allnews-epirus

H «Βαστίλη» του Εμμανουέλ Μακρόν

Η σαρωτική νίκη του Εμ. Μακρόν και στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών έφερε τα πάνω-κάτω στο πολιτικό τοπίο της Γαλλίας. Τα παραδοσιακά κόμματα της 5ης Δημοκρατίας υπέστησαν βαρύ πλήγμα και δύσκολα θα ανακάμψουν.

default
Ο Εμμανουέλ Μακρόν συνεχίζει την ανοδική του πορεία ακάθεκτος. Εδώ και μόλις ένα μήνα βρίσκεται ο ίδιος στο Ανάκτορο των Ηλυσίων ως νέος Πρόεδρος της Γαλλίας ενώ περιμένει ότι το νεοσύστατο κόμμα του La République en Marche (LREM) θα καταφέρει να σχηματίσει τελικά μια ισχυρή πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση μετά τον β΄γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή. Από την άλλη πλευρά τόσο το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών όσο και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο κατέγραψαν σημαντικές απώλειες ήδη κατά τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Όσο για τους πρώην «συντρόφους» του Μακρόν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπέστησαν πρωτοφανή ήττα.
Σε γενικές γραμμές το γαλλικό πολιτικό σύστημα, όπως το γνωρίζαμε, φαίνεται ότι ανήκει στο παρελθόν. Ο Μακρόν μοιάζει να ηγήθηκε μιας νέας γαλλικής επανάστασης εναντίον μιας άλλης Βαστίλης, του παραδοσιακού κομματικού συστήματος. Η κλασική διάκριση σε «αριστερά» και «δεξιά» κόμματα μοιάζει αναχρονιστική. Εάν το LREM αποστάσει τελικά τις 455 από τις 577 της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα πρόκειται δίχως αμφιβολία για μια από τις πιο ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες από την ίδρυση της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας επί Ντε Γκωλ (με το Σύνταγμα του 1958).
Καμία έκπληξη δεν πρέπει να προκαλεί ο θρίαμβος Μακρόν
Aλλάζει το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία της «5ης Δημοκρατίας»;
Aλλάζει το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία της «5ης Δημοκρατίας»;
Δίχως αμφιβολία το δυναμικό ξεκίνημα του Μακρόν οφείλεται εν πολλοίς στα λάθη των δύο μεγάλων γαλλικών κομμάτων. Η υψηλή ανεργία αλλά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα των τελευταίων χρόνων επηρέασαν την ψυχολογία των Γάλλων ψηφοφόρων. Παράλληλα στους κόλπους της γαλλικής κοινωνίας η δυσπιστία έναντι των πολιτικών γίνεται ολοένα πιο έντονη. «Η εκλογική νίκη ενός πολιτικού που ήταν άγνωστος μέχρι πριν από τρία χρόνια, που δεν είχε ποτέ ξανά εκλεγεί σε κάποιο αξίωμα, που δεν είχε κομματική βάση καταδεικνύει ότι υπάρχει μια σημαντική κρίση αντιπροσώπευσης καθώς και μια εκ θεμελίων απόρριψη της γαλλικής πολιτικής ελίτ» ανέφερε πριν λίγο καιρό σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Trierischer Volksfreund ο πολιτειολόγος Γιόαχιμ Σιλντ.
Υπό αυτή την έννοια δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος είναι πολύ πιθανό να έχει τη στήριξη μιας τόσο μεγάλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Άλλωστε η συνταγματική αναθεώρηση του 2000 δίνει μεγάλη ώθηση στο κόμμα του νικητή των προεδρικών εκλογών. Αυτό συνέβη και επί Φρανσουά Ολάντ. Επίσης στην πραγματικότητα δεν θα πρέπει να εκπλήσσει ούτε η γρήγορη συγκρότηση του κόμματος του Μακρόν. Η εμφάνιση νέων κομματικών σχηματισμών είναι επίσης κάτι σύνηθες στη γαλλική πολιτική ιστορία. Εντούτοις η επιτυχία του LREM παραμένει μοναδική για δύο βασικούς λόγους. Πριν την έλευση του Μακρόν κανένας Γάλλος Πρόεδρος δεν είχε ταχθεί ευθαρσώς υπέρ της συνεργασίας μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Επίσης κανένας άλλος Πρόεδρος μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν κατάφερε να κερδίσει με τόσο υψηλά ποσοστά τους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών και όπως φαίνεται τους δύο γύρους των βουλευτικών.
Η αβεβαιότητα ωστόσο δεν έχει αποσοβηθεί
Σε φάση αναδιαμόρφωσης βρίσκονται τα γαλλικά κόμματα και οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί
Σε φάση αναδιαμόρφωσης βρίσκονται τα γαλλικά κόμματα και οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί
Ο Μακρόν είναι κεντρώος, και στο κέντρο του πολιτικού συστήματος κινείται όπως φαίνεται η νέα γαλλική κυβέρνηση. Ωστόσο παραμένει ασαφές αν η πολιτική γραμμή που πρεσβεύει ο νέος Γάλλος Πρόεδρος θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τους συσχετισμούς στο γαλλικό πολιτικό σύστημα, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι ισχύοντες γαλλικοί εκλογικοί νόμοι επιτρέπουν την αλλαγή των κομματικών συμμαχιών και άρα των πλειοψηφικών εκδοχών εντός της Εθνοσυνέλευσης.  «Υπάρχουν ενδείξεις ότι το γαλλικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε μια φάση αναδιαμόρφωσης, ως αντίδραση στη δημιουργία του μπλοκ 'En Marche'», ανέφερε στη DW η Ειλίν Κελέρ, πολιτική επιστήμονας από το Γαλλογερμανικό Ινστιτούτo DFI στο Λούντβιχσμπουργκ. Όπως σημειώνει η ίδια η σημερινή δυναμική του Μακρόν μπορεί να εξανεμισθεί μέσα στην πενταετία της διακυβέρνησής του, ενώ αβέβαιο ακόμη παραμένει κατά πόσο ο Εμ. Μακρόν θα έχει στην πράξη την υποστήριξη του λαού για να φέρει εις πέρας το πολλά υποσχόμενο μεταρρυθμιστικό του πλάνο.
Έλενα Κάσελ Δήμητρα Κυρανούδη

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη