allnews-epirus

ΕΣΤΙΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΟΙ ΚΑΔΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...


Kαθημερινά συνηθίζουμε να κατεβάζουμε τα σκουπίδια μας στους κάδους απορριμμάτων, ενώ πολύ συχνά αυτή την δουλειά την κάνουν και τα παιδιά. Μέχρι εδώ τίποτε το περίεργο, αλλά τα προβλήματα και οι κίνδυνοι για την υγεία μας αρχίζουν από την στιγμή που πλησιάζουμε τους κάδους. Πόσες φορές δεν ανοίγουμε με τα χέρια το καπάκι των κάδων όταν το πεντάλ γι αυτή την δουλειά είναι σπασμένο, ή δεν λειτουργεί σωστά και το καπάκι ανοίγει μερικούς μόνο πόντους και πρέπει πάλι να το ανοίξουμε με τα χέρια για να περάσει η σακούλα?

-Πλένονται και απολυμαίνονται ποτέ οι κάδοι, κάτι που πρέπει να γίνεται κάθε 15 μέρες τουλάχιστον?
-Έχουν απολυμανθεί ποτέ οι χώροι γύρω από τους κάδους, πόσο μάλλον όταν τα σκουπίδια μένουν για μέρες εκεί όπως στην πρόσφατη απεργία? Πατάμε στον γύρω χώρο και μεταφέρουμε στο σπίτι μας πλήθος μικροβίων, συνήθως πολύ επικίνδυνων.
- Ελέγχονται και αντικαθίστανται οι ελαττωματικοί κάδοι?

Μια αποκαλυπτική έρευνα στην Πάτρα για τους μικροβιολογικούς κινδύνους που κρύβουν οι κάδοι των απορριμμάτων, διεξήγαγε ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, της έρευνας που με τις απεργίες των εργαζομένων στην καθαριότητα και την μεγάλη συσσώρευση σκουπιδιών για μέρες στους κάδους αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διαπιστώθηκε ότι  πάνω από το 86% των χειρολαβών των κάδων, βρέθηκαν ανθεκτικά μικρόβια όπως σταφυλόκοκκος, εντεροβακτήρια, ψευτομονάδες, κολοβακτηρίδια κ.ά..
Από αυτές περίπου στο 44% βρέθηκαν πάνω από 50 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό. Μάλιστα εκείνο που προκαλεί εντύπωση και επαυξάνει τους πιθανούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πολίτες που βγάζουν τα σκουπίδια τους από το σπίτι είναι το γεγονός ότι στο 33,3% των κάδων, ήταν χαλασμένα τα πεντάλ με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται κανείς να ανοίγει το καπάκι με το χέρι.
Να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν έγινε στην περίοδο ή μετά την συσσώρευση των σκουπιδιών λόγω της απεργίας, αλλά σε μια νορμάλ κατάσταση με καθημερινή συγκέντρωση σκουπιδιών!!!
«Μιλάμε για μικροοργανισμούς που είναι ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά. Όπως καταλαβαίνεστε στην καθημερινότητά μας κατεβάζουμε τα σκουπίδια, ανοίγουμε το καπάκι με το χέρι όταν δεν λειτουργεί το πεντάλ, στέλνουμε τα μικρά παιδιά να βγάλουν τα σκουπίδια ή άτομα τρίτης ηλικίας. Σκεφτείτε ακόμα περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες, άποροι κ.α.
Σκεφτείτε όλους αυτούς που εκτίθενται σε αυτούς τους κινδύνους. Άρα πλέον έχουμε τεκμηριωμένο και ποσοτικά πια το είδος των μικροοργανισμών που υπάρχουν στους κάδους», εξηγεί ο Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΕΙ Πατρών, Απόστολος Βανταράκης, ένας από τους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα.
Όσον αφορά τώρα στο τι μπορούν να προκαλέσουν στους πολίτες ατά μικρόβια, η εξέλιξη εξαρτάται από την πιθανή πορεία της μόλυνσης:

«Εάν είναι σταφυλόκοκκος  μπορεί από τα χέρια να μεταφερθεί μέσω της μύτης να προκαλέσει δερματίτιδα στα χέρια ή να προκαλέσει άλλες εσωτερικές λοιμώξεις. Αν είναι κολοβακτηρίδιο μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδες. Είναι δυνητικά παθογόνοι αυτοί οι μικροοργανισμοί εάν ακολουθήσουν την πορεία της μόλυνσης. Ένα παιδί το οποίο κατεβάζει τα σκουπίδια στην καθημερινή του πρακτική δεν πάει μετά να πλύνει τα χέρια, μπορεί να φάει μετά», υπογραμμίζει ο κ. Βανταράκης.
Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι κάδοι θα πρέπει να πλένονται ανά δεκαπενθήμερο, όπως άλλωστε προβλέπoυν και οι κανονισμοί καθαριότητας σχεδόν όλων των Δήμων της χώρας,  κάτι όμως που στην πράξη δυστυχώς δεν συμβαίνει. «Δεν νομίζω ότι γίνεται αυτό, όμως ανεξάρτητα με το τι κάνει ο Δήμος τι πρέπει να κάνουμε εμείς. Να αποφύγουμε να βγάζουν τα σκουπίδια τα παιδιά, όσο και να αποφεύγουμε τις χειρολαβές. Ο Δήμος από την πλευρά του, πέραν της καθαριότητας, πρέπει να επιδιορθώσει άμεσα όλα τα πεντάλ. Όταν υπάρχει το πεντάλ πολύ δύσκολα ο άλλος θ’ ακουμπήσει το χέρι τους στις λαβές, θα μπορούσε να βοηθήσει και αυτό πάρα πολύ», επισημαίνουν οι επιστήμονες.
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία τέτοια έρευνα. Την ερευνητική ομάδα αποτελούν οι: Ιωάννα Χατζηπροδρομίδου, Πέτρος Κόκκινος, Γιώργος Βανταράκης, Ιωάννης Δετοράκης, Θωμάς Αποστόλου και Απόστολος Βανταράκης. 
Σκοπός ήταν «η εκτίμηση της γενικής κατάστασης καθώς και της μικροβιολογικής ποιότητας των χειρολαβών των κάδων απορριμμάτων που χρησιμοποιούνται σε μια αστική πόλη όπως της Πάτρας. Επίσης αξιολογήθηκε η ανθεκτικότητα των απομονωμένων βακτηρίων στα αντιβιοτικά».

ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η ίδια μελέτη ανέδειξε την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Ειδικότερα 10 (10,1%) απομονωμένα βακτηριακά στελέχη βρέθηκαν να είναι ανθεκτικά σε περισσότερα από 3 αντιβιοτικά. Συγκεκριμένα, ο σταφυλόκοκκος ήταν ανθεκτικός σε 22 διαφορετικά αντιβιοτικά. Επτά βακτηριακά στελέχη ήταν ανθεκτικά σε 10 ή περισσότερα αντιβιοτικά. Το εντεροβακτήριο βρέθηκε ανθεκτικό σε 5 αντιβιοτικά.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Αυτά τα παθογόνα έχουν συσχετιστεί με πολλές ανθρώπινες λοιμώξεις, όπως η γαστρεντερίτιδα, περιτονίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, μηνιγγίτιδα, σηψαιμία,
ουρολοίμωξη κ.ά.
Αναμφίβολα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή η έρευνα που πρέπει να σημάνει συναγερμό σε όλους τους Δήμους της χώρας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Τώρα μπορεί να δοθεί και μια εξήγηση για τον αυξανόμενο αριθμό σοβαρών ασθενειών σε πολίτες, κυρίως παιδιά από επικίνδυνα μικρόβια, που όλοι αναρωτιούνται που προσβλήθηκαν, χωρίς να πηγαίνει το μυαλό τους στις εστίες επικίνδυνων μικροβίων που υπάρχουν στους κάδους απορριμμάτων, που όλοι καθημερινά προσεγγίζουμε.
Το θέμα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους Δήμους, αλλά και όλους μας όταν πάμε σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΟΥΣΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη