allnews-epirus

S.O.S: ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ...

Ξεπερνάει κάθε όριο η καταστροφή που γίνεται εκτεταμένα σε ολόκληρο το μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων και κυρίως στις ορεινές περιοχές, από τους Αλβανούς που καθημερινά εισβάλλουν στο ελληνικό έδαφος και με μουλάρια ή άλογα, μεταφέρουν φορτία αρωματικών και λοιπών φυτών, τα οποία μεταφέρουν στην γειτονική χώρα και στη συνέχεια τα πωλούν σε φαρμακευτικές και εταιρείες καλλυντικών. Το εύκολο και μεγάλο κέρδος, ωθεί καθημερινά και περισσότερους σε αυτή την λεηλασία, ενώ παρά τις συλλήψεις που έχουν γίνει στην Ήπειρο και Μακεδονία, δεν πτοούνται και συνεχίζουν.  
Σύμφωνα με τις αναφορές που δίνουν οι δασοφύλακες στην υπηρεσία τους, η καταστροφή της χλωρίδας γίνεται όχι μόνο από τις τεράστιες ποσότητες βοτάνων, που συλλέγονται παράνομα, αλλά και από τον τρόπο που γίνεται. Αν συνεχιστεί αυτή η τακτική, η χλωρίδα στις ορεινές περιοχές των ελληνοαλβανικών συνόρων, πολύ γρήγορα θα εξαφανιστεί...
ΞΕΡΙΖΩΝΟΥΝ ΤΑ ΦΥΤΑ...

Εισέρχονται γρήγορα στο ελληνικό έδαφος και από την βιασύνη τους για να προλάβουν πριν εντοπιστούν, ξεριζώνουν το τσάι αλλά και τα άλλα βότανα με αποτέλεσμα να χάνεται διαπαντός η παρουσία τους.
Στην Ήπειρο οι εξορμήσεις των Αλβανών ξεκινούν από την Θεσπρωτία και κατά μήκος των συνόρων, επεκτείνονται στα βουνά των Ιωαννίνων, φθάνοντας στα όρια με την Μακεδονία.
  Τα τελευταία χρόνια το θέμα της παράνομης συλλογής βοτάνων έχει τεθεί στις προτεραιότητας των αστυνομικών αρχών, που επιτηρούν την μεθόριο και μόνο τον τελευταίο μήνα οι αστυνομικές αρχές έχουν προβεί σε αρκετές συλλήψεις για συλλογή μεγάλων ποσοτήτων τσαγιού. Στην συλλογή τσαγιού έχουν συλληφθεί και Έλληνες. "Καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό, μέσα από οργανωμένες προσπάθειες με την αστυνομία και την διεύθυνση δασών να ανακόψουμε την ολοένα αυξανόμενη τάση των Ελλήνων να ανεβαίνουν με τα τζιπ και τα αγροτικά αυτοκίνητα στο βουνό και να φορτώνουν τεράστιες ποσότητες βοτάνων και τσαγιού", επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος αντιπρόεδρος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς και κατέληξε λέγοντας ότι σήμερα μένει να αντιμετωπίσουμε μόνο το κύμα των Αλβανών που "κατά κύματα περνούν την μεθόριο και μάλιστα σε περιοχές της αλπικής ζώνης που είναι δύσκολο να συλληφθούν".
Η Στέλλα Κωστακοπούλου, προϊσταμένη της διεύθυνσης Δασών Καστοριάς, εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι έχουν εκδοθεί και δημοσιοποιηθεί δύο αποφάσεις από την διεύθυνση δασών της Καστοριάς, όπου ορίζεται μα σαφήνεια τι ποσότητες μπορεί να συλλέξει κάποιος σε τσάι και άγρια βότανα, για προσωπική του χρήση και όχι για εμπορία. Για παράδειγμα, επιτρέπεται η συλλογή τσαγιού από την 1 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, μέχρι 5 κιλά ανά οικογένεια, ενώ για τα υπόλοιπα βότανα και αρωματικά φυτά, όπως μελισσόχορτο, μέντα, ρίγανη, θρούμπι, κλπ, επιτρέπεται μισό κιλό κάθε φορά. Επίσης, απαγορεύεται η συλλογή της άγριας ορχιδέας του Γράμμου, που οι παράνομοι συλλέκτες την χρησιμοποιούν ευρέως στην παραγωγή σαλεπιού.
  Ομάδες Αλβανών εισέρχονται με μουλάρια η πεζή στην ορεινή περιοχή του Γράμμου, της Ιεροπηγής Καστοριάς αλλά και στο Βροντερό της Πρέσπας Φλώρινας και "κουρεύουν" τεράστιες εκτάσεις με τσάι και άλλα σπάνια αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά, που σε κάποιες περιπτώσεις συναντώνται ως μοναδική χλωρίδα στις παραπάνω περιοχές.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ... ΤΑ ΣΠΑΝΙΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ...

Τις τελευταίες είκοσι ημέρες από την εληνοαλβανική μεθόριο της Πρέσπας, έως την περιοχή του Γράμμου, άνδρες της συνοριακής φύλαξης Φλώρινας και Καστοριάς έχουν συλλάβει πάνω από επτά Αλβανούς, με ποσότητες τσαγιού και άλλων φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων που ξεπερνούν τα 200 κιλά. Η ζημία που προκαλείται στην χλωρίδα του Γράμμου είναι τεράστια "αφού συλλέγονται ανεξέλεγκτα και ορισμένα σπάνια βότανα και φυτά που βρίσκονται σε αφθονία στο Γράμμο, όπως η "Πριμούλα η Γνησία" (Primula veris) και η "Γεντιανή η Κίτρινη" (Gentiana lutea)».
 "Ο Κράταιγος, η Μονόγυνος (Crataegus) και η Πριμούλα η Γνησία, είναι δύο είδη σπάνιων βοτάνων που βρίσκονται στην αλπική ζώνη του Γράμμου και συλλέγουν μετά μανίας οι Αλβανοί" δήλωσε η Στέλλα Κωστακοπούλου και σημείωσε λέγοντας ότι "στο βαθμό που το επιτρέπουν τα τεχνικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, βρισκόμαστε στην γραμμή της ελληνοαλβανικής μεθορίου για να παρακολουθούμε την κατάσταση". 
 "Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης συλλογής τσαγιού και άλλων φυτών τέθηκε στην αλβανική αστυνομία όσο και στους εκπροσώπους των τοπικών αρχών πριν από πριν από δύο χρόνια, όταν επισκεφθήκαμε την περιοχή της Κορυτσάς", ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος. "Εκεί μας αποκάλυψαν ότι υπάρχει ένα δίκτυο μεταφοράς των άγριων βοτάνων του δάσους και πώλησής τους σε εμπόρους που με την σειρά τους τα διοχετεύον σε φαρμακευτικούς οίκους και εταιρίες καλλυντικών».

ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ...

Η τακτική αυτή των Αλβανών, έχει σημάνει συναγερμό στις  ελληνικές Αρχές στην Ήπειρο και Μακεδονία, καθώς και στους τοπικούς περιβαλλοντικούς Συλλόγους, αλλά και τους κατοίκους των περιοχών στα σύνορα. Όλοι παραδέχονται ότι είναι πολύ δύσκολος ο έλεγχος των συνόρων και κυρίως σε ορεινές και δύσβατες περιοχές. Μια καλή λύση θα ήταν ο από αέρος έλεγχος των περιοχών αυτών με πτήσεις ελικοπτέρων.
Σε αντίθετη περίπτωση το ξερίζωμα των φυτών, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη εξαφάνιση των φυτών, σε χρονικό διάστημα 2-3 χρόνων, με τους ρυθμούς που γίνεται σήμερα. Η καταστροφή θα είναι τεράστια...
Γ.Κ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη