allnews-epirus

Συγκλονισμένη η Κρήτη από την τραγωδία των γονιών, που πνίγηκαν προσπαθώντας να σώσουν τα παιδιά τους


Συγκλονισμένη είναι η Κρήτη -και όχι μόνον- από τον πνιγμό των δύο 35χρονων γονιών, στην προσπάθειά τους να σώσουν τα παιδιά τους στην ταραγμένη θάλασσα της παραλίας του Γεροποτάμου στο Ρέθυμνο.
Τα ερωτηματικά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι δύο γονείς, είναι πολλά. Σύμφωνα με τον υποδιοικητή του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου, ανθυποπλοίαρχο Κυριάκο Παττακό, το περιστατικό ξεκίνησε στις 20.45 της Τρίτης 15 Αυγούστου: «Τα δύο μικρά παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, τα οποία είχαν κατασκηνώσει προ τριημέρου στη συγκεκριμένη παραλία, με τα δύο αδερφάκια τους και τους γονείς τους, μπήκαν στη θάλασσα για να κολυμπήσουν. Η θάλασσα ήταν από ταραγμένη έως πολύ ταραγμένη με τον άνεμο να πνέει στα 5 και πλέον Μποφόρ. Σύμφωνα με μαρτυρίες λουόμενων, παρασύρθηκαν από τα ρεύματα, τα οποία στη βόρεια πλευρά του Ρεθύμνου είναι συχνά και έντονα».
Ο πατέρας από την ακτή αντιλήφθηκε ότι τα παιδιά καλούσαν σε βοήθεια και μαζί με τη σύζυγό του μπήκαν στην ταραγμένη θάλασσα για να τα βγάλουν έξω. Όμως, δεν κατάφεραν να τα προσεγγίσουν, με αποτέλεσμα να χαθούν από την ακτή και από τα μάτια των υπόλοιπων λουόμενων. Αυτός ήταν και ο λόγος που, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπολιμενάρχης «ζητήθηκε η συνδρομή του ταχύπλοου επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Τσάμπιον Τζετ 2, το οποίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Ρεθύμνου με πορεία για Ηράκλειο-Σαντορίνη».
Τελικά οι δύο 35χρονοι εντοπίστηκαν και με τη βοήθεια πολιτών ανασύρθηκαν από τη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις τους. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο είχε ήδη ειδοποιηθεί, παρέλαβε και μετέφερε το ζεύγος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου για τη γυναίκα διαπιστώθηκε θάνατος, αλλά για τον άνδρα (σσ: σύμφωνα με λιμενικό που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) «…έγινε τεράστια προσπάθεια από τους γιατρούς, δεδομένου ότι υπήρχαν στοιχεία ζωής. Τελικά, ύστερα από ώρα εξέπνευσε».
Τα ανήλικα παρέλαβαν στελέχη του Λιμενικού, τα οποία παρέδωσαν, σύμφωνα με τον κ. Παττακό, σε συγγενείς, που έφτασαν έπειτα από ώρες από το Ηράκλειο, τόπο διαμονής του ζευγαριού.
Στην παραλία, όπου εξελίχθηκε η τραγωδία, υπάρχει μία μικρή ταβέρνα. Ο γιος του ιδιοκτήτη, μόλις αντιλήφθηκε τι συμβαίνει, βούτηξε στη θάλασσα και με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφερε να βγάλει στην ακτή πρώτα το ανήλικο κορίτσι και κατόπιν, με βοήθεια, και το αγόρι. Έως αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμεναρχείο, δεν έχει δώσει κατάθεση. Ωστόσο, φημολογείται ότι ήταν ο ίδιος άνθρωπος που εντόπισε και έσυρε στην ακτή και το άτυχο ζευγάρι.
Η παραλία του Γεροποτάμου βρίσκεται σε έναν κλειστό κολπίσκο με βραχώδη όρια. Δεν είναι οργανωμένη και δεν απαιτεί παρουσία ναυαγοσώστη. «Και να υπήρχε ναυαγοσώστης, πάλι δεν θα υπήρχε διαφορετική εξέλιξη» σημειώνει ο υπολιμενάρχης και διευκρινίζει: «Το ωράριο εργασίας των ναυαγοσωστών στις παραλίες του Ρεθύμνου ξεκινάει στις 10.30 και ολοκληρώνεται στις 17.30.
Σύμφωνα με τον Μανούσο Κλάδο, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Μυλοποτάμου, στον οποίο ανήκει η παραλία: «Η παραμονή με σκηνή του άτυχου ζευγαριού στην παραλία ήταν παράνομη, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται το κάμπινγκ. Θα έπρεπε να είχε ελεγχθεί από το Λιμεναρχείο, αλλά μάλλον δεν είχε γίνει αντιληπτή η παρουσία τους». Ερωτηθείς για το κατά πόσον ήταν παράνομη η τοποθέτηση αντίσκηνου από το άτυχο ζευγάρι και η διαμονή τους στη παραλία, ο υπολιμενάρης από την πλευρά του, απάντησε: «Το κάμπινγκ δεν επιτρέπεται αλλά οι έλεγχοι, η πιστοποίηση παράβασης και η επιβολή προστίμων, είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία πραγματοποιεί ελέγχους συχνούς όπως για παράδειγμα στην παραλία της Μονής Πρέβελη, όπου συχνά πιστοποιούνται παραβάσεις παράνομου κάμπινγκ».
Από την πλευρά του ο υπασπιστής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου Χρήστος Τσιλιουδάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το τριήμερο του 15αύγουστου όλες οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν διατεθεί για ελέγχους και εποπτεία στον βόρειο οδικό άξονα, λόγω υπερβολικής κίνησης, αλλά και στην Ιερά Μονή της Παναγιάς του Χάρακα, όπου πλήθος κόσμου συνέρεε. «Τις μέρες αυτές δεν υπήρχε η δυνατότητα για ελέγχους σχετικά με παράνομο κάμπινγκ και εκτός αυτού η συγκεκριμένη παραλία δεν είναι ορατή σε όλο το εύρος της από τον οδικό άξονα».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη