allnews-epirus

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΛΙΜΝΗ, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ? ΑΝ ΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ???


Eίναι να απορεί κανένας, πώς αντέχει και παραμένει ακόμη η λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, έχοντας μάλιστα ζωή στα νερά της με ποικιλία ψαριών (όσες δεν εξαφανίστηκαν πριν χρόνια), και συνεχίζει να αποτελεί το στολίδι της πόλης, για το οποίο όλοι είναι υπερήφανοι, αλλά και όλοι….αδιαφορούν.
Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα πρόβλημα, ξαφνικά η λίμνη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων, ανασύρονται από τα συρτάρια της λήθης χιλιοπαιγμένα σενάρια, ακούγονται νέες προτάσεις, επιρρίπτονται ευθύνες από τον ένα φορέα στον άλλο, μιλούν για μελέτες που χρυσοπληρώθηκαν σε Έλληνες και ξένους μελετητές και ουδέποτε εφαρμόστηκαν στο ελάχιστο, κάποιοι επαναφέρουν ευχολόγια κ.λ.π. κ.λ.π.
Τώρα που από έλλειψη νερού η λίμνη συρρικνώνεται σημαντικά, επανέρχονται οι ίδιοι με τα ίδια επιχειρήματα, τις ίδιες θέσεις κ.λ.π. «Η ανησυχία είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους με έντονα χρώματα…», θάλεγε ένας «ποιητής του "κάρου"…
Προσωπικά δεν ανησυχώ καθόλου για την μείωση τω νερών. Ζώντας σε τούτη την πόλη αρκετές δεκαετίες, έχω δει πολλές φορές να μειώνονται τα νερά της Παμβώτιδας, που γρήγορα αναπληρώνει όταν αρχίσουν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις. Πολλές φορές η στάθμη των νερών ανεβαίνει επικίνδυνα προκαλώντας  και ζημιές. 
Ένα από τα πρώτα ρεπορτάζ που έκανα στην δημοσιογραφική μου καριέρα στην 10ετία του’70, ήταν τα συνεχή μπαζώματα που συρρίκνωναν την λίμνη και γίνονταν ανεξέλεγκτα. Αλλά να ήταν μόνο τα μπαζώματα? 
Η ρύπανση των νερών είχε φτάσει σε εκρηκτικά όρια και στη συνέχεια μειώθηκε αισθητά, χωρίς βέβαια να εκλείψει εντελώς, με την κατασκευή του αποχετευτικού και του βιολογικού της πόλης.
Όμως και σήμερα ρύποι πέφτουν στην Παμβώτιδα, κυρίως από περιοχές περιμετρικά της, που δεν έχουν συνδεθεί με την αποχέτευση, από φυτοφάρμακα, κτηνοτροφικές μονάδες κ.λ.π. Και το περίεργο είναι ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται να εντοπιστούν αυτές οι πηγές ρύπανσης και να καταλογιστούν ευθύνες στους παρανομούντες.

ΕΚΒΑΘΥΝΣΗ 
Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τα προβλήματα της Παμβώτιδας και κυρίως από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κατέληξαν κατά περίπτωση τις τελευταίες δεκαετίες , στα ίδια συμπεράσματα, προτείνοντας λύσεις που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν.
-Κατ’ αρχήν οι πάντες πρέπει να συνειδητοποιήσουν, ότι η στάθμη των νερών έχει μειωθεί σε ιδιαίτερα επικίνδυνα επίπεδα, ακόμη κι όταν δείχνει τον χειμώνα ότι είναι γεμάτη. Κι αυτό γιατί η συνεχής εισροή φερτών υλικών περιμετρικά, έχουν μειώσει επικίνδυνα το βάθος της λίμνης, που σχεδόν στα περισσότερα σημεία της έχουν το βάθος πισίνας.  











Κάποτε η θέση «12» στην παραλίμνιο περιοχή κοντά στην «Κυρα -Φροσύνη», είχε πάρει την ονομασία της από το βάθος των 12 μέτρων που είχε η λίμνη εκεί. Σήμερα ούτε το μισό δεν υπάρχει… Απελπιστικά χειρότερη η κατάσταση σε άλλα σημεία της Παμβώτιδας.
Σχεδόν όλοι οι ειδικοί πρότειναν εκβάθυνση της λίμνης. Έργο σίγουρα κοστοβόρο, αλλά δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για άλλα έργα μικρότερης σημασίας, που τελικά δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα, ενώ στην λίμνη, ποντίστηκαν μόνο δύο πλωτά για να κόβουν καλάμια, ενώ αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν μαζί με άλλα για την εκβάθυνσή της….Λόγια…λόγια…

Τώρα τι μας λένε για την εκβάθυνση? Δεν μπορεί να γίνει, γιατί δεν έχουν ….που να μεταφέρουν την λάσπη που θα βγάλουν γιατί έχει σοβαρούς ρύπους και δεν είναι κατάλληλη για τις καλλιέργειες. 
Λες και στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν άχρηστες χαράδρες να τις γεμίσουν με αυτή την λάσπη… Θα μολύνουν το περιβάλλον? Μα περιβάλλον δεν είναι και η λίμνη? 

 Όμως δεν ενδιαφέρεται κανένας δεκαετίες τώρα και επιμένουν να μιλάνε για την λίμνη «το στολίδι της πόλης». Αν στη λίμνη γίνει εκβάθυνση, θα μπορεί να αποθηκεύσει τεράστιες ποσότητες νερού, ίσως και διπλάσιες από αυτές που έχει τώρα, οπότε δεν θα κινδυνεύσει ποτέ στο μέλλον, πόσο μάλλον αν «σφραγιστούν» οι εναπομείνασες» πηγές ρύπανσης περιμετρικά της…
Κάποιοι κάνουν λόγο για να ριχτούν στη λίμνη νερά ποταμών. Αυτή την λύση την αποκλείουν στην Βρυξέλλες γιατί υπάρχει ειδική οδηγία για την προστασία των ποταμών και ένα μεγάλο έργο, δεν πρόκειται ποτέ να χρηματοδοτηθεί.
-Μπορεί όμως η ίδια η λίμνη να αυξήσει τις ποσότητες των νερών της, τόσο από τις πηγές που την εφοδιάζουν από την πλευρά του Μιτσικελιού κυρίως, όσο και από βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, αλλά με βασική προϋπόθεση να κλείσει το φράγμα στο Πέραμα που διώχνει τεράστιες ποσότητες νερών στην τάφρο που καταλήγει στον Καλαμά και από εκεί στο Ιόνιο.  

Κάποτε τα νερά χρησιμοποιούνταν για καλλιέργειες, αλλά με την ρύπανση που έχουν σήμερα, μάλλον ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι και για τα καλαμπόκια που καλλιεργούνται.
Απόλυτα δικαιολογημένοι είναι και οι φόβοι πολλών για τις αντοχές του παμπάλαιου θυροφράγματος, που ήδη έχει πολλές βλάβες και καλύτερα να μη σκεφτόμαστε τι θα γίνει αν υποχωρήσει…Τότε να δείτε που θα φτάσει η στάθμη της Παμβώτιδας και πόσες νέες παραλίες θα σχηματιστούν…

Ο ΜΟΛΥΒΔΟΣ
Μπορεί με το αποχετευτικό οι βόθροι των Ιωαννίνων να μη πέφτουν πλέον στην λίμνη (χωρίς να παίρνουμε όρκο ότι δεν υπάρχουν και κάποιοι που συνεχίζουν), αλλά η πόλη... προσφέρει απλόχερα στην Παμβώτιδα, μια άλλη αόρατη, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη ρύπανση. Είναι ο μόλυβδος…Από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων επικάθεται στην άσφαλτο, στα πεζοδρόμια, στα φυτά, στα δένδρα, παντού δηλαδή και η βροχή τα ξεπλένει και τα οδηγεί μέσω των δικτύων ομβρίων υδάτων, στο λίμνη.
 Μετρήσεις που έχουν γίνει από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχουν εδώ και χρόνια σημάνει ηχηρότατο συναγερμό, αλλά …κανενός δεν ίδρωσε το αυτάκι. Σε αφθονία ο μόλυβδος στα νερά και λέτε να μην υπάρχει και στα ψάρια?
ΤΑ ΦΙΛΤΡΑ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

Οι μετρήσεις που έγιναν από την 10ετία του ’80 και μετά από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διαπίστωσε και κάτι άλλο ανησυχητικό. Στη λίμνη έχουν οδηγηθεί και έχουν κατακαθίσει στον βυθό της, τεράστιες ποσότητες φίλτρων τσιγάρων, που επίσης παρασύρει από τους δρόμους το βρόχινο νερό και οδηγεί στα νερά της. 

Τόσο αυτά, όσο και οι μεγαλύτερες ποσότητες του μολύβδου, μπορούν να απομακρυνθούν από την Παμβώτιδα, μόνο με την εκβάθυνση και απομάκρυνση της λάσπης που έχουν επικαθήσει…
Σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη, οι λίμνες έχουν καθαριστεί και οι παραλίες τους συγκεντρώνουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες λουόμενους. 
Στην Ελλάδα όμως, ένα στολίδι πραγματικό, η Παμβώτιδα λίμνη, βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη…
Να ελπίζουμε ότι κάτι θα γίνει? Φυσικά όχι… Σε τούτη την χώρα, σε τούτη την πόλη, όλοι ασχολούνται με ασήμαντα θέματα του σήμερα, χωρίς να σηκώσουν το βλέμμα και να δούν το αύριο, να οραματιστούν την πόλη για το μέλλον, πόσο μάλλον αν φέρουν στο μυαλό τους το φρικιαστικό σενάριο των Ιωαννίνων χωρίς την λίμνη τους…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΟΥΣΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη