allnews-epirus

Ο Ζεεχόφερ αναμένει δύσκολες συνομιλίες με την… Α. Μέρκελ

Πριν από τις συνομιλίες με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους τα δύο χριστιανικά κόμματα θα πρέπει να αναζητήσουν κοινό παρανομαστή. Το εγχείρημα δεν θα είναι καθόλου εύκολο.

Berlin Diesel-Gipfel mit Kommunen im Kanzleramt Seehofer (picture-alliance/B. v. Jutrczenka)
Νεότερες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι η σύσταση κυβέρνησης στο Βερολίνο θα είναι και χρονοβόρα και δύσκολη. Βασική αιτία είναι η δεξιά στροφή της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, μετά από τις σημαντικές απώλειες ψήφων στις εκλογές. Επίμαχο θέμα είναι το αίτημα του CSU για θέσπιση ανωτάτου ορίου προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία ετησίως στα 200.000 άτομα. Οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές θεωρούν πως για τις εκλογικές απώλειες ευθύνεται η πολιτική που ακολουθούσε στο προσφυγικό ο μεγάλος συνασπισμός στο Βερολίνο. Η Άγκελα Μέρκελ εξακολουθεί ωστόσο να απορρίπτει την καθιέρωση ενός ορίου.
Προσφυγικό και κοινωνικά ζητήματα
Deutschland Aufnahmestelle für Flüchtlinge Zirndorf (picture-alliance/dpa/D. Karmann)
Κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Βαυαρία
Την ερχόμενη Κυριακή, και πριν ακόμη ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές και συνομιλίες με τους πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, τα δύο αδελφά κόμματα θα επιδιώξουν στο Βερολίνο να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή. Θα πρέπει να αναμένεται ότι εκτός από το προσφυγικό στη συνάντηση θα συζητηθούν και ζητήματα που αφορούν τον κοινωνικό τομέα. Το CSU έχει ήδη ανακοινώσει πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στις συντάξεις και στην περίθαλψη ηλικιωμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung ο πρόεδρος του CSU και βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ εξέφρασε σε κλειστό κύκλο την άποψη πως αυτές οι συνομιλίες θα είναι οι δυσκολότερες των τελευταίων δεκαετιών μεταξύ των δύο κομμάτων.
Η πλειοψηφία στηρίζει Μέρκελ
Πάντως, οι πλειοψηφία των οπαδών των δύο χριστιανικών κομμάτων εξακολουθούν να στηρίζουν την Άνγκελα Μέρκελ και την πολιτική της. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της κυριακάτικης Bild το 55% απορρίπτει μια δεξιά στροφή και το 98% θέλει την παραμονή της κ. Μέρκελ στην καγκελαρία.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη