allnews-epirus

Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών ο θρύλος της κωμωδίας Τζέρι Λούις


Ο Τζέρι Λούις, ο σπουδαίος κωμικός ηθοποιός που ξεκίνησε την καριέρα του στο πλευρό του Ντιν Μάρτιν- με τον οποίο υπήρξαν από τα πλέον επιτυχημένα δίδυμα του καλλιτεχνικού στερεώματος-, προτού πρωταγωνιστήσει σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και αφήσει ιστορία με το ιδιαίτερο χιούμορ του, απεβίωσε στην οικία του στο Λας Βέγκας σε ηλικία 91 ετών.
«Ο Τζέρι απεβίωσε ήρεμα στην οικία του από φυσικά αίτια, περιστοιχισμένος από την οικογένειά του και τους φίλους του» δήλωσε η Νάνσι Κέιν, που εκπροσωπούσε τον εκλιπόντα.
«Ο κόσμος έχασε ένα τα πλέον αξιόλογα ανθρώπινα όντα» συμπλήρωσε.
Ο Τζόζεφ Λέβιτς, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε την 16η Μαρτίου του 1926 στο Νιούαρκ (Νιου Τζέρσεϊ), παιδί μιας εβραϊκής οικογένειας με καταγωγή από τη Ρωσία.
Κάποτε κάνοντας απολογισμό της καριέρας του, ο Τζέρι Λούις δήλωσε:
«Είχα μεγάλη επιτυχία με το να είμαι ένας απόλυτα βλάκας».
Το μυστικό του, σύμφωνα με τον ίδιο, να παραμένει κανείς παιδί.
«Κοίταγα τον κόσμο με τα μάτια ενός παιδιού διότι είμαι 9 ετών» είχε πει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σε μια συνέντευξη που παραχώρησε το Νοέμβριο του 2002.
«Παρέμεινα έτσι. Έκανα καριέρα με αυτόν τον τρόπο. Είναι ένα υπέροχο μέρος να βρίσκεται κανείς».
Ο Τζιμ Κάρει απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα κωμικό λίγο αφότου κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του.
«Εκείνος ο βλάκας δεν ήταν ανόητος» έγραψε ο Αμερικανός ηθοποιός.
Στο ίδιο κλίμα ο Τζίμι Κίμελ, τηλεοπτικός παρουσιαστής, ανήρτησε το εξής μήνυμα στο Twitter:
«Ο Τζέρι Λούις ήταν ένας ιδιοφυής κωμικός, ηθοποιός, διευθυντής, δημιουργός, φιλάνθρωπος».
Ο Λούις πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 60 ταινίες. Ήταν επίσης παραγωγός και σκηνοθέτης.
Αποτέλεσμα εικόνας για Τζέρι Λούις
Η γνωριμία του με τον τραγουδιστή Ντιν Μάρτιν, το 1946, ήταν καθοριστική. Μετά τη συμμετοχή τους στο δημοφιλές Ed Sullivan Show (1948), υπέγραψαν συμβόλαιο με την Paramount κι από την πρώτη τους ταινία, "My friend Irma" λατρεύτηκαν από το κοινό.
Δέκα χρόνια αργότερα, αποφάσισαν οι δρόμοι τους να χωριστούν και να ακολουθήσουν σόλο καριέρες.
Ο Τζέρι Λούις πρωταγωνίστησε σε πλειάδα ταινιών, πολλές φορές υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Φρανκ Τάσλιν, όπως το "Ο Τζέρι Λούις Ταχυδακτυλουργος" (The Geisha Boy) και "Ο Τζέρι Λούις Σταχτοπούτος" (Cinderfella).
Αφού ξεκίνησε να διδάσκει κινηματογράφο στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, θα κάνει την ταινία "Φαντάρος για Κλάματα" (Which Way To The Front), φόρο τιμής στον Τσάπλιν.
Θα ακολουθήσουν δέκα χρόνια απουσίας από το σινεμά. Θα συναντήσει και πάλι τους θαυμαστές του στις κινηματογραφικές αίθουσες στο "Ο Μεγάλος Πλακατζής" (Hardly working), προτού ο Μάρτιν Σκορσέζε, το 1983, και ο Εμίρ Κουστουρίτσα, το 1991, του προτείνουν να ερμηνεύσει δραματικούς ρόλους στο "Βασιλιάς για μια Νύχτα" (The King of Comedy) και "Arizona Dream" αντίστοιχα.
Παράλληλα με τις καλλιτεχνικές ενασχολήσεις του, ο Τζέρι Λούις, πατέρας 7 παιδιών, θα προσφέρει σημαντικό έργο στο πλευρό των ατόμων με σωματικές και ψυχικές αναπηρίες.
Δεσμεύεται στον αγώνα για την αντιμετωπίση της μυικής δυστροφίας με τη διοργάνωση, από το 1966, ενός τηλεοπτικού μαραθωνίου, υπέρ των ατόμων με μυοπαθητικές ασθένεις. Προτάθηκε για αυτόν το λόγο για Νόμπελ Ειρήνης.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη