allnews-epirus

Δρόμος γεμάτος ελληνικά μνημεία στην «καρδιά» του Μόντρεαλ

Το επιβλητικό άγαλμα της θεάς Αθηνάς, στο ομώνυμο πάρκο της οδού Ζαν Ταλόν. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ-Ζώης Μαρίνος.
Του Ζώη Μαρίνου.
ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Είναι, ίσως, ο μοναδικός -εκτός Ελλάδος- δρόμος σ’ όλη την υφήλιο που σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου κοσμείται από τρία διαφορετικά ελληνικά μνημεία.
Η μοναδικότητα της οδού Ζαν Ταλόν στο Μόντρεαλ ενισχύθηκε μετά τα αποκαλυπτήρια και του Γλυπτού του Έλληνα Μετανάστη, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, του τρίτου κατά σειρά ελληνικού μνημείου στην περιοχή του Παρκ Εξτένσιον.
«Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει άλλο σημείο στο εξωτερικό που μέσα σε λίγες εκατοντάδες μέτρα φιλοξενεί τρία ελληνικά γλυπτά», λέει στον «Ε.Κ.» η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη, γραμματέας του παραρτήματος Μόντρεαλ του Λυκείου Ελληνίδων. Αυτό δείχνει την διαχρονική επιρροή του Ελληνισμού, συμπέρασμα αυτονόητο μεν αλλά πάντα χρήσιμο να το επισημαίνουμε.
Ο «Ε.Κ.» έκανε ένα μικρό «γκάλοπ» μεταξύ των ομογενών στα καταστήματα, στα πάρκα και στους δρόμους του Πάρκ Εξτένσιον. Η περιοχή αποτελούσε άλλοτε εμβληματική συνοικία για τους Έλληνες του Μόντρεαλ. Και παραμένει αν και, πλέον, με λιγότερο ελληνικό πληθυσμό καθώς μεγάλο μέρος των ομογενών έχει μετακινηθεί τις τελευταίες δεκαετίες κυρίως προς την περιοχή του Λαβάλ.
Οι περισσότεροι εκπλήσσονται από την διαπίστωση. «Ξέρω το άγαλμα της Αθηνάς και του Έλληνα Μετανάστη», μάς λέει ο προγραμματιστής Στέλιος Παπανικολάου, 47 ετών, με καταγωγή από την Καλαμάτα. Ενώ η Ελένη Αλεξοπούλου, 55 ετών, από την Πρέβεζα, υπάλληλος σε καθαριστήριο, είναι η μόνη που γνωρίζει και για το γλυπτό αφιερωμένο στα ολυμπιακά ιδεώδη. «Όμως, δεν τα είχα συνδυάσει. Ναι, τρία ελληνικά μνημεία στον ίδιο δρόμο, το ένα κοντά στο άλλο… Φαίνεται σχεδόν απίστευτο», λέει στον «Ε.Κ.».
Τα τρία μνημεία είναι:
• Στην συμβολή των οδών Ζαν Ταλόν και Παρκ Άβενιου το Γλυπτό του Έλληνα Μετανάστη, έργο του καθηγητή Γιώργου Χουλιάρα. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν την Παρασκευή 30 Ιουνίου, παρόντος του δημάρχου της πόλης Ντενί Κοντέρ.
Το Γλυπτό του Έλληνα Μετανάστη, στην συμβολή με την οδό Παρκ. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ-Ζώης Μαρίνος.
• Το άγαλμα της θεάς Αθηνάς, φτιαγμένο από γρανίτη, που βρίσκεται στο κέντρο του ομώνυμου πάρκου, στην οδό Ζαν Ταλόν και Μπλούμφιλντ. Έργο του Σπύρου Γκογκάκη. Σε ταξιδιωτικούς οδηγούς της επαρχίας του Κεμπέκ χαρακτηρίζεται ως ένα από τα 20 καλύτερα γλυπτά στην πόλη του Μόντρεαλ.
• Και, τέλος, το γλυπτό αφιερωμένο στα ολυμπιακά ιδεώδη, στο μικρό πάρκο Γαία της Ζαν Ταλόν με την οδό Ρόκλαντ. Το έργο φέρει την υπογραφή του Πραξιτέλη Τζανουλίνου και όπως αναφέρεται στην βάση του – στα ελληνικά- είναι «αφιερωμένο στα ολυμπιακά ιδεώδη, δωρεά πολιτών ελληνικής καταγωγής στον δήμο του town of Mount Royal».
Μνημείο αφιερωμένο στα ολυμπιακά ιδεώδη, στα όρια των δημοτικών διαμερισμάτων Παρκ Εξτένσιον και Μοντ Ρόγιαλ. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.
Αποκαλύφθηκε στις 15 Ιουλίου 2014 και είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι. Έχει διάμετρο 1,4 μέτρα και είναι προσφορά των οικογενειών Πωλ και Μέλπως Καματερός, Νικολάου Τσατά, Τζίμυ Χριστόπουλου και Νικολάου Αρκολάκη. Τοποθετήθηκε επί των ημερών του Θάνου Καφόπουλου στην θέση του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Μόντρεαλ. Το σημείο δεν επελέγη τυχαία καθώς το μικρό πάρκο φέρει την ονομασία της θεάς Γαίας απ’ την οποία, κατά την ελληνική μυθολογία, προήλθε η Γη.
ΖΩΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ (Εθνικός Κήρυξ -Ν. Υόρκης)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη