allnews-epirus

Ημερίδα για τις Δυνατότητες και Προοπτικές των Ομάδων Παραγωγών στην Τ.Κ. Ζίτσας

  
Η αγωνία των αμπελοκαλλιεργητών για τη μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων λόγω της εφαρμογής των δασικών χαρτών αλλά και η διάθεσή τους να ενισχύσουν περισσότερο τους αμπελώνες τους με νέες φυτεύσεις διαφάνηκε στην ημερίδα που διοργάνωσαν το Γραφείο Υποστήριξης-Ενίσχυσης Αγροτικής Παραγωγής Δήμου  Ζίτσας, το Τμήμα Αμπέλου και Ελαίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
Οι εργασίες της ημερίδας με αντικείμενο τις «Δυνατότητες και Προοπτικές των Ομάδων Παραγωγών» πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης (06/07/2017) στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Τ. Κ. Ζίτσας με εισηγητές τον Διον. Γραμματικό, Προϊστάμενο Τμήματος Ελαίας & Αμπέλου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον Ε. Βασδέκη Στέλεχος της ΔΑΟΚ Ιωαννίνων.
«Θέλουμε τη βοήθειά σας για να καταλάβουν και οι 300 της Βουλής ότι μπορούν να λύσουν το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες γιατί είναι έγκλημα αυτό που πάει να γίνει», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος απευθυνόμενος στον κ. Γραμματικό και επανέλαβε την πρόταση που έχει καταθέσει εγγράφως προς όλους τους αρμόδιους σύμφωνα με την οποία μπορεί να προχωρήσει νομοθετική ρύθμιση που να αποσαφηνίζει ότι «Εκτάσεις που εμφανίζονται σε αεροφωτογραφίες ανεξαρτήτως έτους ως  καλλιεργημένες (αμπελώνες ή άλλου είδους καλλιέργειες-χορτολιβαδικές),  να αποδίδονται ξανά στους ιδιοκτήτες τους  με τη μορφή που είχαν ( καλλιεργήσιμες εκτάσεις) ».
Ταυτόχρονα ζήτησε έστω και καθυστερημένα το Υπουργείο να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πιστοποίηση του DNA και των κλώνων της Ντεμπίνας. « Η πιστοποίηση έπρεπε να έχει γίνει από το Υπουργείο εδώ και πολλά χρόνια.  Ωστόσο, έστω και τώρα εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την αρχή για τις πιστοποιημένες ποικιλίες μόλις ανοίξει το πρόγραμμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόταση του κ. Γραμματικού για τη δημιουργία φυτώριου νέων κλώνων που θα δώσει τη δυνατότητα κλωνικής επιλογής για τις ντόπιες ποικιλίες αμπέλων.
Κλείνοντας ευχαρίστησε τόσο τον κ. Γραμματικό από την πλευρά του Υπουργείου όσο και τον κ. Βασδέκη από την πλευρά της Περιφέρειας για τη βοήθεια που προσέφεραν στο να πετύχει ο Δήμος να πάρει για τους αμπελοκαλλιεργητές του, σημαντικό αριθμό νέων δικαιωμάτων φυτεύσης.
Την ανάγκη συνεργασίας και συνέργειας των Δήμων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να ενισχυθεί ο κλάδος της αμπελουργίας  εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βάσω Μέγα.
Από την πλευρά τους οι δύο εισηγητές ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τις διαδικασίες αναγνώρισης, χρηματοδότησης και στήριξης των Οργανώσεων και των Ομάδων παραγωγών αμπελοοινικού τομέα και απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που κατατέθηκαν.
Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, οινοποιοί, γεωπόνοι και αμπελοκαλλιεργητές. 






Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη