allnews-epirus

Ορεινός αγώνας δρόμου για τον πολιτισμό, την ιστορία και το περιβάλλον στο πέτρινο Συρράκο


Oρεινός αγώνας δρόμου, που έχει ως στόχο να συνδέσει την ιστορία με το περιβάλλον και τον πολιτισμό με τα αθλητικά ιδεώδη, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά, την ερχόμενη Κυριακή 9 Ιουλίου, στην αετοφωλιά των Τζουμέρκων, στο Συρράκο.
Η ημερομηνία διεξαγωγής της αθλητικής εκδήλωσης συμπίπτει με την ημέρα μνήμης για την καταστροφή του Συρράκου και τον βίαιο ξεριζωμό των χιλιάδων κατοίκων του από τις πατρογονικές εστίες, κατά την εξέγερση ενάντια στον οθωμανικό ζυγό στις αρχές Ιουλίου του 1821, γι’ αυτό οι διοργανωτές έδωσαν την ονομασία, «Αγώνας για την Ελευθερία».
Ο αγώνας δρόμου θα διεξαχθεί στα μονοπάτια της χαράδρας Χρούσια και Καλαρρύτικου, μεταξύ των δύο ιστορικών κοινοτήτων Συρράκου και Καλαρρυτών, θα διασχίσει το δάσος της «Πάντζας», εκεί ακριβώς όπου οι Τζουμερκιώτες οχυρώθηκαν και πολέμησαν εναντίον των Τούρκων, τον Ιούλιο του 1821.
Η εκκίνηση θα δοθεί στις 9:30 το πρωί στην κεντρική πλατεία του Συρράκου και ο τερματισμός θα γίνει στον ίδιο χώρο. Οι αθλητές θα καλύψουν μία διαδρομή 10.700 μέτρων.
Η τεχνική ενημέρωση του αγώνα, θα γίνει στον χώρο της γραμματείας λίγο νωρίτερα από την Ολυμπιονίκη Αθανασία Τσουμελέκα, η οποία κατάγεται από το Συρράκο.
Η διαδρομή του αγώνα ακολουθεί λιθόστρωτο μέσα στους οικισμούς, καθώς και χωμάτινο και σηματοδοτημένο μονοπάτι. Επιπλέον την παραμονή του αγώνα θα τοποθετηθεί προσωρινή σηματοδότηση, ώστε η διαδρομή να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη για τους αθλητές. Η παρουσία εθελοντών σε πολλά σημεία της διαδρομής δεν θα αφήσει περιθώρια να βγει κάποιος αθλητής από την πορεία του.
Μετά το τέλος του αγώνα, θα γίνουν οι απονομές των επάθλων στους νικητές και στη συνέχεια, θα ακολουθήσει γιορτή με παραδοσιακά εδέσματα, μουσική και άλλες εκπλήξεις, που θα προσφέρουν οι επαγγελματίες του Συρράκου στους αθλητές, τους εθελοντές τους συνοδούς τους και τους επισκέπτες.

Την διοργάνωση του αγώνα έχει αναλάβει η τοπική Κοινότητα Συρράκου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, με συνδιοργανωτές τον Ορειβατικό Όμιλο Συρράκου, τον Σύλλογο Δρομέων Ιωαννίνων και τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Συρράκου. Οι μέχρι τώρα δηλώσεις συμμετοχής στον αγώνα, έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και το μεγάλο στοίχημα για τους διοργανωτές, είναι η επιτυχής του έκβαση.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη