allnews-epirus

Φιλιππιάδα: Άρχισαν οι εργασίες της 5ης Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Πόλεων με λίμνες.



Με ξεχωριστό ενδιαφέρον το οποίο προκάλεσαν οι εμπεριστατωμένες εισηγήσεις δημάρχων, αντιπεριφερειαρχών και εκπροσώπων Δήμων μελών και συνδεδεμένων μελών, του δικτύου Πόλεων με λίμνες από την  Ελλάδα και την Κύπρο, άρχισαν σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζηρού στη Φιλιππιάδα, οι εργασίες της 5ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Πόλεων με λίμνες.
Τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Δικτύου και δήμαρχος Δωρίδας κ. Γιώργος Καπεντζώνης, ο οποίος μαζί με τον δήμαρχο Ζηρού κ. Καλαντζή Νικόλαο και τον αντιδήμαρχο Αγρινίου κ. Δημήτρη Σκορδόπουλο, εκλέχτηκαν ομόφωνα να προεδρεύσουν της γενικής συνέλευσης. Ο κ. Καπεντζώνης, αφού ενημέρωσε για τη λειτουργία και τις δράσεις του Δικτύου Πόλεων με λίμνες, έθεσε την ατζέντα των θεμάτων της γενικής συνέλευσης. Επίσης παρουσίασε το ετήσιο πλάνο δράσης του Δικτύου για το 2018, με ενέργειες που στοχεύουν στην άνοδο της αναγνωρισιμότητας του Δικτύου σε Ελλάδα και εξωτερικό, την ανάπτυξη συνεργασίας με την τοπική κοινωνία καθώς επίσης και με εκπαιδευτικούς και ιδιωτικούς φορείς. Ακόμα, ο κ. Καπεντζώνης τόνισε βασικούς τεχνικούς τομείς που καλείται να ασκήσει πίεση το Δίκτυο και αυτοί είναι προς τη ΔΕΗ, στους Φορείς Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και προς την Πολιτεία ώστε να αλλάξει η νομοθεσία σε αρκετά θέματα μεταξύ αυτών και περί υδατοδρομίων σε λίμνες, ένα θέμα που έκανε ειδική αναφορά ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Απόστολος Κοιμήσης.
Αναφέρθηκαν επαφές που έχουν ξεκινήσει με Δήμους και πόλεις της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας όπου γίνεται ανταλλαγή εμπειριών, ενώ σχεδιάζονται και συνεργασίες ειδικά στους τομείς του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Ακόμη έγιναν προτάσεις διεύρυνσης του Δικτύου εκτός Ελλάδας μέσω της αναθέρμανσης αδελφοποιήσεων των μελών του Δικτύου με άλλους ευρωπαϊκούς δήμους, καθώς και η συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα και οργανισμούς. Εγκρίθηκαν ομόφωνα ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του 2017 καθώς και το σχέδιο δράσης για το 2018, που, μεταξύ των άλλων, προβλέπει και μία κοινή συνεδρίαση με την ΚΕΔΕ για θέματα υδάτινων πόρων.  Όπως αποκάλυψε ο κ. Καπεντζώνης η εν λόγω συνεδρίαση, πιθανότητα θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Λίμνη Πλαστήρα.
Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος, αφού καλωσόρισε από την πλευρά του τους παραβρισκόμενους, έκανε μίνι παρουσίαση του Δήμου Ζηρού. Στη συνέχεια προχώρησε σε εκτενή αναφορά σε ζητήματα και έργα που αφορούν την λίμνη Ζηρού και την παρυδάτινη ζώνη, ενώ αναφορά έκανε και στην τεχνητή λίμνη του Λούρου Ποταμού στον Άγιο Γεώργιο, η οποία δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1950 με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος από τη ΔΕΗ. 
Αναφορά στη λίμνη Ζηρού, έκανε η μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου Φιλιππιάδας Μαρία Σιαφάκα, ενώ μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας με τον Σύλλογο Γονέων, έδωσαν το δικό τους χρώμα στο χώρο της Γενικής Συνέλευσης, καθώς παρουσίασαν έκθεση ζωγραφικής με θεματολογία τη λίμνη και γενικά το υδάτινο στοιχείο.
Κατά τη συζήτηση για την 1η Ενότητα της Γενικής Συνέλευσης που αφορούσε τα αντισταθμιστικά οφέλη από μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, μίλησαν ο αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Νικόλαος Χούτας, ο Γρηγόριος Περδίκης, διευθυντής Συγκροτήματος ΔΕΗ Α.Ε. Αράχθου, ο κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής δήμαρχος Αγράφων, ο κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου, ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Ευστάθιος Γιαννούλης, ο δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου κ.ά. Όλοι συμφώνησαν ότι δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τους Δήμους και τις Τοπικές κοινωνίες, ενώ οι ζημιές που προκαλούνται είναι πολυεπίπεδες και μεγάλες.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη