allnews-epirus

Γερμανικές πόλεις εναντίον κλιματικής αλλαγής

Πλημμυρισμένοι δρόμοι, καταιγίδες, υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες είναι καθημερινό φαινόμενο φέτος το καλοκαίρι. Πώς όμως οι γερμανικές πόλεις θωρακίζονται για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;

default
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν το χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού στη Γερμανία. Σύμφωνα με την Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία DWD ο Ιούλιος ήταν ο μήνας με τις περισσότερες βροχές από την αρχή των μετρήσεων το 1881. Για τους ερευνητές του κλίματος τα φαινόμενα αυτά είναι ενδεικτικά για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινότητα.
Οι προκλήσεις, κυρίως για τις πόλεις, είναι μεγάλες μιας και βρίσκονται συχνά αντιμέτωπες με την υπερχείλιση των αποχετευτικών τους δικτύων αλλά και με πλημμυρισμένους δρόμους. Προβλήματα προκαλούν ωστόσο και οι υψηλές θερμοκρασίες. Τα κτήρια θα έπρεπε να είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να απορροφούν λιγότερη θερμότητα. Σε αυτό συμβάλλουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ανοιχτόχρωμες εξωτερικές επιφάνειες ή ακόμα και οι ζώνες πρασίνου στις σκεπές.
Επιδόματα σε όσους δημιουργούν πράσινες ζώνες
Γερμανικές πόλεις επιδοτούν τη δημιουργία ζωνών πρασίνου στις εισόδους κτηρίων ή τους χώρους στάθμευσης
Γερμανικές πόλεις επιδοτούν τη δημιουργία ζωνών πρασίνου στις εισόδους κτηρίων ή τους χώρους στάθμευσης
Στην πράξη βέβαια είναι δύσκολο να εφαρμοστούν τέτοιου είδους μέτρα εκ των υστέρων. Παρόλα αυτά όμως ο δήμος Βερολίνου παρέχει σε ιδιοκτήτες ακινήτων πληροφορίες για τα πλεονεκτήματα ζωνών πρασίνου στις ταράτσες ή τις σκεπές των κτηρίων. Άλλες πόλεις, όπως το Αμβούργο, προχωρούν ακόμα παραπέρα και επιδοτούν ήδη το πράσινο στις ταράτσες των κτηρίων.
Ένα ακόμα πρόβλημα στις πόλεις είναι η άσφαλτος, η οποία υπερθερμαίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο δήμος Βόννης ξεκίνησε μια πρωτοβουλία με την επωνυμία «Φύση στις γκρίζες ζώνες», η οποία προτρέπει επιχειρήσεις να αφαιρέσουν από τις εισόδους και τους χώρους στάθμευσης των κτηρίων τους επιφάνειες τσιμέντου ή ασφάλτου αντικαθιστώντας τις με πράσινο.
Να γίνει συνείδηση το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής
Οι επιφάνειες πρασίνου συγκρατούν όμβρια ύδατα αλλά και την θερμοκρασία του κτηρίου
Οι επιφάνειες πρασίνου συγκρατούν όμβρια ύδατα αλλά και την θερμοκρασία του κτηρίου
Πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες διατυπώνουν πλήθος ιδέες και προτάσεις. Κάθε αλλαγή ωστόσο έχει υπερβολικά μεγάλο κόστος. Για παράδειγμα θεωρείται σχεδόν αδύνατη μια εκ των υστέρων παρέμβαση στο δίκτυο αποχέτευσης, το οποίο κατασκευάστηκε όταν ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν πιο σπάνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο οι πολεοδόμοι δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο μέλλον. Η Μπεάτε Προφέ από την πολεοδομία Βερολίνου δηλώνει ότι «σχεδιάζουμε σήμερα για τα επόμενα 100 χρόνια» και αναφέρεται στην συνοικία Άντλερσχοφ, όπου κατασκευάστηκε ένα πρότυπο σύστημα διαχείρισης ομβρίων υδάτων.
Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Ντιρκ Ντίτεμαϊερ θεωρεί ουτοπικό το στόχο ριζικών παρεμβάσεων στις αστικές συνοικίες για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Και δηλώνει ότι οι προτάσεις του, εφαρμόζονται μόνο εν μέρει, για οργανωτικούς, οικονομικούς ή πολιτικούς λόγους. «Η πτυχή της κλιματικής αλλαγής είναι μόνο μια από τις πολλές που πρέπει να συνυπολογιστούν στον σχεδιασμό ενός κτηρίου», τονίζει ο γερμανός ειδικός, ο οποίος ωστόσο εκτιμά ότι «το σημαντικό είναι να γίνει συνείδηση στους πολεοδόμους το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της».
Γιανίνα Σμενόβα / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη