allnews-epirus

Πρωτοποριακό βήμα απο το Παν/μιο Ιωαννίνων: Ιατρική και Ογκολογία Ακριβείας: Νέα εποχή και προκλήσεις


Δημ. Ρούκος, καθηγητής Χειρουργικής και Γονιδιωματικής Ιατρικής Ακριβείας του Καρκίνου του Παν/μιου Ιωαννίνων--------------------------------------------------------------- 

Στατική και δυναμική χωροχρονική γονιδιωματική ανάλυση

Η επανάσταση στην βιοιατρική έρευνα με τις τεχνολογίες αλληλούχισης επόμενης γενιάς (ΑΕΓ) υλοποιεί την έναρξη μιας νέας εποχής της Ιατρικής Ακριβείας του Καρκίνου. Παρά τις σύγχρονες σημαντικές εξελίξεις, η πρόγνωση των ασθενών με καθυστερημένη διάγνωση καρκίνου παραμένει δυσμενής. Ακρίβεια στην πρόγνωση, στην πρόβλεψη ανταπόκρισης στη συστημική χημειοθεραπεία και στοχευμένη θεραπεία θα μπορούσε να μειώσει δραματικά την θεραπευτική αντοχή με αποτέλεσμα μείωση των υποτροπών και βελτίωση της επιβίωσης.
Το όνειρο δεκαετιών ερευνητών και ιατρών για σημαντική πρόοδο στον έλεγχο του καρκίνου αρχίζει τώρα να γίνεται πραγματικότητα. Πρωτοποριακοί βιοδείκτες, μοριακές ταξινομήσεις, εξατομικευμένη πρόβλεψη και ανάπτυξη νέων στοχευμένων φαρμάκων μπορούν να προκύψουν από την παραδοσιακή ανάλυση του γονιδιώματος μιας βιοψίας με ΑΕΓ και κυρίως από την γονιδιωματική ανάλυση πολλαπλών ογκικών και υγρικών βιοψιών από κάθε ασθενή με πρωτοποριακά συστήματα γονιδιωματικής αλληλούχισης στο χώρο και στο χρόνο.
Ο Καθηγητής Χειρουργικής και Γονιδιωματικής Ιατρικής Ακριβείας του Καρκίνου του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτριος Ρούκος δημοσίευσε πρόσφατα δύο άρθρα στο έγκριτο περιοδικό Drug Discovery Today.
Το πρώτο άρθρο με μεσοπρόθεσμη στρατηγική αποτελεί ένα εκτεταμένο εισαγωγικό υπόμνημα 17 σελίδων στην Ογκολογία Ακριβείας. Αξιολογεί τόσο τα διαθέσιμα δεδομένα της απλής στατικής γονιδιωματικής ανάλυσης με ΑΕΓ όσο και κυρίως τα αποτελέσματα της δυναμικής ανίχνευσης γονιδιωματικών κλώνων στο χώρο και στον χρόνο σύμφωνα με τη Δαρβινική θεωρία με καινοτόμα συστήματα αλληλούχισης επόμενης γενιάς. Η ανίχνευση και ο συνδυασμός ενδο-ογκικής ετερογένειας με πολλαπλές βιοψίες από διαφορετικές περιοχές του πρωτοπαθούς όγκου και η αναγνώριση γονιδιωματικών κλώνων στο περιφερικό αίμα, αποτελούν τη βάση για την επίτευξη δύο κλινικών στόχων. Ο πρώτος στόχος είναι η ανίχνευση του σύνολο των μεταλλαγών συμπεριλαμβανομένου ανθεκτικών γονιδιωματικών κλώνων που θα οδηγήσει στην πρόβλεψη της υποτροπής της νόσου. Ο δεύτερος στόχος είναι η θεραπευτική στόχευση του συνόλου των γονιδιωματικών μεταλλαγών με διαθέσιμα και νέα στοχευμένα φάρμακα που αναμένεται να μειώσουν τη θεραπευτική ανθεκτικότητα, την υποτροπή του καρκίνου και τη θνητότητα.
Η δεύτερη δημοσίευση με μακροπρόθεσμη προοπτική περιγράφει την δυνατότητα κατανόησης των ρυθμιστικών διαταραχών στη λειτουργία του γονιδιώματος που οφείλεται σε μεταλλαγές των ρυθμιστικών (non-coding) μεταλλαγών και των περίπλοκων μεταγραφικών δικτύων. 
Συμπερασματικά, η μεγαλύτερη σύγχρονη και μελλοντική πρόκληση είναι πως η επανάσταση στην έρευνα της γονιδιωματικής Ιατρικής Ακριβείας θα μεταφερθεί στην κλινική πρακτική για να βελτιωθεί η επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Με βάση μακροχρόνια εμπειρία στην παραδοσιακή έρευνα και πρόσφατα στην ερευνητική γονιδιωματική ανάλυση ο κ. Ρούκος προτείνει μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση του στόχου κλινικής Ογκολογίας Ακριβείας.
Ο πρώτος στόχος μπορεί να υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον με πρωτοποριακές προοπτικές κλινικο-γονιδιωματικές δοκιμές για την σύγκριση κλινικών και γονιδιωματικών δεδομένων. Αν οι μελέτες αυτές, τόσο με την παραδοσιακή γονιδιωματική στατική ανάλυση μιας βιοψίας όσο και κυρίως με την εφαρμογή πρωτοποριακών συστημάτων αλληλούχισης γονιδιώματος επιβεβαιώσουν τα πρόσφατα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ανοίγει ο δρόμος για την εξατομικευμένη ακρίβεια στην πρόβλεψη και θεραπευτική στόχευση του συνόλου των γονιδιακών μεταλλαγών.
Ο δεύτερος μακροπρόθεσμος στόχος θα απαιτήσει την ανίχνευση όχι μόνον των δομικών αλλά και των ρυθμιστικών μεταλλαγών και την κατανόηση δυναμικών περίπλοκων μεταγραφικών δικτύων που καθορίζουν την ενεργοποίηση ή αδρανοποίηση πολλαπλών γονιδίων. Με την αναμενόμενη εξέλιξη στη βιοπληροφορική τελειοποίηση συστημάτων ανάλυσης γονιδιώματος και εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων θα μπορέσει μελλοντικά να ολοκληρωθεί η κατανόηση των μεταγραφικών βιοκυκλωμάτων η οποία θα οδηγήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων επόμενης γενιάς με στόχευση την διαταραχή των ρυθμιστικών δικτύων. Η ολοκληρωμένη θεραπευτική στόχευση δομικών και λειτουργικών μεταλλαγών θα οδηγήσει στη πλήρη εφαρμογή της κλινικής Ογκολογίας Ακριβείας.

Τα δύο πλήρη άρθρα είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο www.gastricbreastcancer.com

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη