allnews-epirus

Οι νέες τεχνικές προδιαγραφές για την κατάρτιση των Δασικών Χαρτών


Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, με την οποία γίνεται ο «Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών και τιμολογίου υπολογισμού προεκτιμώμενων αμοιβών για τις εργασίες κατάρτισης δασικών χαρτών». Έτσι, καθορίζεται καταρχήν ο τρόπος κατάρτισης των δασικών χαρτών σε περιοχές που δεν έχει γίνει ακόμα καμιά εργασία κατά το παρελθόν, δηλαδή περίπου στο 46% της χώρας. Με βάση τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ, η προκήρυξη για την εκπόνηση των νέων δασικών χαρτών, με τους οποίους καλύπτεται το σύνολο της χώρας, θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι.
Όπως σημειώνεται από το ΥΠΕΝ, οι νέες αυτές προδιαγραφές μειώνουν κατά πολύ τα απαιτούμενα προηγούμενων προδιαγραφών, χωρίς να θυσιάζουν την ποιότητα του παραδομένου υλικού. Μάλιστα, οι εκτυπώσεις χαρτών έχουν καταργηθεί εντελώς, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο μέρος του κόστους υλοποίησης του έργου.
Για τους λόγους αυτούς το τιμολόγιο με το οποίο υπολογίζεται η αμοιβή των αναδόχων για τις εργασίες κατάρτισης των δασικών χαρτών έχει μειωθεί κατά πολύ στην ΥΑ αυτή, σε σχέση με το παρελθόν, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους για το Δημόσιο.
Σύμφωνα με την απόφαση, πλέον, για τις εργασίες κατάρτισης Δασικών Χαρτών ορίζεται ενιαία τιμή μονάδας ίση με 0,64 ευρώ/στρέμμα έκτασης δασικού χάρτη, ενώ για τις εργασίες επικαιροποίησης Δασικών Χαρτών ορίζεται ενιαία τιμή μονάδας ίση με 0,10 ευρώ/στρέμμα έκτασης δασικού χάρτη.
Όπως έγινε γνωστό, οι νέες προδιαγραφές έχουν συμπεριλάβει με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπισή τους, πολλά από τα θέματα που ανέκυψαν κατά τη διαδικασία της τρέχουσας ανάρτησης των δασικών χαρτών στο 35% της χώρας, όπως τους αναδασμούς και τις νόμιμες πράξεις της διοίκησης.
Οι προδιαγραφές αυτές προέκυψαν ύστερα από τη διαβούλευση που διεξήχθη μέσα στον Ιούνιο στο αρχικό σχέδιο το οποίο είχαν δουλέψει η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΕΝ, η ΕΚΧΑ ΑΕ και το ΓΕΩΤΕΕ. Στη διαβούλευση συμμετείχαν πολλοί θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς, τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των οποίων έγιναν σε μεγάλο βαθμό αποδεκτά.
Η απόφαση με αριθμό 158576/1579/04-07-2017 έχει δημοσιευτεί ήδη σε ΦΕΚ (B' 2373).

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη