allnews-epirus

Πολυφωνία και πολυχρωμία στις γερμανικές εκλογές

Το Κόμμα των Κηπουρών, η Συμμαχία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το Κόμμα Χιπ-Χοπ συγκαταλέγονται στα 48 κόμματα και συνασπισμούς που στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου διεκδικούν την ψήφο των γερμανών πολιτών.

CDU und CSU stellen Wahlprogramm vor - Aktivisten der Grünen (picture alliance/dpa/M. Kappeler)
48 συνολικά κόμματα θα διεκδικήσουν την ψήφο των Γερμανών στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Τα 40 εξ΄ αυτών δεν εκπροσωπούνται ούτε στην ομοσπονδιακή, ούτε σε κάποιο περιφερειακό Κοινοβούλιο και γι΄ αυτό το λόγο έπρεπε να καταθέσουν σχετικό αίτημα συμμετοχής, συνοδευόμενο από αριθμό υπογραφών που ορίζει ο εκλογικός νόμος.
Ανάμεσά τους βρίσκονται σχετικά γνωστά κόμματα, όπως το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP), το Κόμμα των Πειρατών (Piratenpartei) και τα νεοναζιστικά H Δεξιά και το NPD. Η Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή επέτρεψε τη συμμετοχή και ορισμένων μάλλον αστείων -αν κρίνει κανείς από τα ονόματά τους- κινημάτων, όπως το Κόμμα των Κηπουρών του Μαγδεμβούργου, το Κόμμα Χιπ-Χοπ και τη συμμαχία της «οικοαναρχικής ντανταϊστικής δεξαμενής».
Κόμματα υπέρ της  ευτυχίας και της  αιώνιας νεότητας
Υπάρχει και το... Μοβ
Υπάρχει και το... Μοβ
Στις εκλογές κατεβαίνουν και κινήματα με έναν και μοναδικό στόχο στο προεκλογικό τους πρόγραμμα, όπως η Συμμαχία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Άλλα ζητούν και στοχεύουν… ψηλότερα: ο «Ανθρώπινος Κόσμος» θέλει την «ευημερία και ευτυχία όλων» ενώ το Διανθρωπιστικό Κόμμα της Γερμανίας (TPD) έχει σημαία του προεκλογικού του αγώνα την «αιώνια νεότητα» και τη «σχετική αθανασία».
Υπάρχουν όμως και κόμματα που δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τη σχετική άδεια της εκλογικής επιτροπής είτε επειδή δεν κατέθεσαν εγκαίρως τις σχετικές αιτήσεις είτε επειδή δεν πληρούσαν άλλα τυπικά κριτήρια συμμετοχής. Έτσι η καυτή φάση του προεκλογικού αγώνα θα γίνει φέτος χωρίς το Κόμμα του Νερού WPD, το Ελεύθερο Κόμμα των Ηρώων της Γερμανίας ή τον Κεραυνό.
Οι οκτώ γνώριμοι
Βουλευτής των Πειρατών στην τοπική Βουλή του Βερολίνου
Βουλευτής των Πειρατών στην τοπική Βουλή του Βερολίνου
Στα 40 κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις ομοσπονδιακές εκλογές προστίθενται φυσικά και τα -λιγότερο ή περισσότερο γνωστά- οκτώκόμματα που εκπροσωπούνται ήδη στη Βουλήκαι στα τοπικά κοινοβούλια των κρατιδίων.
Πρόκειται για τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Αριστερά (DieLinke), Πράσινους (Grüne), Φιλελεύθερους (FDP), Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους (Freie Wähler-εκπροσωπείται στη Βαυαρία και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).
dpa, afpd, Κώστας Συμεωνίδης

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη