allnews-epirus

Ολοκληρώνεται η επιχείρηση «αποδαιμονοποίησης»

Η Λεπέν επανεξελέγη πανηγυρικά στην προεδρία λαμβάνοντας το 100% των έγκυρων επιστολικών ψήφων την ώρα που ο πατέρας της και ιδρυτής του Front National αποτελεί πλέον και τυπικά οριστικά παρελθόν για το ακροδεξιό μέτωπο.

Parteitag Front National in Lille (picture alliance/AP/M. Spingler)
Είναι το 16ο Συνέδριο του Εθνικού Μετώπου και ουσιαστικά το τελευταίο του αφού το απόγευμα η Μαρίν Λεπέν αποκαλύπτει το νέο όνομα το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν ηλεκτρονικά τα μέλη.
Στο συνέδριο στη Λιλ η Μαρίν Λεπέν επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος, λαμβάνοντας το 100% των έγκυρων επιστολικών ψήφων. Το αποτέλεσμα δεν προκαλεί έκπληξη αφού ήταν η μόνη υποψήφια.
Με οριακή πλειοψηφία 52%, αντίθετα, ψηφίσθηκε το νέο καταστατικό με δύο σημαντικές αλλαγές: αφενός την κατάργηση της θέσης του επίτιμου προέδρου που οδηγεί στην οριστική απομάκρυνση του πατέρα Ζαν Μαρί Λεπέν. Αφετέρου προβλέπεται η δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου από τοπικούς εκλεγμένους με στόχο « την ανάπτυξη της τοπικής παρουσίας, κλειδί για τις μελλοντικές εκλογικές επιτυχίες», όπως δήλωσε η πρόεδρος.
Με Μπάνον στο πλευρό της η Λεπέν
Με τον Στιβ Μπάνον
Με τον Στιβ Μπάνον
Με τις αλλαγές αυτές η Μαρίν Λεπέν επιχειρεί να δώσει νέα πνοή στο κόμμα, ύστερα από την αποτυχία της στις προεδρικές εκλογές απέναντι στον Εμ. Μακρόν, αλλά και να ολοκληρώσει το έργο της «αποδαιμονοποίησης» του κόμματος που ξεκίνησε η ίδια από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία.
Σε αυτά τα συμφραζόμενα μοιάζει αντιφατικό και παράδοξο το ότι ο επίσημος προσκεκλημένος χθες ήταν ο ακροδεξιός Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος του Ντόναλτ Τράμπ, ο οποίος με παρέμβασή του διαβεβαίωσε τους οπαδούς της Λεπέν για το μέλλον της ακροδεξιάς στην Ευρώπη δηλώνοντας: «Η Ιστορία είναι με το μέρος μας».
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

    Δημοσίευση σχολίου

    Νεότερη Παλαιότερη