allnews-epirus

«ΗΠΑ και Β. Κορέα μπλοφάρουν»

Κλιμακώνεται επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας. Πόσο πιθανό είναι όμως να επαληθευτούν όντως οι φόβοι που εκφράστηκαν χθες και από το Βερολίνο περί ενός πυρηνικού πολέμου;

Nordkorea Flagge in Pjöngjang (picture-alliance/AP Photo/Wong Maye-E)
Κατηγορηματικός στην απάντησή του ο καθηγητής Διαστημικής Τεχνολογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου Ρόμπερτ Σμούκερ. «Πρόκειται για πολιτική μπλόφα. Κανείς τους δεν θέλει να ξεκινήσει πόλεμο», όπως εκτίμησε μιλώντας στη Deutsche Welle.
H Βόρεια Κορέα βέβαια συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Μόνον τους τελευταίους 14 μήνες η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση επτά διαφορετικών πυραύλων, εξηγεί ο καθηγητής.
Από διαδήλωση κατά των ΗΠΑ στην Πιονγκγιάνγκ
Από διαδήλωση κατά των ΗΠΑ στην Πιονγκγιάνγκ
«Αυτό απαιτεί μεγάλη προετοιμασία. Χρειάζεσαι επτά διαφορετικές ομάδες και εγκαταστάσεις για την κατασκευή των πυραύλων, διαφορετικά υλικά, καύσιμα και μεγέθη. Απαιτείται επίσης ένας απίστευτος αριθμός από εργαλεία, μηχανήματα και προδιαγραφές. Χρειάζεται λοιπόν τεράστια προετοιμασία προκειμένου να γίνονται όλα παράλληλα και πόσο μάλλον για να στεφθούν οι δοκιμές με επιτυχία. Αυτό δεν το έχει καταφέρει κανείς, εκτός κι αν οι πύραυλοι προέρχονται εν τέλει από αλλού».
Ρωσική εμπλοκή;
Για παράδειγμα από τη Ρωσία ή μάλλον από κάποιες όμορες χώρες. «Δεν πρέπει απαραίτητα να είναι η ρωσική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση προέρχονται από τη Ρωσία ή τις διάδοχες χώρες της Σοβιετικής Ένωσης. Υπάρχουν εγκληματικά στοιχεία που θέλουν να βγάλουν χρήματα. Επαναλαμβάνω συνειδητά ότι δεν μιλάμε για όλες τις κυβερνήσεις. Μιλάμε για οργανισμούς, πρόσωπα και ομάδες. Δεν γνωρίζω αν πρόκειται και για επιχειρήσεις. Αλλά μιλάμε για ανθρώπους που προμηθεύονται τα οπλικά συστήματα και οι οποίοι βοηθούν στη συνέχεια επί τόπου στη Βόρεια Κορέα προκειμένου και να λειτουργούν καλά. Πρόκειται όμως φυσικά για τεχνολογίες από τις δεκαετίες του 1960 και 1970».
Άνευ σημασίας απειλές
Η βορειοκορεατική τηλεόραση δείχνει την απόσταση που χωρίζει τη χώρα από τη νήσο Γκουάμ
Η βορειοκορεατική τηλεόραση δείχνει την απόσταση που χωρίζει τη χώρα από τη νήσο Γκουάμ
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε εν τω μεταξύ ότι έως τα μέσα Αυγούστου θα έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για την εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς εναντίον της νήσου Γκουάμ, επικράτειας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, και θα το παρουσιάσει στον ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν, ώστε αυτός να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει περαιτέρω, όπως ανέφερε είπε το επίσημο πρακτορείο της χώρας, KCNA.
«Δεν είμαι καν σίγουρος ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να χτυπήσει τη Γκουάμ αν προσπαθήσει. Το νησί βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση και οι ΗΠΑ μακριά. Είναι όμως άνευ σημασίας. Πρόκειται και πάλι για λόγια του αέρα».
Μιχαήλ Μπουσούεφ / Κώστας Συμεωνίδης

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη