allnews-epirus

Επιστολή του Δημάρχου Ζίτσας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων αμπελοκαλλιεργητών


 Την ανησυχία του για το μέλλον των μικρών και μεσαίων αμπελοκαλλιεργητών της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας εκφράζει με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος  και ζητά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να στηριχθεί και ενισχυθεί ο κλάδος.
Αιτία της επιστολής, αυτή τη φορά, στάθηκε η ανακοίνωση από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου, των αποτελεσμάτων των δυνητικών δικαιούχων των αδειών φύτευσης νέων αμπελώνων σύμφωνα με τα οποία αποκλείστηκε ο μεγαλύτερος αριθμός των αιτούντων που διέθεταν λίγες στρεμματικές εκτάσεις καθώς τα κριτήρια «πριμοδοτούσαν» όσους είχαν μεγάλες εκτάσεις.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στην επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την οποία κοινοποιεί προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τους Βουλευτές Ιωαννίνων, ο Δήμαρχος Ζίτσας αναφέρει τα ακόλουθα: «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο τρόπο, οι ανησυχίες που σας είχα εκφράσει με προγενέστερη επιστολή μου με την οποία σας ζητούσα να προχωρήσετε σε αλλαγές στα κριτήρια βαθμολόγησης για να αυξηθεί ο αριθμός των δυνητικών δικαιούχων και να στηριχθούν έτσι οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις και κατ’ επέκταση οι μικρές σε εκτάσεις λόγω φυσικών ή άλλου είδους περιορισμών, αμπελουργικές ζώνες.
Μετά και την ανακοίνωση των δυνητικών δικαιούχων για άδειες νέας φύτευσης αμπέλου αποδεικνύεται πως οι εξαγγελίες περί ενίσχυσης και στήριξης του πρωτογενούς τομέα είναι κενές περιεχομένου καθώς στην προκειμένη περίπτωση όχι μόνο δε στηρίζεται ο κλάδος της αμπελουργίας αλλά αφανίζονται οι μικροί και μεσαίοι αμπελοκαλλιεργητές που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» αμπελουργικών ζωνών σαν και αυτής του Δήμου Ζίτσας που αριθμεί λίγες καλλιεργήσιμες εκτάσεις λόγω του ανάγλυφου του εδάφους.
Ειδικότερα, από τους δεκάδες αιτούντες της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας, μόνο τρείς (3) κρίθηκαν επιλέξιμοι καθώς φέτος μειώθηκαν τα μόρια σε σχέση με πέρυσι σε δύο βασικά  κριτήρια: Το κριτήριο Γ που αφορά εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή άλλου είδους περιορισμούς (περιοχές σε ορεινές εκτάσεις, σε υψόμετρο άνω των 500 μ. τουλάχιστον, μη συμπεριλαμβανομένων υψίπεδων) και το κριτήριο Δ που αφορά εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων με ελάχιστη έκταση τα πέντε (5) στρέμματα.
Είναι οφθαλμοφανές λοιπόν πως τα δύο παραπάνω κριτήρια έγιναν αιτία για να «κοπεί» η πλειοψηφία των αιτούντων από την κατανομή των νέων αδειών φύτευσης οιναμπέλων και να αποτελέσει τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης και απογοήτευσης.
Κύριε Υπουργέ,
 Όπως σας είχα επισημάνει και στην προηγούμενη επιστολή μου, οι καλλιεργητές της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας (της μοναδικής θεσμοθετημένης ζώνης στην Περιφέρεια Ηπείρου) βάλλονται διαρκώς. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών μειώνει δραματικά τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ο αποκλεισμό τους από τις νέες άδειες φύτευσης, το υψηλό κόστος εγκατάστασης αμπελώνων οινοστάφυλων καθώς και οι φόροι κατανάλωσης στα προϊόντα οίνου οδηγούν τους ίδιους και τον κλάδο τους σε αφανισμό με ολέθριες συνέπειες τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική οικονομία.
Ζητάμε λοιπόν για ακόμη μία φορά :
1.      Σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕ.ΚΑ. να προχωρήσετε νομοθετική ρύθμιση πριν την κύρωση των δασικών χαρτών, ώστε να εξαιρεθούν οι αμπελουργικές ζώνες, προκειμένου εντός της θεσμοθετημένης αμπελουργικής ζώνης οι εκτάσεις να αποδίδονται στους ιδιοκτήτες τους για δενδρώδεις καλλιέργειες ( Αμπέλια, οπωροφόρα, μύρτιλα, αρωματικά φυτά κ.α.,)καθώς και «Εκτάσεις που εμφανίζονται σε αεροφωτογραφίες από το 1945 και εντεύθεν  καλλιεργημένες (αμπελώνες ή άλλου είδους καλλιέργειες-χορτολιβαδικές), να αποδίδονται ξανά στους ιδιοκτήτες τους  με τη μορφή που είχαν, δηλαδή καλλιεργήσιμες εκτάσεις».
2.      Να αλλάξετε για την επόμενη χρονιά τουλάχιστον, τα κριτήρια βαθμολόγησης στις άδειες νέας φύτευσης αμπέλου με στόχο οι μικρές στρεμματικά ορεινές αμπελοκαλλιέργειες να ενταχθούν στις βιώσιμες εκτάσεις
3.      Να επιδιώξετε τη χρηματοδότηση των νέων αδειών φύτευσης για την εγκατάσταση αμπελώνων από τα Σχέδια Βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και τέλος,
4.      Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσετε στην κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί πριν την έναρξη του φετινού τρύγου όπως δίκαια ζητούν οι οργανώσεις του κλάδου.»
                                                                                                     

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη