allnews-epirus

NordArt, μια διεθνής έκθεση στη σκιά της d14

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη. Η NordArt στη βόρεια Γερμανία εγκαινιάζεται στη σκιά της documenta14. Ανάμεσα στους 200 καλλιτέχνες από 50 χώρες και μια ελληνική συμμετοχή.

Deutschland - Nord Art 2017 in Büdelsdorf (picture-alliance/dpa/C. Rehder)
Δυο τεράστια πτηνά, ύψους 30 μέτρων και βάρους οχτώ τόνων το καθένα, βρίσκονται στην αρχή της περιήγησης στην NordArt. H συγκεκριμένη έκθεση σύγχρονης τέχνης είναι μια από τις μεγαλύτερες στο είδος της που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Ο Κινέζος καλλιτέχνης Ζι Μπινγκ έχει ήδη παρουσιάσει τις δυο τεράστιες κατασκευές του στην Biennale της Βενετίας. Τώρα τα έργα του παρουσιάζονται στην αίθουσα Καρλσχύτε στο Σχέσβιχ Χολστάιν.
Το παλιό χυτήριο στη Βόρεια Γερμανία φιλοξενεί την 19η NordArt. Αυτές τις μέρες πάντως όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα 400 χλμ πιο μακριά, στη μικρή επαρχιακή πόλη του Κάσελ που φιλοξενεί την 14η documenta. Παρόλα αυτά, η NordArt με τον επίσης διεθνή της χαρακτήρα, παρουσιάζει μια ακόμα ματιά στη σύγχρονη τέχνη.
Υποψηφιότητα έθεσαν 3.862 καλλιτέχνες από 99 χώρες. Δεκτοί έγιναν 200 καλλιτέχνες από 50 χώρες. Ανάμεσα τους και ο Έλληνας φωτογράφος Γιώργος Διγαλάκης, ο οποίος είναι γιατρός στο επάγγελμα ενώ ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Τα θέματά του είναι μινιμαλιστικά και προτιμά την ασπρόμαυρη φωτογραφία. 
Γνωστοί και άγνωστοι καλλιτέχνες, μεγάλοι και μικροί
Η φωτογραφία του πατέρα μου της Δανέζας καλλιτέχνιδας Σις Χίντζμπο
"Η φωτογραφία του πατέρα μου" της Δανέζας καλλιτέχνιδας Σις Χίντζμπο
Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες είναι από την Ιαπωνία και το Βιετνάμ μέχρι τη Γαλλία, το Ιράν, την Τουρκία και τη Συρία. Παρουσιάζεται ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο. Κάθε χρόνο η NordArt φιλοξενεί σε ξεχωριστό περίπτερο μια χώρα, η οποία είναι και η τιμώμενη. Φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Δανία και παρουσιάζονται είκοσι Δανοί καλλιτέχνες.
Επιπλέον, έμπνευση της επιμελήτριας Γέτε Γκάιλ για τη γενικότερη διοργάνωση, στάθηκε ένα δίκτυο Δανέζων καλλιτεχνών, στο οποίο συνεργάζονται για περισσότερα από 125 χρόνια καθιερωμένοι και νέοι καλλιτέχνες. Καλλιτέχνες από 23 μέχρι 70 χρόνων. Έτσι προσκλήθηκαν στη βόρεια Γερμανία καλλιτέχνες όλων των ηλικιών και των βαθμών αναγνωρισιμότητας.
Η NordArt δεν αναμένει τα μεγάλα νούμερα των επισκεπτών, όπως αυτών στο Κάσελ, ωστόσο εκτιμάται ότι γύρω στους 90.000 επισκέπτες θα την τιμήσουν. Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της επίσημα για το κοινό το Σάββατο το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Οκτωβρίου.
DPA / Μαρία Ρηγούτσου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη