ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Dropdown Menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017

Ισότητα φύλων στη Silicon Valley; Ούτε γι´ αστείο!
by allnews EPIRUS - 0

Σεξουαλική παρενόχληση, mobbing, μισογυνισμός: είναι μερικές από τις ανδρικές συμπεριφορές απέναντι σε γυναίκες εργαζόμενες στη Silicon Valley των ΗΠΑ. Σεξισμός και παιχνίδια εξουσίας ανήκουν πλέον στην καθημερινότητα.

USA Kalifornien - Fremont - Computer Manufacturing (picture-alliance/ZUMAPRESS/M. Richards)
Νέος, γύρω στα 25, να έχει διακόψει τις σπουδές του, να είναι ειδικός στον προγραμματισμό και κυρίως να είναι ανδρικού φύλου. Κάπως έτσι φαντάζεται η Siicon Valley την επόμενη γενιά του Μαρκ Ζάκερμπεργκ και του Στηβ Τζομπς. Οι γυναίκες δεν έχουν θέση σε αυτό το σενάριο. «Δεν μου αρέσει ο τρόπος που σκέπτονται οι γυναίκες» απαντά ένας επενδυτής στην πρόταση της Κάθριν Τάκερ για μια εφαρμογή που θα βοηθά τους γονείς να βρίσκουν δραστηριότητες για τα παιδιά τους.
 
«Τα καλά ντιλ γίνονται σε κλαμπ στριπτίζ»
H Γουίτνεϊ Βόλφε μύνησε την Tinder για σεξουαλική παρενόχληση
H Γουίτνεϊ Βόλφε μύνησε την Tinder για σεξουαλική παρενόχληση
Στο Dating- app Tinder, ένας από τους ιδρυτές του μιλώντας για το γυναικείο φύλο ανέφερε ότι η παρουσία γυναίκας στο διοικητικό συμβούλιο φαντάζει για μια επιχείρηση σαν ένα αστείο. Εννοούσε την πρώην φίλη του Γουίτνει Βόλφε, εκ των συνιδρυτών που εγκατέλειψε το Tinder καταθέτοντας εναντίον της εταιρείας μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση. Στη συνέχεια ίδρυσε την εφαρμογή «Women First Bumble» που μαζί με το Tinder θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες εφαρμογές Dating. Η εμπειρία της Λακσμί Μπαλαχάντρα είναι αντίστοιχη. Επί χρόνια της συμπεριφέρονταν σαν 'το παιδί για όλες τις δουλειές΄ ή την έδιωχναν από τα μίτινγκ. Εργάζονταν ως μοναδική γυναίκα σε μεγάλη επενδυτική εταιρεία. Διηγείται τι έκανε και δεν έκανε ώστε να της φέρονται με σεβασμό. Πήγαινε με τους άνδρες σε γήπεδα του γκολφ ή και σε κλαμπ στριπτίζ. «Διότι όλες οι συμφωνίες κλείνονται εκεί και όποιος δεν βρίσκεται εκεί χάνει ή δεν έχει την κατάλληλη ευκαιρία».
Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Στάτφορντ έδειξε ότι το 60% των γυναικών που ερωτήθησαν στη Silicon Valley δήλωσε ότι παρενοχλούνται σεξουαλικά από άνδρες συναδέλφους τους. Υποτιμητικά σχόλια δέχθηκε το 90% των γυναικών αλλά το ήμισυ κατήγγειλε τα περιστατικά από φόβο μήπως βλάψουν την καριέρα τους. Σπάνια τέτοιες συμπεριφορές έχουν όμως συνέπειες. Κατά κανόνα ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων δεν εγκαταλείπουν την εταιρεία τους σε άλλα χέρια και έτσι δεν μπορεί κανείς να τους απολύσει. Η αμερικανική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών Uder ανήκει στις λίγες περιπτώσεις που οι πιέσεις στους ιδρυτές της ήταν τόσο μεγάλες που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν. Η υπόθεση κινήθηκε μόνο όταν μια εργαζόμενη έγραψε για τις εμπειρίες της σε ένα μπλογκ. Πριν από αυτό κανείς δεν έλαβε στα σοβαρά τα παράπονά της.
«Μόνο άνδρες στιςδιευθυντικές καρέκλες»
Η Facebook θα επενδύσει 15 δις δολάρια για μαθήματα κομπιούτερ σε γυναίκες
Η Facebook θα επενδύσει 15 δις δολάρια για μαθήματα κομπιούτερ σε γυναίκες
«Νομίζω ότι αυτό που έγινε στην Uder δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση» υποστηρίζει η Μπαλαχάντρα. «Το όλο πρόβλημα με τη σεξουαλική παρενόχληση οφείλεται στο ό,τι πολύ λίγες γυναίκες εργάζονται σε αυτές τις ανδροκρατούμενες εταιρείες. Όσο περισσότερες προστίθενται τόσο θα αλλάζει η κατάσταση». Τελευταία νούμερα από την πλατφόρμα Crunchbase επιβεβαιώνουν ότι μόνο το 9% των νεοφυών επιχειρήσεων στη Silicon Valley είναι γένος θηλυκού. Τις διευθυντικές  θέσεις καταλαμβάνουν ως επί τω πλείστον άνδρες. Ο Σαχίλ Ράινα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλβέρτας, πιστεύει πως το γεγονός αυτό οφείλεται στο ό,τι τις τεχνικές σχολές τελειώνουν ελάχιστες γυναίκες. Επιπλέον, στις γυναίκες δεν αρέσει να αναλαμβάνουν κινδύνους όπως στους άνδρες. «Οι έρευνές μου δείχνουν ότι οι γυναίκες ιδρύουν γενικά λιγότερες εταιρείες διότι ξέρουν εκ των προτέρων ότι θα δυσκολευθούν να βρουν επενδυτές», λέει. Υπάρχει και τρίτος παράγοντας, οι γυναίκες προτείνουν ιδέες που εφαρμόζονται σε γυναίκες, όπως π.χ. μια εφαρμογή που καταγράφει τον γυναικείο κύκλο.
Αλλά όταν μια γυναίκα έχει επιτυχία σε μια start-up εταιρεία ακολουθούν κι άλλες. Μελέτη της επενδυτικής πλατφόρμας FundersClub καταδεικνύει ότι σε γυναικείες νεοφυείς εταιρείες εργάζονται περισσότερες γυναίκες σε σ'υγκριση με αυτές που ιδρύουν άνδρες. Ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται από επιχειρήσεις που επενδύουν στην ισότητα των φύλων. Για παράδειγμα, η Apple εξήγγειλε εξίσωση των αποδοχών. Επίπλέον η Facebook θα δαπανήσει 15 δις δολάρια για μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών για γυναίκες. Ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.
΄Αννε Σβετ / Ειρήνη Αναστασοπούλου
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου