allnews-epirus

ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ & ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΙΝ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ....


Στην Ήπειρο θα καταλήγει ο αγωγός φυσικού αερίου απο το Ισραήλ και την Κύπρο που θα προορίζεται στην συνέχεια για την Ιταλία και την υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμός που έχει γίνει για λογαριασμό της εταιρίας IGI Poseidon, που προωθεί το έργο (θυγατρική της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison) η χάραξη του αγωγού ξεκινά από το «οικόπεδο 12» στην Κυπριακή ΑΟΖ και καταλήγει στις ακτές της Ιταλίας με ενδιάμεσους σταθμούς την Κύπρο (περιοχή Βασιλικού), την Κρήτη (Αθερινόλακκος, στην περιοχή του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ), τη θέση Αγ. Φωκάς στη ΝΑ Πελοπόννησο, την περιοχή Λακκόπετρα (Αχαία), Γαλατάς (Αιτωλοακαρνανία) και τη Θεσπρωτία απ’ όπου θα ξεκινά το τελευταίο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού για την Ιταλία. 
Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη αν στον σχεδιασμό, προβλέπεται ο εφοδιασμός της Ηπείρου με φυσικό αέριο απο αυτόν τον αγωγό.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός θα είναι μήκους μήκους 1.300 χιλιομέτρων και ο χερσαίος αγωγός μήκους 600 χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα ο αγωγός ξεκινά από τις νέες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Κύπρο με υποθαλάσσιο αγωγό 200 χλμ. Ακολούθως συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη με υποθαλάσσιο αγωγό 700 χλμ, ενώ στη συνέχεια υποθαλάσσιος αγωγός 400 χλμ συνδέει την Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλάδα στην Πελοπόννησο.Στη συνέχεια χερσαίος αγωγός 600 χλμ διασχίζει την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.Το μέγιστο βάθος από το οποίο θα διέρχεται ο αγωγός είναι 3000 μέτρα, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης.Το ύψος της επένδυσης, εκτιμάται από 5,22 έως 5,94 δις. ευρώ ανάλογα με την μεταφορική ικανότητα που θα επιλεγεί.
Ένα ακόμα βήμα για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης από τους Υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιταλίας.Το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή Διακρατικής Συμφωνίας των τεσσάρων χωρών εντός του 2018.
Η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης έγινε μετά το πέρας της Τετραμερούς Υπουργικής Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με τη συμμετοχή του Γιώργου Σταθάκη, του Κύπριου υπουργού Γιώργου Λακκοτρύπη του Ισραηλινού  Γιουβάλ Στάινιτς, και του Πρέσβη της Ιταλίας στην Κύπρο, Αντρέα Καβαλλάρι, ο οποίος εκπροσώπησε τον Ιταλό Υπουργό Κάρλο Καλέντα. Παρών ήταν και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστοφερ Τζόουνς.
Στην κοινή τους δήλωση, τα τέσσερα μέρη αναφέρουν ότι εξέφρασαν στο μνημόνιο την επιθυμία τους να συνεργαστούν «ούτως ώστε να διευκολύνουμε τις αναγκαίες μελέτες, την αδειοδότηση, την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου».


Οι τρεις Υπουργοί και ο Πρέσβης αναφέρουν επίσης ότι η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης και οι τετραμερείς συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν «επιβεβαίωσαν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε ώστε να καταστεί δυνατή και να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η υλοποίηση του έργου του αγωγού EastMed, ως μια βιώσιμη και στρατηγική επιλογή, καθώς και ως υποδομή ειδικού ενδιαφέροντος τόσο για κράτη που είναι παραγωγοί φυσικού αερίου, όσο και για την ΕΕ».
Το έργο θα διασφαλίσει μια απευθείας, μακρόπνοη, εξαγωγική οδό από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, σαν ένα ακόμη στοιχείο του διαδρόμου (φυσικού αερίου) της Ανατολικής Μεσογείου, ενδυναμώνοντας έτσι την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ και προωθώντας, παράλληλα, τον ανταγωνισμό μεταξύ παραγώγων αερίου.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη