λόγο απαιτούνται βιώσιμες λύσεις. "Θα έπρεπε να εφαρμόζεται αποκεντρωμένη διαχείριση νερού, δηλαδή μικρές μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε διάφορα σημεία της πόλης. Σκεφτείτε, επιπλέον, ότι μόλις το 3% των υδάτων παγκοσμίως είναι γλυκό και άρα πόσιμο και χρήζει αποτελεσματικής διαχείρισης γιατί είναι πολύτιμο" κατέληξε.
   Σύντομο βιογραφικό
   Ο George Tchobanoglous γεννήθηκε το 1935 στις ΗΠΑ, από γονείς Έλληνες μετανάστες από το Σουφλί της Θράκης. Πήρε το πτυχίο τού πολιτικού μηχανικού από το University of the Pacific, μεταπτυχιακό δίπλωμα στην υγειονομική μηχανική από το Πανεπιστήμιο University of California, Berkeley και διδακτορικό δίπλωμα στην περιβαλλοντική μηχανική από το Stanford University.
   Σήμερα, είναι ομότιμος καθηγητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών και μηχανικών περιβάλλοντος στο University of California, Davis. Έχει εκδώσει περισσότερες από 575 τεχνικές εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων 23 διδακτικών βιβλίων και 8 εγχειριδίων.
   Τα κύρια ενδιαφέροντα της έρευνάς του είναι στις περιοχές της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, της επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων, της διήθησης των υγρών αποβλήτων, των φυσικών συστημάτων επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων και της ποιότητας νερών. Τα βιβλία του διδάσκονται σε περισσότερα από 200 κολλέγια και πανεπιστήμια στις Η.Π.Α και σε άλλες χώρες και χρησιμοποιούνται εκτεταμένα από μηχανικούς παγκόσμια. O Dr. G. Tchobanoglous ήταν ένας από τους βασικούς συγγραφείς των Οδηγιών για την απολύμανση του πόσιμου και επαναχρησιμοποιημένου νερού με υπεριώδη ακτινοβολία, τις οποίες εξέδωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό των ΗΠΑ το 2000. Μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ακαδημαϊκή του καριέρα ήταν το 2015 που προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή που προετοίμασε το κείμενο για το "Framework for Direct Potable Reuse", ενώ το 2016 απετέλεσε έναν από τους κύριους ερευνητές στην έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για το Νερό των ΗΠΑ "Potable Reuse Research Compilation: Synthesis of Findings".
   Ο καθηγητής Tchobanoglous υπηρετεί στις ΗΠΑ και διεθνώς ως ένας σύμβουλος σε κυβερνητικούς φορείς και ιδιωτικούς οργανισμούς σε θέματα περιβαλλοντικής μηχανικής. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Καθηγητών Περιβαλλοντικής Μηχανικής στις Ηνωμένες Πολιτείες(Association of Environmental Engineering and Science Professors) και είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας των Μηχανικών Περιβάλλοντος.
   Η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί στις 6:30 σήμερα το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη