allnews-epirus

Μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Αγρινίου, στην Κρυοπηγή Πρέβεζας



Μια ιδιαίτερα συγκινητική αναδρομή στο χρόνο και σε μια από τις πιο μαύρες πτυχές της ιστορίας για τις περιοχές της  Πρέβεζας και του Αγρινίου, πραγματοποίησε ομάδα μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου  με επικεφαλής την εκπαιδευτικό-υπεύθυνη για το πρόγραμμα- Βάϊα Σπυρέλη. Τα παιδιά στο πλαίσιο εργασίας που υλοποιούν με τίτλο “120 εκτελεσθέντες Μ.Παρασκευή 1944,εν Αγρινίω,Αιμοραγούσα  μνήμη” επισκέφθηκαν την Κρυοπηγή προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο καταγωγής των 23 πατριωτών  του χωριού  που εκτελέστηκαν  από τα στρατεύματα της κατοχής  στην Αγία Παρασκευή Αγρινίου την Μ.Παρασκευή του 1944 μαζί  με δεκάδες άλλους πατριώτες .
Η ομάδα , ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρυοπηγής Βαγγέλη Τσούτση τόσο στο μνημείο  των εκτελεσθέντων που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού  όσο και στο παλιό Κοινοτικό Γραφείο  στο οποίο φυλάσσονται  φωτογραφίες και κειμήλια των εκτελεσθέντων.
Ο κ.Τσούτσης , και κάτοικοι της  περιοχής μίλησαν στα παιδιά  για το χρονικό της σύλληψης και της εκτέλεσης   των πατριωτών  που σημάδεψαν για πάντα την κοινωνία του μικρού χωριού   κατατάσσοντάς το    -στις καρδιές των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα αλλά και στις μετέπειτα γενιές-ως ένα από τα Μαρτυρικά Χωριά της πατρίδας  μας.
Η  κ.Σπυρέλη επισκέφθηκε τέλος τον Δήμαρχο Πρέβεζας κ.Χρήστο Μπαϊλη   ο οποίος ευχαρίστησε θερμά  την αντιπροσωπεία του Μουσικού  Σχολείου  Αγρινίου για την πρωτοβουλία του , χαρακτηρίζοντας  ηθικό χρέος προς τους πεσόντες την προσπάθεια  που  βρίσκεται στην τελική ευθεία και αφορά την ένταξη της Κρυοπηγής στα Μαρτυρικά Χωριά.

Η εκπαιδευτικός  εκ μέρους  ολου του σχολείου ευχαρίστησε θερμά τον  κ.Μπαϊλη, τον κ.Τσούτση και  τους κατοίκους της Κρυοπηγής για την θερμή φιλοξενία τους ενώ ανέφερε ότι  το αποτέλεσμα της εργασίας που εκπονείται-και αφορά και την δημιουργία ενός ντοκυμανταίρ- θα αποσταλεί και στον Δήμο της  Πρέβεζας. 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη