allnews-epirus

Εκδήλωση για τους υδρογονάνθρακες στην Τ.Κ. Βουτσαρά


Το ενδιαφέρον πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και εκατοντάδων  πολιτών προσέλκυσε η ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Ζίτσας με θέμα την Ανάπτυξη των υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το μεσημέρι της Δευτέρας (22/01/2017).
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Τ.Κ. Βουτσαρά ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος και πλειάδα επιστημόνων, μελετητών και υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασαν όλο το φάσμα της έρευνας των υδρογονανθράκων και έδωσαν σαφείς απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης από τους παριστάμενους.   
Την επτάωρης διάρκειας εκδήλωση παρακολούθησαν οι πέντε βουλευτές Ιωαννίνων κ.κ. Μερόπη Τζούφη, Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος, Γιάννης Καραγιάννης, και Κώστας Τασούλας, οι Δήμαρχοι Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταύρος Παργανάς, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής  Κολόκας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ζίτσας και πολλά ακόμη αυτοδιοικητικά στελέχη.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης και παρά την ένταση που επικράτησε αρκετές φορές, αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος και κατατέθηκαν όλες οι απόψεις. «Η ενημέρωση θα είναι διαρκής σε όλα τα στάδια» ανέφερε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μιχάλης Βερροιόπουλος και πρόσθεσε «είμαστε εδώ, τίποτα δεν έχει τελειώσει και δεν υπάρχει κάτι για το οποίο δε μπορούμε να συζητήσουμε με τον κόσμο».  Στο θεσμικό πλαίσιο και τη νομοθεσία που διέπουν την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αναφέρθηκαν αντίστοιχα, ο Ιωσήφ Αθανασιάδης, προϊστάμενος του αυτοτελούς τμήματος πολιτικής έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ο Αλέξανδρος Κουλίδης, υπεύθυνος της διεύθυνσης περιβαλλοντικής αδειοδότησης του Υπουργείου.
Σημεία της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων παρουσίασε ο Δημήτριος Καλιαμπάκος Καθηγητής ΕΜΠ, Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και   Περιβάλλοντος  Μεταλλευτικής,  Μελετητής ΣΜΠΕ ενώ οι σεισμολόγοι Κώστας Παπαζάχος και Άκης Τσελέντης ξεκαθάρισαν ότι στη φάση της έρευνας που βρισκόμαστε σήμερα δεν μπορούν να επηρεαστούν τα ρήγματα της περιοχής και να προκληθούν σεισμοί.

Απαντήσεις στους προβληματισμούς που γεννιούνται από τις γεωτρήσεις υδρογονανθράκων έδωσε με την εισήγησή η Καθηγήτρια ΕΜΠ, Τεχνολογία Γεωτρήσεων –  Εκμετάλλευση   Υδρογονανθράκων, πρώην Πρόεδρος ΕΔΕΥ Σοφία Σταματάκη ενώ στο ρόλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.)», αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος  της Εταιρείας Σπυρίδων Μπέλλας.

Τις προϋποθέσεις για την χωρίς επιπτώσεις ομαλή διεξαγωγή των  δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων παρουσίασε ο Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Εκμετάλλευση  Ταμιευτήρων Υδρογονανθράκων  και Γεωθερμικών  Πεδίων Νίκος Βαρότσης.
 
Στις επιπτώσεις στο Γεωπεριβάλλον και στα Υπόγεια Υδατικά Συστήματα αναφέρθηκε ο , Δρ. Γεωλόγος- Μελετητής, Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Ελλήνων  Γεωλόγων Ξενοφών Σταυρόπουλος,  ενώ ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου του ΙΓΜΕ Δρ. Ευ. Νικολάου παρουσίασε στοιχεία για το υπόγειο υδατικό δυναμικό της Ηπείρου.

Τις προϋποθέσεις για την άνευ επιπτώσεων ομαλή διεξαγωγή των  δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ανέλυσε ο Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Εκμετάλλευση  Ταμιευτήρων   Υδρογονανθράκων  και Γεωθερμικών  Πεδίων Νίκος   Βαρότσης.

Παίρνοντας το λόγο ο Μελετητής Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης Προγράμματος Σεισμικών μΕρευνών της “ENVECO A.E.”, Σπύρος Παπαγρηγορίου παρουσίασε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα δράσης και  παρακολούθησης περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων για την γεωφυσική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.

Τέλος οι κ.κ. Σαράντης Δημητριάδης, Ομότιμος Καθηγητής του  Τομέα Ορυκτολογίας-Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας    του Τμήματος  Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και Δημήτρης  Πασχάλης, Μηχανικός Εμπορικού  Ναυτικού κατέθεσαν τις απόψεις τους γιατί τάσσονται κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.



Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη