allnews-epirus

Σε υπερδιπλασιασμό των ψαριών που παράγονται στη Θεσπρωτία στοχεύουν οι ιχθυοκαλλιεργητές

   
Σε υπερδιπλασιασμό της ποσότητας των ψαριών που παράγονται στη Θεσπρωτία στοχεύουν οι ιχθυοκαλλιεργητές της περιοχής μέσα στα επόμενα χρόνια. Από τους 12.000 τόνους τσιπούρα, λαβράκι, φαγκρί και άλλα είδη ψαριών, που παράγονται ετησίως η προοπτική είναι να «αγγίξουν» τους 27.000 την προσεχή τετραετία, προσφέροντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.
«Βαριά βιομηχανία» που αποφέρει σημαντικά έσοδα στην ελληνική οικονομία χαρακτήρισε την ιχθυοκαλλιέργεια της περιοχής ο δήμαρχος Φιλιατών, Σπύρος Παππάς, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο στον συγκεκριμένο κλάδο δημιουργούνται συνεχώς νέες θέσεις εργασίας, ενώ το 80% των προϊόντων που παράγονται, εξάγονται σ΄ όλο τον κόσμο βοηθώντας την οικονομία της πατρίδας μας» είπε ο κ. Παππάς.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής των Φιλιατών και το γεγονός ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες καταφέρνουν κι αντέχουν στην κρίση, δημιουργεί μία νέα προοπτική για την καταπολέμηση της ανεργίας και την παραμονή των νέων ανθρώπων στον τόπο τους.
«Ο Δήμος Φιλιατών είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους στη χώρα. Έχει 47 τοπικές κοινότητες και 25 συνοικισμούς. Εκτείνεται σε μια μεγάλη οριογραμμή που ξεκινάει από τα σύνορα της Αλβανίας και φτάνει μέχρι τα Γιάννενα. Έχει πολλές ιδιαιτερότητες ως Δήμος, ενώ το κυριότερο πρόβλημα είναι η ανεργία. Έχουμε γηρασμένο πληθυσμό και οι νέοι δύσκολα βρίσκουν δουλειά» εξήγησε ο δήμαρχος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, Γιάννης Χεκίμογλου, ανέφερε πως στην περιοχή των Φιλιατών δραστηριοποιούνται 27 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας σε μια ακτογραμμή 18 χιλιομέτρων.
«Σε αυτές τις δύσκολες εποχές, όχι μόνο διατηρούμε τις 400 μόνιμες θέσεις εργασίας και άλλες τόσες εποχιακές στην υδατοκαλλιέργεια, αλλά η προοπτική είναι στα επόμενα χρόνια να διπλασιαστούν» δήλωσε ο κ. Χεκίμογλου, συμπληρώνοντας πως οι μεγαλύτερες ποσότητες ψαριών εξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο, με την Ιταλία να έχει τον κύριο λόγο.
Ο κ. Χεκίμογλου είπε, πως η παραγωγή θα υπερδιπλασιαστεί και θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας εάν υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα για τη δημιουργία της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) Θεσπρωτίας, ένα θέμα που στηρίζει ο Δήμος Φιλιατών και η Περιφέρεια Ηπείρου.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη