allnews-epirus

Στο Αγρίνιο τμήμα απο το Ι. Λείψανο του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου Ιωαννίνων


 
Με τις δέουσες τιμές στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγρινίου έγινε χθες Σάββατο το απόγευμα, η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων.
Από τμημα ιερού λειψάνου του Αγίου Nεομάρτυρος Γεωργίου εξ Ιωαννίνων υποδέχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου  η πόλη του Αγρινίου και πιο συγκεκριμένα ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Αγρινίου. Η υποδοχή είναι αποτέλεσμα πολύμηνης πρωτοβουλίας και συνεργασίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου όπου αποθησαυρίζεται εφέστια εικόνα του Αγίου και του διοικητικού συμβουλίου του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, προ μηνών δέχθηκε το αίτημα  και σήμερα εκπληρώθηκε αυτή η επιθυμία.
Ο Άγιος Nεομάρτυς Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων, ανήκει στη χορεία των μαρτύρων που μαρτύρησαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, είλκυε την καταγωγή του από τα Γρεβενά και νυμφέφθηκε στα Ιωάννινα. Σε νεαρή ηλικία και μη έχοντας προλάβει να χαρεί τη γέννηση του παιδιού του μαρτυρεί στην πόλη των Ιωαννίνων το 1833 για την πίστη την Αγία. Στην αγιογράφηση της Εκκλησίας μας απεικονίζεται με παραδοσιακή φουστανέλα και κρατώντας τον Τίμιο Σταυρό.
Το ιερό λείψανο κόμισε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων, πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Μηττάκος, λόγω εκτάκτου κωλύματος αυτού και το υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, επικεφαλής του κλήρου και του πιστού λαού, στα προπύλαια του Ιερού Ναού. Παρόντες ο δήμαρχος Αγρινίου Γ.Παπαναστασίου, η αντιπεριφερειάρχης Χρ. Σταρακά, εκπρόσωποι φορέων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Αμέσως μετά την υποδοχή τελέστηκε Δοξολογία επί τη αφίξη και Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς. Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους νεομάρτυρες και στην ιδιαίτερη τιμή που αποτελεί για την Εκκλησία μας αυτή η κατηγορία των Αγίων. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο για την αποδοχή του αιτήματος, τον πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη π. Θεόκλητο Μηττάκο για την μετακομιδή, καθώς και τον αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο π. Βενέδικτο Παπαχρήστο, προϊστάμενο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αγρινίου και στο διοικητικό συμβούλιο του πανηπειρωτικού συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, χάριν στις ενέργειες των οποίων αφίχθη το ιερό σέβασμα στο Αγρίνιο.
Στην αντιφώνησή του ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Μηττάκος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την υποδοχή και μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ.κ. Μαξίμου, ο οποίος εκτάκτως απουσίαζε από την υποδοχή λόγω του ότι έπρεπε να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτου Σύμης κυρού Χρυσοστόμου. Δεν παρέλειψε δε να μεταφέρει την ευχή ο Άγιος Γεώργιος όπως σκεπάζει και ευλογεί ολόκληρη την Ήπειρο έτσι να σκορπά τη χάρη του και την Αιτωλοακαρνανία.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται μέχρι και την Τετάρτη όπου και θα εορταστεί πανηγυρικά ο Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων. Στη συνέχεια το Ιερό Λείψανο θα παραμείνει στον Ναό για διαρκή ευλογία και χάρη των πιστών.
-------------
Το αναλυτικό πρόγραμμα της παραμονής του Ιερού Λειψάνου είναι το ακόλουθο:

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018
07:00’ Ακολουθία του Όρθρου και Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μάξιμου  και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
17:30’ Ακολουθία του Εσπερινού.

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018
07:00’ Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία.
17:30’ Ακολουθία του Εσπερινού.

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018
07:00’ Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία.
17:30’ Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018
07:00’ Ακολουθία του Όρθρου και πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος.
17:00’ Ιερά Παράκληση Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου.
Ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοιχτός από 07:00’ έως 13:30’ και από 16:30’ έως 21:30’.
Agrinionews

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη