allnews-epirus

Προ των πυλών της Αφρίν οι Τούρκοι

Ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του συνεχίζουν την προέλασή τους προς τη συριακή πόλη Αφρίν. Σύμφωνα με παρατηρητές απέχουν μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το προπύργιο της κουρδικής YPG.

Türkische Truppen drängen nach Syrien (Reuters/Khalil Ashawi)
Μετά τις σφοδρές στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων εβδομάδων ο τουρκικός στρατός φέρεται να έχει προσεγγίσει την πόλη Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Μεγ. Βρετανία, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση μόλις λίγων εκατοντάδων μέτρων από την πολύπαθη πόλη.
Τα τουρκικά στρατεύματα φέρονται να προσέγγισαν καταρχάς την βορειοανατολική πλευρά της πόλης, για να την περικυκλώσουν στη συνέχεια. Ο επικεφαλής του παρατηρητηρίου στο Λονδίνο ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «σκληρές μάχες με εναέριες και χερσαίες επιθέσεις».
Και άλλες πόλεις στο στόχαστρο Ερντογάν
Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει την προέλασή του
Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει την προέλασή του
Η αιματοχυσία στην Αφρίν συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Οι κάτοικοι κατηγορούν πλέον τον τούρκο πρόεδρο ανοικτά για «εθνοκάθαρση. «Ανάθεμά σε Ερντογάν. Σκότωσες τα παιδιά μας. Όλες οι κατάρες των μαρτύρων μας να πέσουν πάνω σου», φωνάζει κλαίγοντας μια κάτοικος της πόλης.
Οι πολεμικές επιχειρήσεις με την κωδική ονομασία «Κλάδος Ελαίας» κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην περιοχή της Αφρίν ξεκίνησαν στις 20 Ιανουαρίου. Εν τω μεταξύ οι Τούρκοι έχουν αποκτήσει τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής. Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τουρκική τηλεόραση ο Ερντογάν προανήγγειλε ότι μετά την Αφρίν η Τουρκία θα «καθαρίσει από τρομοκράτες» και τις πόλεις Μάνμπιτζ, Κομπάνι, Ταλ Αμπγιάντ, Ρας αλ Άιν και Καμισλί.
Βολές Ερντογάν κατά ΝΑΤΟ
Ενώπιον δημοσιογράφων ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε χθες την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ για «δυο μέτρα και δυο σταθμά». Παρότι η χώρα του έχει αποστείλει στρατιώτες της σε εστίες κρίσης όταν της ζητήθηκε, η ίδια δεν έχε λάβει μέχρι στιγμής βοήθεια από τους εταίρους της, όπως είπε.
Όσοι μπορούν συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την Αφρίν
Όσοι μπορούν συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την Αφρίν
«Πού είσαι ΝΑΤΟ; Δεν είναι η Τουρκία χώρα του ΝΑΤΟ; Πού είσαι; […] Μας κάλεσες στο Αφγανιστάν και ήρθαμε. Μας κάλεσες στη Σομαλία και ήρθαμε. Μας κάλεσες στα Βαλκάνια και ήρθαμε. Τώρα τους καλούμε εμείς. Ελάτε στη Συρία. Η Τουρκία με τα 911 χλμ. χερσαίων συνόρων με τη Συρία απειλείται τώρα. Γιατί δεν έρχεστε;».
Οι τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία έχουν κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας αφού οι κούρδοι αντάρτες είναι οι σημαντικότεροι σύμμαχοι των Αμερικανών στη μάχη κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Ο Ερντογάν αντίθετα, θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή το «μακρύ χέρι» του PKK.
Κώστας Συμεωνίδης (tagesschau.de, ap)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη